Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een kijkje achter de schermen bij Crematorium Ommeland en Stad

Door Sharon Bremer 8 oktober 2019

‘Hè, binnenkijken bij een crematorium?’ dacht je waarschijnlijk toen je op deze link klikte. Ja, dat klopt. Want crematoria zijn helemaal niet eng, raar of griezelig. Vooral Crematorium Ommeland en Stad niet, waar regelmatig open dagen zijn en waar je alles mag vragen en zien. “Een rondleiding? Ja natuurlijk, waarom niet?”

Voor we gaan binnenkijken bij het crematorium, eerst wat informatie. Crematorium Ommeland en Stad is te vinden op de rand van Hoogkerk, vlak achter de nieuwe Van der Valk en dus op een steenworp afstand van Groningen. Zowel het interieur als het exterieur is strak en modern – geen wonder, want het gebouw is pas twee jaar oud. Het is onderdeel van Respectrum Crematoria en daarmee een particulier crematorium, dus niet gebonden aan een uitvaartverzekeraar.

Buitenkijken

We krijgen de rondleiding van enthousiaste locatiemanager Antoinette Rutgers. Ze legt uit dat er vaker mensen een kijkje achter de schermen komen nemen, ook als ze niet te maken hebben met een uitvaart: “Dan zijn ze niet verdrietig en juist heel benieuwd hoe alles in z’n werk gaat.” Precies! We beginnen bij het begin: het gebouw. Het gebouw is duurzaam gebouwd volgens het BREEAM-certificaat: zo zijn er 150 zonnepanelen op het dak bevestigd, is er een systeem waarmee warmte wordt teruggewonnen en zijn er vogelhuisjes in de muur gemetseld. Crematorium Ommeland en Stad is het eerste crematorium in Nederland met dit certificaat.

Ommeland en Stad
Foto | Crematorium Ommeland en Stad

Binnenkijken maar

We beginnen in de entreehal en vanuit daar lopen we door naar de foyer. Crematoria zijn stoffig, donker en ouderwets? Crematorium Ommeland en Stad verre van. De foyer is licht, modern en ruim. “Dat is waar wij voor staan”, begint Antoinette te vertellen. “Wij willen juist elke uitvaart zo persoonlijk mogelijk maken en rust en ruimte kunnen bieden. Dat kunnen we doen door tijd, het gebouw en de mogelijkheden. Tijd, omdat we één tarief hanteren voor afscheidsceremonies – er mag dus kosteloos extra tijd worden gereserveerd. Geen gehaast of lopende band-werk, of dat de gasten voor de volgende uitvaart alweer in de rij staan. Ruimte, omdat we het gebouw aan kunnen passen op elk gezelschap, ongeacht hoeveel mensen er komen. Zo hebben we een verplaatsbare tussenwand in de foyer, om deze in twee ruimtes op te splitsen. En de mogelijkheden, omdat alles hier kan en mag.”

Foto foyer | indebuurt Groningen
Foto1 | indebuurt Groningen
Foto2 | indebuurt Groningen

Overgangsruimte

Vanuit de foyer kom je in de zogenoemde overgangsruimte: een grote, lichte ruimte met een hoog plafond. “Dit is een letterlijke én figuurlijke overgangsruimte”, legt Antoinette uit. “In de foyer treffen mensen elkaar en is het vaak rumoerig en druk. Vanuit de foyer lopen ze door de overgangsruimte naar de ceremonieruimte. Deze ruimte is zo indrukwekkend, dat mensen hier tijd hebben om rustiger te worden voordat ze in de ceremonieruimte komen. Andersom geldt hetzelfde: als mensen vol emoties uit de ceremonieruimte komen, hebben ze hier de tijd om die emoties los te laten.”

Crematorium Stad en Ommeland
Foto1 overgangsruimte | indebuurt Groningen

Pasje

Aan de overgangsruimte grenst ook de familiekamer en een gedeelte waar het uitvaartcentrum met vier opbaarkamers zit. De familiekamer is voor naasten van de overledene, om zich even terug te kunnen trekken voor of na een uitvaart. Het uitvaartcentrum is 24 uur per dag te bezoeken, omdat naasten van de overledenen toegang krijgen met een pasje. Zo kunnen ze zelf in en uit het crematorium komen via een speciale ingang.

Foto familiekamer | indebuurt Groningen
Foto1 uitvaartcentrum | indebuurt Groningen

Ceremonieruimte

De uitvaart vindt plaats in de ceremonieruimte: een grote, lichte ruimte met uitzicht over het groene gedenkpark. Hier zijn 156 zitplekken. “Er zijn weleens uitvaarten waarbij veel meer mensen komen”, licht Antoinette toe. “Dan kunnen mensen eventueel in deze ruimte of de overgangsruimte staan, of we kunnen uitwijken naar de foyer, waar mensen mee kunnen kijken met de ceremonie op een groot scherm.”

Foto ceremonieruimte | indebuurt Groningen
Foto1 ceremonieruimte | indebuurt Groningen

Afscheid

Na de ceremonie kunnen de naasten naar de afscheidsruimte. Hier kunnen ze in besloten kring afscheid nemen van een dierbare. Achter deze afscheidsruimte zit de ovenruimte. “Bij de ovenruimte denken mensen vaak aan een donkere en enge ruimte, maar dat is niet zo! Net als de andere ruimtes is deze ruimte ook groot, open en licht. De oven staat los in de ruimte, zodat mensen eromheen kunnen lopen en kunnen zien hoe de oven er van buiten uitziet. Na de ceremonie mogen de naasten mee naar de ovenruimte, sommige mensen vinden dat heel erg prettig. Zo kunnen ze zelf zien waar de kist naartoe gaat en dat maakt het afscheid voor sommigen compleet.”

Ommeland en Stad
Foto | Crematorium Ommeland en Stad

Crematoriumkat

Zie? Dat was helemaal niet eng, toch? En om deze binnenkijker met een vrolijke noot af te sluiten: bij het crematorium loopt áltijd een poes rond. “Die is van mensen in de buurt en komt eigenlijk elke dag wel even buurten”, lacht Antoinette.

Crematorium Stad en Ommeland
Foto kat | indebuurt Groningen
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.