Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijna vakantie! Zo checken dieven of je weg bent

Door Sharon Bremer 2 juli 2020

Goed nieuws: het aantal woninginbraken in Groningen is afgenomen! Tussen januari en mei dit jaar werd er 171 keer ingebroken of pogingen daartoe gedaan. Ten opzichte van 236 keer in dezelfde periode vorig jaar is dat een afname van 27 procent. Dat is nog best logisch: sinds het uitbreken van de coronacrisis werken veel mensen vanuit huis. Nu we wellicht bijna weer op vakantie gaan, moet je toch oppassen. Welke slimme trucs gebruiken dieven om te kijken of jij thuis bent, en wat kun je zelf doen om inbrekers op het verkeerde been te zetten? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Papiertjes bij je autobanden

dieven vakantie
Foto | indebuurt Zwolle

Politiewoordvoerder Annemarie de Mooij vertelde eerder aan het AD: “Tijdens de vakantieperiode zien we wel vaker een toename van woninginbraken.” Volgens haar hebben dieven hele slinkse trucs om te kijken of iemand lang van huis is. Eén zo’n trucje is het achterlaten van papiertjes bij autobanden; zo kunnen de inbrekers zien of de auto na een aantal dagen nog op dezelfde plaats staat. Zeker bij huizen met een eigen oprit of parkeerplek voor de deur is dit een truc die dieven graag gebruiken, dus let goed op!

Takjes of papiertjes bij je deurpost

dieven vakantie
Foto | indebuurt Zwolle

Ook tussen deuren of kozijnen laten dieven allerlei kleine voorwerpen achter. “Dit is nog zo’n methode om te kijken of bewoners op vakantie zijn. Er worden dan papiertjes of takjes tussen een deur en een sponning gestopt”, vertelt de politiewoordvoerster. Ook hier geldt weer: zit het papiertje of takje er na een paar dagen nog, dan weten de inbrekers dat de bewoners op vakantie zijn. Zie je bij je buren van die papiertjes of takjes zitten? Haal ze weg, daar doe je ze een groot plezier mee!

Een geparkeerde caravan voor de deur

dieven vakantie

Nog zo eentje waar je niet bij stil staat: dieven kijken volgens politie.nl ook naar huizen waar de caravan voor een langere tijd voor de deur staat. Op die manier weten ze dat de bewoners hoogstwaarschijnlijk binnenkort op vakantie gaan. Mocht je met je camper of caravan richting de zon vertrekken, zet ‘m dan af en toe ergens anders neer.

Wat je zelf kunt doen

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen als je op vakantie gaat. De allerbeste tip: laat je buren weten dat je een tijdje weg bent. De buren kunnen voor je kijken of er geen takjes of papiertjes rondom je huis slingeren, maar kunnen ook zorgen dat de planten niet verdorren en er geen berg post in je brievenbus ligt, meldt Vereniging Eigen Huis. Zo maakt je huis geen onbewoonde indruk. Heb je een oprit? Laat de buren die dan af en toe gebruiken, zodat inbrekers zien dat er een auto op de oprit staat.

Sommige maatregelen beginnen al ver voordat je op vakantie gaat. Zo kan je buitenverlichting aanschaffen die vanzelf aanspringt in het donker wanneer er iemand langsloopt. De inbreker staat dan in het volle licht en bovendien zien de buren dat er licht aangaat. Bij het inrichten van je tuin kun je zorgen dat ramen en deuren niet verscholen liggen achter bosjes, bomen of schuttingen. Op die manier kan een inbreker namelijk rustig zijn gang gaan, zonder dat de buren hem of haar zien.

Wist je dat je zelf kunt opzoeken of er bij jou in de wijk veel wordt ingebroken? De politie maakt die gegevens openbaar via haar website (cijfers van de laatste drie maanden). Zo werd er in de afgelopen drie maanden elf keer ingebroken in het centrum  en ‘slechts’ één keer in Selwerd.


Groningse huizen

Mysterie: in welke Groningse wijken slaan inbrekers het vaakst toe?

Goed nieuws: het aantal woninginbraken in de gemeente Groningen is afgenomen! Tussen januari en mei ...
frankrijk groningen

Op vakantie in Groningen: hier is het nét of je in Frankrijk bent

Op vakantie naar het buitenland zit er voorlopig -waarschijnlijk- niet in, want: corona. Maar wist j...
verborgen parels groningen

Verborgen parels: 9 x Groningse horecazaken met een stadstuin of verstopt terras

Even geen zin in drukte? Ontwijk de drukke binnenstad en zoek een plekje in de sfeervolle binnentuin...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer over

112 Nieuws

adv.