Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een jaar na de PostcodeKanjer: zo gaat het nu met de winnaars uit Glimmen

Door Sharon Bremer 2 januari 2020

De ijsbaan kon blijven bestaan en klusjesmannen konden massaal aan de bak, zo blijkt uit onderzoek van de Postcode Loterij. Zij vroegen de winnaars van de PostcodeKanjer, die een jaar geleden (1 januari 2019) in het Groningse dorp Glimmen viel, wat ze hebben gedaan met het gewonnen geld. De PostcodeKanjer van 54,7 miljoen euro viel dit jaar in Nieuw-Vennep.

Als het deze winter koud genoeg wordt, schaatsen dit jaar de inwoners van Glimmen traditiegetrouw op de plaatselijke ijsbaan. Eén van de winnaars van de PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro van 2019 kocht het stuk grond en zorgde er zo voor dat de ijsbaan kon blijven bestaan. Ook de manege in het dorp is opgeknapt nadat de grote geldprijs viel. De winnaars blijken opvallend ruimhartig; 62% hielp een ander met het gewonnen geld. Naast de winnaars liften vooral lokale aannemers en klusjesmannen mee op de prijs.

Miljoenen

De vijf grootste winnaars uit Glimmen werden op 1 januari 2019 verrast met miljoenenprijzen. Er werden cheques van ruim 2,7 miljoen euro tot meer dan 8 miljoen euro uitgereikt. Winnaars in de wijk (255 deelnemers) wonnen per lot ruim 76.000 euro.

IJsbaan

Nu, bijna een jaar later, blijkt uit onderzoek onder de prijswinnaars dat de geldprijzen goed terecht zijn gekomen. Zo leek het er op dat de lokale ijsbaan in Glimmen voor het dorp verloren zou gaan. De grond van de natuurijsbaan stond te koop, maar kon toch blijven met hulp van een PostcodeKanjer-winnaar uit Glimmen.

Kees van Halteren, voorzitter van IJsvereniging Glimmen, vertelt: “We zaten erg in de spanning of de ijsbaan kon blijven bestaan; we hadden zelf niet de financiële middelen om er te blijven. Het is een prachtige, idyllische plek, die al sinds eind 1800 als ijsbaan gebruikt wordt. Bijna iedere winter zijn we wel een paar dagen open. Het is dan druk met kinderen, pannetje snert erbij en het beeld is compleet. We hebben nu zelfs plannen om een nieuw clubhuis te laten bouwen. Dat was voorheen echt ondenkbaar. Het is een geschenk uit de hemel!”

Sharing is caring

62% van de winnaars zegt dat ze ook anderen heeft geholpen met het gewonnen geld. 16% kocht het allereerst cadeaus voor familieleden. Ook staat bij één van de winnaars de bouw van een mantelzorghuisje op de planning voor 2020.

Aannemers en klusjesmannen in de buurt van Glimmen deden goede zaken nadat de PostcodeKanjer viel. Maar liefst 89% van de winnaars die met de prijs iets aan zijn huis heeft verbouwd (42% deed dat) geeft aan gebruik te hebben gemaakt van een aannemer of klusjesman uit de buurt. “Wij vonden het belangrijk om anderen uit de buurt mee te laten profiteren”, aldus een winnaar.

Bron: Postcode Loterij


Lees ook

wensballon

Mag dat: een wensballon oplaten in Groningen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
nieuwe winkels

Deze nieuwe winkels en horeca kregen we er in 2019 bij in Groningen

Groningen is booming! Het afgelopen jaar zijn er heel wat nieuwe zaken bijgekomen. Van koffiebarretj...

Dit zijn de 10 best gelezen ‘mag dat?’-verhalen van 2019

Soms zitten we met onbeantwoorde vragen waar we écht het antwoord op willen weten. Maar hoe kom je d...

adv.