Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jonge boeren bezetten zes hectare grond op Suikerunieterrein

Door Sharon Bremer 2 augustus 2019

Zo’n zes hectare grond beslaat het schoolproject van Paul Bakker, Stefan Helfferich en vijf andere klasgenoten. Stuk voor stuk ambitieuze, jonge boeren. Op de vloeivelden van het Suikerunieterrein in Groningen zijn zij druk bezig met het verbouwen van pompoenen, vergeten groentes en zonnebloemen. 

Luchtfoto
Luchtfoto van het terrein

In de verte zie je ze al staan: twee jongens met hart voor landbouw en alles wat erbij komt kijken. “Het is begonnen als een opdracht voor school”, legt Paul uit, die de opleiding MBO Akkerbouw op Terra volgt. Zo’n driekwart jaar geleden bundelde hij zijn krachten met zes schoolgenoten om dit project uit de grond te stampen. Letterlijk. “Inmiddels is het groter dan we hadden kunnen denken”, voegt hij lachend toe. “Het principe van het project is dat tweedejaars leerlingen meelopen met derdejaars leerlingen, en als de tweedejaars derdejaars worden, zij weer nieuwe tweedejaars onder hun hoede kunnen nemen. Zo wordt het project doorgegeven.”

Symbolisch

De gemeente heeft hier een groot aandeel in gehad. De school van de jongens pacht zes hectare grond van de gemeente Groningen voor het symbolische bedrag van 1 euro. Die zes hectare staat inmiddels helemaal vol met zonnebloemen, emmertarwe, pompoenen, vergeten groentes en bieten. “Een rondleiding dan maar?” Aan het begin van de akkervelden staan hoge planten die lijken op… wietplanten? De jongens beginnen te lachen. “Dat klopt, dit is vezelhennep. Maar niet de hennep die je kunt roken, hoor. Deze planten worden verwerkt tot isolatiemateriaal en CBD-olie, in samenwerking met de opleiding Laboratoriumtechniek op het Noorderpoort College.”

Tekst gaat verder onder foto’s

Foto8 | indebuurt Groningen
Foto3 | indebuurt Groningen
Foto2 | indebuurt Groningen
Foto | indebuurt Groningen
Foto4 | indebuurt Groningen
Foto6 | indebuurt Groningen
Foto6 | indebuurt Groningen
Foto7 | indebuurt Groningen

Samenwerking

Die samenwerking met andere scholen en bedrijven geldt ook voor de andere gewassen. Zo hebben ze voor de zonnebloemen ook een bijzondere samenwerking op touw gezet met kunstenaar Claudy Jongstra. “De zonnebloemen worden door de kunstenaar gebruikt om parfum en verf van te maken”, legt Paul uit. De suikerbieten gaan naar de fabriek en ook voor de pompoenen is een bestemming gevonden: “We hebben acht verschillende soorten eetbare pompoenen, die gaan naar het restaurant hier op het terrein.” De jongens trekken her en der wat gewassen uit de grond om te laten zien wat er daadwerkelijk onder het loof zit. Suikerbieten, rode bieten, aardappelen, tuinrapen en pastinaken… Allerlei groentes komen uit de droge grond vandaan. “Die vergeten groentes, zoals pastinaken en tuinrapen, zijn voor een opleiding die na de zomer start”, legt Stefan uit. “Maar wij hebben het alvast voor ze klaargezet.”

Leerzaam

“Ik ben heel trots op wat we in zo’n korte tijd hebben opgezet”, vertelt Paul. “Dit is het eerste jaar van dit project dat er ook daadwerkelijk iets geoogst wordt! We mogen hier alles proberen en als iets niet werkt, is dat niet erg. We mogen geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, waardoor we veel last hebben van onkruid. En alles handmatig wieden is niet te doen. Dus proberen we bij bijvoorbeeld de bieten, een redelijk laag gewas, het toppen van het onkruid dat erbovenuit steekt te kappen met een machine. Het is een leuk project, waarbij we veel leren. Ik heb hier meer geleerd dan op school”, voegt hij er lachend aan toe. “En dat zo dichtbij de stad!”

Paul en Stefan
Foto5 | indebuurt Groningen

Het project van deze jonge boeren volgen? Dat kan via Facebook!

Lees ook

Hans Zijlstra

De bloemen van Hans komen overal ter wereld: ‘Ik ben hiervoor geboren’

Van Amerika tot Azerbeidzjan, de bloemen van Hans Zijlstra vliegen de hele wereld over. En hij zelf?...
Binnenkijken

Binnenkijken bij de containerwoning van Heleen

Je bent jong, en je wil wat. Studeren in Groningen bijvoorbeeld. Gewoon, omdat het een van de leukst...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.