Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronatest in Groningen: hier kan het en zo snel krijg je de uitslag

Door Sharon Bremer 7 augustus 2020

Iedereen in Nederland met milde klachten kan zich laten testen op corona. Ook in Groningen kun je zo’n coronatest laten afnemen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je rekening mee houden? 

Wanneer mag ik me laten testen?

De afgelopen tijd is er hard gewerkt om onder meer de laboratoriumcapaciteit en de benodigde hoeveelheid testmaterialen uit te breiden. Daardoor kan iedereen met milde klachten die wellicht op het coronavirus duiden zich laten testen op corona. Denk hierbij aan hoesten, neusverkoudheid en/of koorts.

Coronatest in Groningen, waar moet ik zijn?

Wil je een coronatest laten afnemen, dan hoef je niet eerst naar de huisarts. Een telefoontje naar de GGD is genoeg. Het nummer dat je moet bellen is 0800- 1202 en is zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. Daarna maak je een afspraak bij de testlocatie naast het UMCG in Groningen. Het streven is dat je binnen 24 uur na je telefoontje getest wordt. De test kost geen geld.

Let op! Vanaf 1 september opent de GGD een nieuwe testlocatie in Groningen. Inwoners van de provincie Groningen kunnen zich vanaf dan laten testen in het oude Philipsgebouw aan de Europaweg 8 in Groningen. De huidige testlocatie in het UMCG blijft tot 1 september open.

Hoe werkt zo’n coronatest?

Je moet je altijd vooraf aanmelden voor een test. Er wordt met een wattenschijfje keel- of neusslijm afgenomen. Deze monsters worden vervolgens naar het laboratorium gestuurd. Het personeel draagt een mondkapje en beschermende materialen. Zelf hoef je vooralsnog geen mondkapje te dragen. In Groningen hebben we een testlocatie, geen teststraat. Dat betekent dat je niet in de auto kunt blijven zitten, maar op de testlocatie (lopend) naar binnen moet.

Wanneer krijg ik de uitslag van de coronatest?

De GGD Groningen streeft ernaar om binnen 48 uur de uitslag van de coronatest met je te delen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de uitslag aan je werkgever, arbodienst en huisarts.

Wat als ik positief getest ben?

Als je positief getest bent op corona, moet je thuisblijven en uitzieken tot minstens 24 uur nadat de klachten weg zijn. Dat geldt ook voor je huisgenoten of familieleden waar je mee woont. Ondertussen gaat de GGD aan de slag met het bron- en contactonderzoek. Mensen die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van je zijn geweest, moeten ook zo veel mogelijk thuisblijven. Mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte zijn geweest, hoeven niet thuis te blijven, maar moeten alert zijn op klachten.

Bekijk de website van de GGD Groningen voor meer informatie.


Corona-update van het RIVM: het aantal besmettingen in Groningen is weer gestegen

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen loopt landelijk verder op. Het RIVM heeft zojuist nieuw...

GGD opent nieuwe testlocatie voor corona in Groningen

Ben je verkouden, moet je hoesten of heb je koorts? Dan is het misschien verstandig om je te laten t...

Groningse horeca krijgt toegangsstop, terrassen moeten sluiten: ‘We willen geen Antwerpse toestanden’

Tot in de late uurtjes op het terras zitten? Dat is voorlopig verleden tijd, want in Groningen gelde...
millennials

Iris en Nienke laten Groningse millennials de strijd aangaan met zichzelf én de coronakilo’s

Iedereen is op zijn of haar eigen manier omgegaan met het thuiswerken (of niet-werken), het missen v...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Corona Nieuws

adv.