Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: dit kun je nu kopen in Groningen als single met een modaal inkomen

Door Sharon Bremer 9 augustus 2019

Het is kommer en kwel op de Nederlandse huizenmarkt en in Groningen is dat niet anders. Zelfs als je ‘gewoon’ een baan hebt met een redelijk salaris, is het best lastig om een huis te kopen. En wat blijkt? Als single is het al helemáál niet te doen…

De Hypotheker bekeek eind vorig jaar welk deel van het aanbod geschikt is voor mensen met een modaal inkomen (dus, het inkomen dat het meest voorkomt). Wat nu als je single of éénverdiener bent en modaal verdient? Dan heb je volgens de Hypotheker een jaarinkomen van zo’n €37.000 bruto per jaar. Hiermee kun je op dit moment een hypotheek krijgen van ongeveer €165.000,-. Omdat overbieden helaas geen uitzondering is in deze hysterische huizenmarkt, kijken we in Groningen naar alle woningen die te koop staan voor €150.000,- of minder.

Dat zijn er op dit moment – houd je vast – drie. 

Woonhuizen

Het gaat hierbij om woonhuizen op Funda in deze prijsklasse, dus niet om woonboten of appartementen, die momenteel te koop staan in Stad. Het goedkoopste huis heeft een oppervlakte van 82 vierkante meter en staat in Hoogkerk. Best een eindje uit het centrum vandaan, maar wel drie slaapkamers. Voor dit stulpje betaal je € 144.500 k.k.. Voor € 150.000 k.k. koop je een huisje in de Oranjebuurt met 39 m2 woonoppervlakte of een woning van 55 m2 in Helpman. Ze staan er pas net op, dus het is nog maar de vraag hoelang deze betaalbare paleisjes te koop blijven staan.

Iets meer geld = stuk meer aanbod

Vooruit: als we het budget omhoog gooien naar €175.000,-, maakt onze modale single iets meer kans. Er staan negen huizen te koop in Groningen tussen de €140.000,- en €175.000,-. Er lijken prijzen en huizen tussen te zitten die wellicht aantrekkelijk zijn voor onze modaal verdienende single. Zo heb je voor € 169.500 k.k. een leuk arbeidershuisje aan de rand van het Noorderplantsoen.

Maar goed: dan moet onze single dus héél veel geluk hebben met het krijgen van een iets hogere hypotheek, mazzel hebben met bieden en geen last hebben van overbieders. Conclusie: in je eentje een huis kopen in dit huizenlandschap is ontzettend moeilijk, maar niet helemaal onmogelijk.

14 x wonen aan (of op) het water in Groningen

Wonen in Groningen is leuk! Wat nog leuker is? Wonen in Groningen aan het water! En water hebben we ...
Binnenkijken

Binnenkijken bij Berlage-Hof: Marie-José is dolgelukkig met haar nieuwbouwhuis

Drie jaar geleden kreeg Marie-José de sleutel van haar nieuwbouwwoning. De woning staat in het Berla...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

Nieuws Wonen

adv.