Dit is het weerbericht voor augustus in Groningen
Veel Groningers hebben in augustus nog vakantie, ideaal om er lekker op uit te trekken. Maar wat doet het weer…
Het is droog in Nederlanden sinds 3 augustus geldt er een officieel watertekort in Nederland. Kunnen we daar in Groningen iets aan doen? Of valt het bij ons nog wel mee met de droogte?
Niko Wanders is de droogte-expert van Nederland en universitair docent Hydrologie. Hij vertelt over de huidige situatie.
Niko: “We hebben altijd kans op een droge periode, maar ieder jaar wordt de kans op droogte groter. Vroeger had je een keer in de tien jaar droogte, nu is dat eens in de vijf jaar. Eigenlijk is het brute pech dat we nu al vier van de afgelopen vijf jaar met droogte kampen.” Dat we nu met een officieel watertekort kampen, komt mede doordat de droge periode dit jaar al erg vroeg is begonnen. “Doordat we in maart en april zeer weinig regen hadden, hebben we het water dat in de winter is opgeslagen, eerder gebruikt dan gepland”, zegt Niko.
“Dat we in maart en april zeer weinig regen hebben gehad, heeft een gevolg. We gebruiken nu het water dat we in de winter hebben opgeslagen eerder dan gepland. Wat we nodig hebben is een periode van zo’n twintig dagen goede miezerregen”, zegt Niko. “Die regen trekt rustig de grond in en kan dan het grondwaterpeil goed aanvullen. Een ‘gewoon’ buitje helpt uiteraard iets, maar niet voldoende om de balans recht te trekken. Daar hebben we een langere periode van regen voor nodig.”
Kunnen Groningers zelf iets doen om de droogte tegen te gaan? “Iedereen kan helpen om het drinkwater niet te verspillen. Neem een kortere douche, sproei je tuin niet met kraanwater en was ook je auto niet. Wil je op de langere termijn iets doen, dan moet je tegels uit je tuin halen zodat het regenwater op meer plekken de grond in kan trekken. Maar dan moet het natuurlijk wel gaan regenen”, aldus Niko.
Hoe zit het met de droogte in Groningen? We checkten het bij Waterschap Noorderzijlvest. Het bedrijf voert momenteel zowel naar het Groningse deel als naar het Drentse deel water aan. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar en de aanvoer is nog niet maximaal. Door de neerslag eind juli is de watervraag iets afgenomen. Als het droog blijft verwachten ze dat de watervraag weer zal toenemen.
Volgens Waterschap Noorderzijlvest is er nog voldoende water in het IJsselmeer. Wel wordt voor zowel de aanvoer naar het IJsselmeer als het IJsselmeerpeil een verdere daling verwacht. Vanwege de lage Rijnafvoer is de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) opgeschaald naar fase 1 ‘dreigende watertekort’. Ook de zoetwaterregio waar Noorderzijlvest onderdeel van uitmaakt is opgeschaald naar fase 1 ‘dreigend watertekort’. Zolang er voldoende water in het IJsselmeer is verwachten ze voor hun werkgebied geen problemen.
Hij vervolgt: “in de toekomst zullen we meer last krijgen van extreme droogte. Denk maar aan 2018, die droogte maak je maar een keer in de veertig jaar mee. In die toekomst zal dat een keer in de vijftien jaar zijn. We moeten dan ook, als het weer gaat regenen, het water zo goed mogelijk bij ons houden. Niet alleen voor nu, maar ook voor de langere termijn.”
In onze gids
Populaire rubrieken