Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De uurwerken van de Martinitoren gaan eraf

Door Sharon Bremer 17 februari 2020

Vanaf maandag 17 februari wordt er gestart met de demontage van de vier uurwerken van de Martinitoren. Als de weersomstandigheden het toelaten worden op dinsdag 18 februari onderdelen onder begeleiding van alpinisten naar beneden gehaald en opgeknapt.

De alpinisten gaan niet zelf via het touw heen en weer. Alleen de onderdelen gaan via een katrol met een afstandsbediening naar beneden. De demontage neemt ongeveer een week in beslag.

Versleten asjes en nieuw bladgoud

De onderdelen worden hersteld door de Koninklijke Eijsbouts en vervolgens uitvoerig getest. Vanaf 5 mei worden de uurwerken weer gemonteerd. Dit neemt ongeveer twee weken in beslag. De klokken van het carillon blijven in de periode van demontage van de uurwerken gewoon in gebruik.

Afgelopen tijd waren er regelmatig haperingen met de uurwerken. Herstel van de westzijde en later de zuidzijde was niet mogelijk in de toren. Uit onderzoek blijkt dat het binnenwerk hersteld moet worden. De asjes en de tandwielen zijn na bijna 40 jaar versleten. Ook het bladgoud moet opnieuw worden aangebracht. Daarnaast wordt ook de verlichting onder handen genomen. Dit wordt vervangen door ledverlichting.

Monumentaal gebouw

De vergunning is inmiddels verleend om aan de slag te gaan. Dit heeft een tijdje geduurd omdat het om een monumentaal gebouw gaat. De uurwerken hadden de afgelopen decennia nog geen groot onderhoud nodig. Wel worden ze jaarlijks nagekeken en worden er regelmatig kleinere reparaties uitgevoerd. Overigens zijn veel andere delen van de Martinitoren de afgelopen jaren al flink opgeknapt. Zo heeft de toren er een filmzaal bij met een scherm van zeven meter breed en zijn er meer ruimtes toegankelijk.


Lees ook

Station Groningen verbouwd

Station Groningen wordt hélemaal verbouwd (en dat duurt vier jaar)

Say what? Is 'ons' hoofdstation nét verkozen tot mooiste station van Nederland, gaan ze 'm verbouwen...
forum

[VIDEO] Zolang doe je erover om bovenop het Forum te komen

Het dak van het spiksplinternieuwe Forum Groningen is bij uitstek één van de  mooiste fotoplekjes va...
pauline

Zussen Annika en Pauline runnen één van Nederlands grootste foodblogs: ‘Vroeger hadden we altijd ruzie’

De 38-jarige Pauline en 34-jarige Annika zijn niet alleen zussen, maar ook collega's. Samen runnen d...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Nieuws

adv.