Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Egeltelling in Groningen: waar zijn alle egels heen?

Door Sharon Bremer 11 september 2019

Help jij dit weekend een handje mee? Het is namelijk Egelweekend en in dit weekend wordt er een egeltelling georganiseerd. De Zoogdiervereniging wil zoveel mogelijk gegevens van egels verzamelen.

Niet alleen is het Egelweekend, het is ook nog eens het Jaar van de Egel! Nee, niet in de Chinese jaartelling. Gewoon in Nederland, want de Zoogdiervereniging heeft 2019 bestempeld als Jaar van de Egel. De egel stond tien jaar geleden ook in het zonnetje bij de vereniging. “Een goede reden om de activiteiten en onderzoeken nog eens te herhalen en de resultaten naast elkaar neer te leggen”, aldus de organisatie.

Pieken en dalen

Zoals het met alles gaat, hebben ook egels goede en slechte jaren. Toch is de trend die de Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep daarin ziet overwegend slecht. Dat betekent: steeds minder egeltjes! “De populatie is na een piek in 1995 afgenomen om vanaf 2003 weer te herstellen. Vanaf 2008 volgde weer een afname, met een dieptepunt in 2014. Waarschijnlijk speelt daarbij de lange winter van 2012/2013 een rol”, legt de organisatie uit. “In 2016 was er sprake van herstel van de populatie. In 2017 en 2018 is de populatie echter weer afgenomen. De lange droge periode in de zomer gooide roet in het eten.”

Egeltelling

De Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep zijn benieuwd naar de egelpopulatie in 2019. Daarom roepen ze iedereen op om een handje te helpen! Meedoen is heel simpel. Ga naar www.tuintelling.nl en voer een nieuwe telling in. Je kunt vanaf zaterdag naast een weektelling en tijdstiptelling kiezen voor een evenementtelling. Vervolgens bevestig je de datum en geef je het aantal egeltjes door. Niet vergeten op te slaan! Geen egels gespot? “Ook dit is waardevolle informatie. Alle ingevoerde tellingen gaan mee in het overzicht van de resultaten.” Doorgeven dus!

Tippies

Vind je egeltjes ook zo cute en wil je ze een handje helpen deze winter? Hier een paar tippies om het ze net even iets makkelijker te maken!

  • Laat takken en bladeren in de tuin liggen, zodat ze daaronder een nest kunnen maken
  • Maak een ‘egelsnelweg’: een opening in de schutting waardoor egels van de ene naar de andere tuin kunnen lopen
  • Zorg voor een schaal vers water of een vijver (ook voor andere dieren fijn!)
  • Bijvoeren kan geen kwaad. Egels lusten graag kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Geen melk! Daar krijgen ze diarree van
  • Pas op met een net over de moestuin. Hang deze hoger dan 30 cm zodat egels er niet in verstrikt kunnen raken
  • Egels zijn goede zwemmers, maar verdrinken soms in tuinvijvers met een rechte oever waar ze niet uit kunnen komen. Leg een schuin loopplankje in de vijver of zorg voor een lichte helling bijvoorbeeld met keien, zodat egels (en andere dieren) eruit kunnen kruipen.


Lees ook

spinnen

Gezocht: foto’s van dikke spinnen in Groningen

Je kunt het plantsoen niet door of je hebt weer zo’n plakkende draad in je gezicht. Maar niet alleen...
festival van de geest

Julia Swierstra over Festival van de Geest: ‘Waar een kleine wijk groot in kan zijn’

Open Monumentendag is an sich al een feestje, maar bij De Nieuwe Kerk in de Hortusbuurt maken ze er ...
kerst

Deze winkel in de Herestraat brengt kerst (nu al!) naar Groningen

In de Herestraat is het al kerst! Daar zijn ze momenteel druk in de weer met kerstballen, engelenhaa...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.