Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dichte scholen en een stille tocht in Groningen tijdens de lerarenstaking

Door Sharon Bremer 27 januari 2020

Handig om te weten: de leraren van basis- en middelbare scholen gaan op donderdag 30 en vrijdag 31 januari weer staken. Oók in Groningen, ja.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) en Leraren in Actie (LIA) roepen opnieuw een staking uit na een peiling onder ruim zesduizend leden. Daaruit blijkt dat nog steeds een groot percentage van de leraren actie wil voeren. Op het kaartje hieronder zie je welke scholen dicht zijn tijdens de staking.

Waarom staken?

De leraren willen structureel geld voor verbetering van de salarissen en verlaging van de werkdruk. Volgens AOb-voorzitter Eugenie Stolk worden er regelmatig klassen naar huis gestuurd, omdat er geen leraar te vinden is, of er staat een onbevoegde voor de klas. De vorige staking vonden de bonden te mild, vandaar dat opnieuw geprobeerd wordt het kabinet, en vooral premier Rutte, te overtuigen.

In 2020 hebben 55 duizend leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt op naar bijna 240 duizend leerlingen in 2028. Ook middelbare scholen kampen met tekorten bij de exacte vakken, klassieke talen, Duits en Nederlands. Het voortgezet onderwijs krijgt steeds meer last van het tekort, meldt de AOb.

Stille tocht

De AOb organiseert donderdag een stille tocht in Groningen. Docenten die meedoen met de staking verzamelen om 10.30 uur op de Vismarkt en lopen een ‘stille mars’ door de stad. De stille tocht loopt via het postkantoor, Zuiderdiep, Oosterstraat en de Grote Markt terug naar de Vismarkt. Er zijn gedurende de donderdag en vrijdag meerdere protestenacties, waar dit er één van is.


middelbare scholen

Dit zijn de open dagen van Groningse middelbare scholen in 2020

Wordt jouw kind, neefje of nichtje binnenkort een brugpieper en wil je graag mee naar alle open dage...
vogels fluiten

Mysterie: waarom hoor je zoveel vogels fluiten in de vroege ochtend?

Misschien gaat jouw wekker niet zo vroeg, maar ons valt het op dat de vogels in de vroege uurtjes al...

Van één kastje tot vaste klanten in Zuid-Korea: ‘Ik ben nog steeds verbaasd hoe hard timtom is gegroeid’

Wat begon met de verkoop van één kastje vanuit huis, groeide binnen vijf jaar uit tot één van de moo...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Nieuws

adv.