Mysterie: waarom sommige huizen in Groningen een naam hebben
Fiets een rondje door Groningen en er valt iets op: sommige woningen hebben een naam. Mag iedereen zijn huis een naam geven? Wat zijn hier de regels voor?
De meeste huizen met een naam zijn in de vorige eeuw gebouwd. De een kiest voor een naam die meer vertelt over het pand zelf, de andere Groninger geeft zijn huis een cryptische omschrijving.
Huis met naam in Groningen
Verhuis jij naar een woning met een naam en wil je die omdopen? Dan verschilt het per situatie of je je huis een naam mag geven. Woon je in een monument, dan mag je je gevel niet zomaar aanpassen. Je moet dan eerst een omgevingsvergunning bij gemeente Groningen aanvragen. Is dat niet het geval? Dan mag je een naam op de gevel van je woning plaatsen.
De eerste panden met een naam
Het is niet bekend welk huis als eerst een naam kreeg en hoe dit pand heette. Wel is duidelijk dat er verschillende trends zijn in het benoemen van huizen. Website OnzeTaal meldt dat de naam van een huis of pand voorheen vooral te maken had met de omgeving. Zo werd een huis nabij het bos ‘Boschlust’ genoemd en een huis dat omgeven werd door beuken ‘Beukenhof’.
Persoonlijke leven
Huizen kregen begin twintigste eeuw dus met name functionele namen, maar dat veranderde jaren later. Steeds meer panden in Nederland verwezen halverwege twintigste eeuw naar het persoonlijke leven van een huiseigenaar. Soms in een cryptische vorm. “Zo verwijst de naam Maison des Cygnes (‘Huis van de zwanen’) in Oegstgeest naar twee zwanen die overvlogen op het moment dat de bewoonster een mooie man ontmoette”, is te lezen op OnzeTaal.
Bijzondere huizennamen
Andere voorbeelden die OnzeTaal geeft over persoonlijke huizennamen zijn: Wolf in Hoorn, dat de naam kreeg omdat de dochter altijd honger had en Revalaspa in Haaksbergen. En dat is dan weer een samenvoeging van REsultaat VAn LAng SPAren.