Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heftig, Groningen staat in de top 10 van meest luidruchtige steden van Nederland

Door Sharon Bremer 24 september 2019

Waar onze stad groot in kan zijn? Nou, in geluidsoverlast blijkbaar. Uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma De Monitor blijkt dat Groningen in de top 10 staat als het gaat om de meest luidruchtigste steden. Opvallend detail: we staan zelfs boven Den Haag in de lijst. 

Samen met datajournalistiek platform Pointer is de geluidsbelasting in alle Nederlandse gemeenten gemeten. Daaruit blijkt dat ruim 14 procent van de bewoners in Groningen te maken krijgt met geluidsniveaus van 55 tot 60 decibel per dag. Dat maakt Groningen, in vergelijking met andere gemeenten, één van de meest lawaaiige plekken van Nederland. We staan op de zevende plaats in de top 10. Utrecht staat op de eerste plaats, gevolgd door Hilversum. Amsterdam staat opvallend genoeg in de middenmoot en de minste geluidsoverlast is gemeten in Almere.

Opvallend is dat de geluidsoverlast ’s nachts niet veel minder wordt. We gaan van 14 procent naar 12 procent en staan dan zelfs op de vierde plaats in de top 10 meest luidruchtigste steden!

‘Onverantwoord hoog’

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft onlangs nieuwe normen voor geluid van wegverkeer opgesteld die ervoor moeten zorgen dat overdag en ‘s nachts minder lawaai wordt gemaakt. Burgers mogen niet worden blootgesteld aan meer dan gemiddeld 53 decibel (db) per etmaal en 45 db in de nacht. Volgens De Monitor wordt één op de drie Nederlanders dagelijks blootgesteld aan niveau’s die volgens de WHO ‘onverantwoord hoog’ zijn.

Dit staat in schril contrast met de nieuwe omgevingswet. Daarin staat dat ze in de toekomst woningen mogen bouwen bij wegen waar het geluidsniveau 70 decibel is. Ze verwachten namelijk dat het geluidsniveau op termijn, door de komst van stillere voertuigen, weer lager wordt.

Gevaarlijk

In Nederland worden zo’n 80 duizend mensen ernstig in hun slaap verstoord en gaan er circa 80 mensen eerder dood door verkeerslawaai, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) en deskundigen van de GGD. Lawaai kan dus daadwerkelijk gevaarlijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld een hartaanval krijgen. Er zijn zelfs schattingen dat er in Europa jaarlijks 12.000 mensen het loodje leggen door geluidsoverlast.

Verkeer

In het onderzoek is vooral gekeken naar geluidsoverlast van verkeer. In Groningen leveren de bewoners langs drukke/lawaaiige wegen jaarlijks 50 gezonde levensjaren in. Dat komt neer op een ziektelast van € 3.489.014 per jaar.


Lees ook

Christmas

Kerst in de Herestraat: It’s all about Christmas is vandaag geopend!

Bereid je maar voor op een flinke kerstshopsessie, want It's all about Christmas is vandaag geopend!...
3fm

3FM Serious Request dit jaar met eindknaller in Groningen

Als de pepernoten in de winkel liggen en de eerste kerstpop-up stores tevoorschijn komen, weet je da...
annelies

Honderd jaar terug in de tijd: binnenkijken bij Annelies

Aan de Spilsluizen in Groningen zit Magazijn de Klomp, een winkeltje met bijzondere huishoudelijke p...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.