Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uitkijken! Groningen heeft het gevaarlijkste kruispunt van Nederland

Door Sharon Bremer 14 november 2019

Vooral fietsers zijn de pineut op drukke, gevaarlijke kruispunten. Herkenbaar? Dat blijkt uit een uitgebreide analyse van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Van al die ongelukken gebeurden er 16.000 op een kruispunt en raakten daarbij mensen gewond. En, je raadt het al, vooral fietsers zijn de klos.

In diezelfde drie jaar tijd zijn er alleen in Groningen al 3.042 ongelukken geteld. Bij 11 ongevallen vielen doden te betreuren, 636 keer moesten er slachtoffers naar het ziekenhuis.

Het gevaarlijkste kruispunt

Eén kruispunt steekt er met kop en schouders bovenuit. Dat is het kruispunt bij de Bauhaus: waar de Stockholmstraat, Bornholmstraat, Kotkastraat elkaar kruizen. Dit kruispunt is met 30 ongelukken is het gevaarlijkste kruispunt van de stad en zelfs van het hele land.

Kruispunt
Foto | Google Streetview

Blackspots

Maar er zijn meer plekken in Groningen waar het nogal gevaarlijk is als je niet goed oplet. Groningen telt namelijk twintig blackspots. Dat zijn plekken waar in drie jaar minimaal tien ongelukken zijn gebeurd. Ook plekken waar minstens zes ongelukken met een ziekenhuisbezoek als gevolg zijn geweest, worden meegeteld.

Naast het kruispunt bij de Bornholmstraat (30 ongelukken), is ook het kruispunt bij de Aweg (12 ongelukken) een gevaarlijk punt. Verder staan de kruispunten bij het Damsterdiep /Europaweg (14 ongelukken), de Atoomweg (12 ongelukken) en de Johan van Zwedenlaan (9 ongelukken) ook erg hoog in de ranglijst.

Gemeente

De gemeente Groningen heeft maatregelen genomen bij het kruispunt van de Bornholmstraat. Fietsers hadden eerst voorrang op de beruchte kruising, maar zij waren vaak de dupe van automobilisten die hen over het hoofd zagen. Daarom zijn de voorrangsregels omgedraaid.

Nu fietsers geen voorrang meer hebben, is het aantal ongevallen volgens de gemeente afgenomen. Maar de huidige inrichting is niet zoals de richtlijnen voorschrijven, waardoor de herkenbaarheid afneemt. De gemeente is daarom bezig met nieuwe maatregelen voor dit kruispunt. Wat het precies wordt, is nog onbekend, maar de komst van een rotonde behoort zeker tot de mogelijkheden, laat RTL Nieuws weten.

Uïtkijken!

Veiligheid voor alles, dus goed opletten als je op deze kruispunten rijdt. Wat je nog meer kunt aan veiligheid in het verkeer? Misschien handig om deze artikelen ook eens te lezen!

autoruiten

Mag dat, rijden terwijl je niet álle autoruiten volledig schoon hebt gekrabd?

Say what? De nachtelijke temperaturen kunnen deze week flink dalen, waardoor kans op nachtvorst onts...
paraplu

Mag dat, fietsen met een paraplu in je handen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
rood

Mag dat: door rood lopen? (zonder dat je een boete krijgt)

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.