Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een helikopter laag boven de trein in Groningen: dit is waarom

Door Sharon Bremer 17 augustus 2019

Zit je net lekker in de trein te chillen, zie je een helikopter boven de trein vliegen. Nou vliegen de politiehelikopters geregeld door het land, maar deze groene helikopter blijft boven het spoor vliegen met 50 km/u. En ‘maar’ 190 meter erboven. Zo vliegt deze helikopter vanaf dit weekend ook over de trajecten rondom Groningen.

Je kunt rustig ademhalen, ze zijn niet naar je op zoek. Deze helikopter is van ProRail. ProRail vliegt de komende tijd boven het spoor om luchtfoto’s en laserscans te maken. De data worden gebruikt voor kaarten van ProRail. Daarnaast worden er 3D-visuals gemaakt van onder andere stations. De helikopter hangt niet onnodig stil boven het spoor of station.

Meer details

Voorheen werd een vliegtuig gebruikt om dit soort informatie op te halen. Maar omdat het spoorwegnetwerk door de jaren heen veel groter is geworden, is er een helikopter nodig om alle details vast te leggen. Een helikopter kan namelijk lager en langzamer vliegen dan een vliegtuig. Aan de helikopter zijn drie camera’s bevestigd voor de luchtfoto’s en twee laserscanners voor de 3D-visualisaties.

Wanneer en waar?

ProRail geeft aan dat het niet precies is te zeggen waar en wanneer er wordt gevlogen. Dat is afhankelijk van het weer en of er toestemming wordt gegeven door de luchtverkeersleiding. Maar als je ‘m ziet vliegen, weet je in ieder geval waar het voor is!


Lees ook

V&D

Nieuws! Dit komt er in het oude V&D-pand aan de Grote Markt

Sinds het vertrek van de V&D uit het pand aan de Grote Markt in 2015, vraagt iedereen zich af wat er...
Studenten

Is Groningen klaar voor alle nieuwe studenten?

De nieuwe aanwinsten van Groningen zijn je vast niet ontgaan. De stad wordt overspoeld met nieuwe st...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.