Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Historisch interieur van de Schildersbuurt verdwijnt in de prullenbak

Door Leonie Kort 9 september 2020

De Schildersbuurt is voor zowel student als huisjesmelker een populaire locatie op de Groningse huizenmarkt. Voor studenten is de locatie ideaal omdat je binnen mum van tijd in het centrum staat. Voor huisjesmelkers zijn de huizen ideaal omdat er meerdere kleine appartementen in gebouwd kunnen worden. Het nadeel? Authentieke elementen in de woningen moeten wijken en het historische interieur verdwijnt. 

In de Schildersbuurt worden een aantal recent verkorte woningen uit de periode van 1905-1908 volledig omgebouwd tot moderne appartementen. De bewoners van de wijk vertellen aan Dagblad van het Noorden hoeveel pijn dit doet.

Vakmanschap verdwijnt

De huuropbrengsten van moderne appartementen zijn meerdere malen hoger dan het verhuur van de woningen in de huidige staat. De 112 tot 115 jaar oude woningen worden volledig gestript. De schouwen, rijkversierde plafonds, trapleuningen voorzien van houtsnijwerk en glas-in-loodramen verdwijnen in de grofvuil container. “Alles wat karakteristiek is, wordt eruit gesloopt. In rap tempo verdwijnt puur vakmanschap, het wordt in elkaar geslagen en in de vuilcontainer gegooid. Het doet me gewoon pijn,” aldus een bewoonster.

Splitsingsverbod

De buurt bestaat voor 40 tot 50 procent uit studentenhuizen. De verhouding tussen studenten en ‘gewone burgers’ is volgens zowel de bewoners uit de buurt als de verantwoordelijke wethouder Roeland van der Schaaf scheef.  De gemeente heeft het beleid al aangescherpt om de druk op de Schilderswijk te verminderen. Volgens Van der Schaaf gebeurt er niets onwettigs in de Schilderswijk. “Sinds 2017 geldt een splitsingsverbod. Dat betekent dat er geen panden meer opgekocht kunnen worden om kamers of appartementen te maken,” aldus de wethouder.

Beschermd stadgezicht

Het positieve punt is dat de woningen aan de buitenkant niet veranderen. Het is verboden om de buitenkant aan te passen, dit tast namelijk het beschermde stadsgezicht aan. “Het zijn huizen met allure. Ze vallen onder beschermd stadsgezicht, vandaar dat de buitenkant moet blijven zoals die was,” vertelt de wethouder. Wat betreft de buitenkant zal de Schilderswijk dus herkenbaar en authentiek blijven.

Meer lezen?

Nieuw Groninger Kookboek gratis verkrijgbaar

Het Nieuw Groninger Kookboek is samengesteld door eerste-jaars studenten van de Rijks Universiteit G...

Groningse aanpak tegen corona meest succesvol in Nederland

De Groningse aanpak tegen het coronavirus is een voorbeeld voor de rest van Nederland. Het aantal co...

Het wordt kouder! 7 x huizen met een open haard

De tijd van met warme chocolademelk op de bank, filmpjes kijken onder een fleecekleedje en een knapp...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.