Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Station Groningen wordt hélemaal verbouwd (en dat duurt vier jaar)

Door Sharon Bremer 13 februari 2020

Say what? Is ‘ons’ hoofdstation nét verkozen tot mooiste station van Nederland, gaan ze ‘m verbouwen! Gelukkig blijft het monumentale hoofdgebouw staan, maar daarachter komen nieuwe, bredere perrons met winkels en terrassen. Minpuntje: ze zijn pas in 2024 klaar. Pluspuntje: voor het eerst wordt het mogelijk om door het station van noord naar zuid te lopen. 

“We proberen het station zo mooi te maken dat je hoopt dat de trein te laat komt”, aldus architect Koen van Velsen in een interview met RTV Noord.

Wat gaat er veranderen?

Het monumentale stationsgebouw blijft gelukkig hetzelfde, maar de architect is van plan om het hoofdgebouw weer te laten functioneren als hoofdingang. Nu lopen veel reizigers via de zijkanten het station binnen. Verder worden de perrons aangepakt, dit wordt de grootste ingreep van de verbouwing. De perrons worden een stuk breder en er komen bankjes, groen en aan de zijkanten komen winkels. Op de perronkappen (het dak) wordt groen aangeplant.

Station Groningen verbouwd

Foto | Koen van Velsen ARCHITECTEN/BEAUTY

Pluspuntje van de verbouwing: er komt een voetgangerspassage van noord naar zuid. Nu moet je nog over het perron en met de trap, maar dat is na de verbouwing verleden tijd. Als het aan de architect ligt, komt er ook een nieuwe fietsenkelder onder het station, met ruimte voor 6000 tot 6500 fietsen. Vanuit de kelder kun je direct het perron op, meldt de NOS.

Wanneer beginnen ze?

De werkzaamheden aan het nieuwe station beginnen nog dit jaar. Naar verwachting is het het nieuwe station in 2024 klaar. Dan is er ook een besluit genomen over de toegangspoortjes. Zoals het er nu naar uitziet, krijgt de NS ze wel en de andere vervoerder op het station, Arriva, niet.

Station Groningen verbouwd
Foto | Koen van Velsen ARCHITECTEN/BEAUTY

Mooiste station

Station Groningen werd vorig jaar augustus door treinreizigers uitgeroepen tot mooiste station van Nederland. Daarbij was de monumentale entree doorslaggevend, aldus Michiel Jonker van NS toen. “Het heeft een fantastisch plafond en een soort klein museum erin.”


roken

Je mag ‘straks’ niet meer roken op station Groningen

Peuk opsteken voordat je in de trein stapt? Mag straks niet meer, want de vierhonderd treinstations ...
reclameborden

Mysterie: waarom zijn de reclameborden op station Groningen leeg?

Is het jou ook al opgevallen of loop je er iedere ochtend haastig voorbij? Waar voorheen nog kleurri...
trein op tijd

Ellende of meevaller? Zo vaak is de trein op tijd op station Groningen

Hoe vaak heb jij op een leeg perron gestaan? Wachtende op een trein die misschien nooit meer komen g...
Station

YES! Groningen heeft het mooiste station van Nederland

Groningers! Nóg iets om trots op te zijn in onze prachtige stad: het hoofdstation is verkozen tot he...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Nieuws

adv.