Veertig jaar na de grote restauratie in 1981 opent Synagoge Groningen de nieuwe, vaste tentoonstelling. Tientallen persoonlijke verhalen zijn vastgelegd in woord, beeld, film en audio.
Advertentie wordt geladen…
Er is twee jaar hard gewerkt aan de permanente museale inrichting. De nieuwe inrichting is een bijzondere en interactieve ervaring over hoe het is om in Joods Groningen te leven. Er zijn ingekleurde zwart-wit beelden, doe-stations en een bijzondere collectie in samenwerking met het Joods Historisch Museum.
Nieuwe inrichting
Wie nu Synagoge Groningen binnenloopt, wordt meegezogen in de rijke Joodse geschiedenis van Groningen door touch screens met digital storytelling, live-gesprekken, kunstobjecten en grote vitrines gevuld met museale schatten. Bijzonder, want Synagoge Groningen is nu bijna volwaardig museum.
Synagoge Groningen: respect voor ruimte en religie
Synagoge Groningen is een plaats van herinnering, maar ook een levendige plek voor culturele activiteiten en een educatief centrum over joodse religie. De synagoge vertelt, op de historische locatie waar de joodse gemeenschap al sinds de 18e eeuw samenkomt, het verhaal over het jodendom in Groningen. Zo zijn er verhalen over de joods-Groningse industriëlen, zoals de puddingfabriek van Polak en de bandenplak Simson, maar ook persoonlijke bezittingen zoals gebedenboeken en brieven.
Foto | Marleen Annema
Advertentie wordt geladen…
‘Onbekend maakt onbemind’
In samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van het gebouw, is in 2021 de bouwkundige aanpassing van het gebouw afgerond. Daarna is de permanente museale inrichting gerealiseerd, een lang gekoesterde wens van het bestuur. “We wilden niet alleen het verhaal van het Joodse leven in de stad, provincie en grensstreek vertellen, maar juist ook zorgen dat de rijke geschiedenis en de wezenlijke bijdrage van de Joodse inwoner aan het culturele, maatschappelijke en economische leven niet verloren gaat. Onder het mom: onbekend maakt onbemind hopen we dat deze verhalen zullen bijdragen aan het wederzijds begrip en verdraagzaamheid”, vertelt Gaby Poell, voorzitter van Stichting Folkingestraat Synagoge.
Opening
De nieuw ingerichte synagoge is zondag 5 september geopend voor een klein publiek en is vanaf dinsdag 7 september voor iedereen te bezoeken. Tickets kunnen gereserveerd worden via de website.
Joodse Liny herenigd met geboortehuis: ‘Ze probeerden een heel volk uit te roeien, maar het is ze niet gelukt’
Geert Pruiksma (van dit kleurrijke interieur), achterhaalde de indringende geschiedenis van zijn woning in de Folkingestraat. Achter de charmante gevel…