Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Groningen: hier kan hét en zo snel krijg je de uitslag

Door Sharon Bremer 3 juli 2020

Al een maand lang kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Ook in Groningen kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Coronatest in Groningen, waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg. Het nummer dat je moet bellen is 0800- 1202 en is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Daarna maak je een afspraak bij de testlocatie naast het UMCG in Groningen. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test kost geen geld.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Je moet je ten allen tijden vooraf aanmelden voor een test. Er wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen. In Groningen hebben we een testlocatie, geen teststraat. Dat betekent dat je niet in de auto kunt blijven zitten, maar op de testlocatie (lopend) naar binnen moet.

Wanneer krijg ik de uitslag van de coronatest?

De GGD Groningen streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag van de coronatest met je te delen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de uitslag aan je werkgever, arbodienst en huisarts.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona, moet je thuisblijven en uitzieken tot minstens 24 uur nadat de klachten weg zijn. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD Groningen voor meer informatie.


de groningse schaar mondkapjes

Abdin en Fatten maken mondkapjes: ‘De echte drukte komt na 1 juni, als ze verplicht worden’

Je kunt er bijna niet meer omheen: mondkapjes. Je ziet ze in alle soorten en maten, in felle kleuren...
tiki-terras Groningen

Flamingo’s en cocktails paraat: we krijgen een megavet tiki-terras in Groningen

Dacht je dat je een saaie zomer tegemoet ging? Nee hoor! Ondanks dat de terrassen er straks iéts and...
forum groningen open

Bieb, bios, horeca én expo in Forum Groningen bijna open: dit zijn de nieuwe regels

Op 1 juni gaat het Forum Groningen weer open. Yes! Maar waar moet je rekening mee houden als je Stor...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Corona Nieuws

adv.