Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het grootste landkunstproject van Nederland gewoon in Meerstad

Door Sharon Bremer 10 september 2019

Er gebeurt iets heel bijzonders in Meerstad! Het grootste openbare landkunstproject (da’s een hele mond vol) is bijna klaar. ‘Park Meerstad’, zo heet het project, is een heuvelachtig gebied met een kaarsrecht fietspad in het midden. De fietsroute is inmiddels af en dat werd feestelijk gevierd met de Meerstadjers. 

Naar verwachting is het hele project begin 2020 klaar, maar er werd alvast een mijlpaal in het project gevierd: de fietsroute is klaar! Daarnaast is ook de grond naast het fietspad ingezaaid met bloemrijk gras. Om het project compleet te maken worden er nog zo’n honderd verschillende soorten bomen rondom de fietsroute geplaatst. Het hele project is ontworpen door beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd en landschapsarchitect Mathijs Dijkstra. Het is het eerste land-art project dat in Nederland op zo’n grote schaal wordt uitgevoerd. En dat in Groningen!

Natuurlijke tegenhanger

“Het uitgangspunt in dit project is om één groot ritmisch gebaar neer te zetten. Een vloeiend en glooiend gebied waarbinnen andere regels lijken te gelden dan daarbuiten”, vertelt Jeroen Doorenweerd over het ontwerp. De nieuwbouwwijk is een groene en waterrijke omgeving, en met dit ontwerp wilde hij eigenlijk het tegenovergestelde laten zien. Een soort natuurlijk tegenhanger, dus. Het heuvelachtig park met het kaarsrechte fietspad is de basis.

Beeld3 | Meerstad
Beeld2 | Meerstad
Beeld | Meerstad
Beeld1 | Meerstad
Foto | Meerstad

Dronebeelden

De ontwikkeling van het park is een samenwerking tussen het Centrum Beeldende Kunst (CBK Groningen), gemeente Groningen en Bureau Meerstad, én ook de bewoners hadden een stem in het geheel. Het park is in totaal 10 hectare, dat is net zo groot als de drafbaan in het Stadspark! Wil je zien hoe het fietspad en het park er nu uitzien? De mensen achter het project maakten een mooi dronefilmpje.


Lees ook

suikerbietencampagne

Het is weer tijd voor de suikerbietencampagne

Vanaf dinsdag 10 september zal Groningen 123 dagen gehuld zijn in de weeïge geur van verwerkte suike...
eten

Een keer wat anders? 7 x vegetarisch eten in Groningen

Ben je vegetariër, flexitariër of een vleeseter die gewoon een keer op de vegetarische tour wil? Wel...
Ridder Lenny

Binnenkijken bij ridder Lenny op kasteelschip Vlotburg

Er kwam ons onlangs iets heel bijzonders onder de aandacht: er ligt namelijk een enorm schip in de O...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.