Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gezocht: foto’s van dikke spinnen in Groningen

Door Sharon Bremer 11 september 2019

Je kunt het plantsoen niet door of je hebt weer zo’n plakkende draad in je gezicht. Maar niet alleen buiten zijn spinnen druk in de weer, ook op je zolder en in de kelder is het druk. En misschien heb je al per ongeluk zo’n kriebelig beestje ingeslikt terwijl je lag te slapen? Ja, goed geraden: het is spinnentijd!

Wie er op let, ziet ze ineens overal: spinnen. September is namelijk een echte spinnenmaand. Voor de een om van te gruwelen, voor de ander juist een feestje. AD sprak met bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk: “Het zijn er echt niet meer dan normaal. Iedereen denkt van wel, omdat de algemene kruisspin nu volwassen is. Die spin leeft langs je huismuren, in je tuin en is dus heel erg dicht bij de mens. En hij wordt groot. Daarom valt hij op.”

Spinnentelling

Het is niet zo gek dat de kruisspin steevast elk jaar bij de jaarlijkse spinnentelling – zoals vorig weekend weer het geval was- het meest geteld wordt. Hoewel september ook weleens de ‘spinnenmaand’ wordt genoemd, klopt dat feitelijk niet. “Het hele jaar door zitten er erg veel spinnen. Ook in de winter. Als je weet hoe je moet zoeken zie je ze.”

Zo’n mooie spin is voor veel mensen zo eng dat ze er op gaan staan met hun voet op opzuigen met een stofzuiger. Niet doen, roept de spinnenexpert. “Ik zou er lekker naar kijken, hoe boeiend het is. Dat is ook een van de redenen dat we een spinnentelling organiseren: veel mensen denken ‘brr, een spin’, maar in Nederland zijn geen enge of gevaarlijke spinnen. Je hoeft echt helemaal niet bang te zijn. Een spin is namelijk heel nuttig. Zo eten ze bijvoorbeeld zilvervisjes. Ik heb liever een spin in huis, dan honderd zilvervisjes in mijn boekenkast. Kom dus maar binnen met die spinnen!”

Stuur je spin in!

Wij zijn benieuwd: heb jij in huis of in de tuin ook al zo’n dik, vet exemplaar gespot? Laat je beste foto van de griezeligste spinnen + de locatie voor ons achter in een reactie op Facebook, stuur hem via Instagram of tik een mailtje. Wie weet zie je jouw griezelige vangst terug op indebuurt 🕷


Lees ook

Wat Aans

#Woaromdatten gonst door Groningen dankzij Wat Aans

Tien jaar geleden werd de Grunniger kreet 'Woaromdatten?' uitgesproken in de roze Geen Stijl-plopkap...
kringloopwinkels

Sla je slag! 7 x toffe kringloopwinkels in Groningen

Op zoek naar een kringloopwinkel in Groningen? Verspreid over de hele stad vind je grote en kleine z...
gaswinning

Wiebes wil acht jaar eerder stoppen met de gaswinning in Groningen

Goed nieuws! Waar eerst nog werd uitgegaan van 2030, wil het kabinet nu al in 2022 stoppen met de ga...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Dieren Nieuws

adv.