Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Big brother is watching you: zoveel camera’s hangen er in Groningen

Door Sharon Bremer 31 juli 2020

Van de ruim vijfduizend camera’s die Schiphol in de gaten houden tot de simpele meekijker bij de deurbel: er hangen zeker 228 duizend beveiligingscamera’s in Nederland. Dat komt neer op zo’n zes camera’s per vierkante kilometer, zo blijkt uit politiecijfers die VPNGids.nl heeft opgevraagd.

Sinds 2016 kunnen mensen, bedrijven of overheidsinstellingen hun camera aanmelden bij de politie. Dat gebeurde tot nu toe dus bijna 229 duizend keer. De politie wil daarmee na een misdrijf sneller nagaan of er mogelijk zijn gemaakt. Overigens zijn lang niet alle camera’s aangemeld. Volgens schattingen van de politie hangen er in totaal wel zo’n 1,5 miljoen camera’s in Nederland, laat LocalFocus weten.

Groningen

Ook in Groningen hangen er redelijk wat camera’s: zo’n acht camera’s per duizend inwoners. Er zijn 1779 camera’s in onze gemeente geregistreerd, waarvan er 69 ‘publiek’ zijn (bijvoorbeeld van de gemeente) en 1710 camera’s zijn particulier (van bedrijven of bij mensen thuis).

Regionale cijfers

Na Amsterdam en Rotterdam, volgen opvallend genoeg Haarlemmermeer (6,8 duizend), Den Bosch (5,5 duizend) en Arnhem (5,4 duizend) op de lijst met hoogste aantal geregistreerde camera’s. De meeste ‘overheidscamera’s’ – bijvoorbeeld in eigendom van de gemeente – vind je na de vier grote steden in Helmond (2.311).

Openbare weg

Van al die geregistreerde camera’s is ruim 80 procent eigendom van bedrijven. Overheidscamera’s omvatten 7,5 procent van alle camera’s. Zo’n 12 procent van de geregistreerde beveiligingscamera’s in Nederland is van particulieren. Bijna 90 procent van de camera’s is op de openbare weg gericht. De bewaartijd van de beelden is gemiddeld 23 dagen.


Lees ook

Roy en Marloes wonen in Sydney en zien het vuur steeds dichterbij komen: ‘De regering heeft veel te laat ingegrepen’

Dode dieren, geëvacueerde families, een rode hemel en heel veel verwoeste huizen: je hebt de beelden...
horecazaken

Groningen is populair: steeds meer horecazaken in onze stad

Een nieuwe koffiezaak in de Oude Kijk in 't Jat, even langs het gloednieuwe restaurant in het centru...
bloemsingel

Bloemsingel voor DOT vanaf nu 2,5 jaar dicht

Vanaf januari 2020 is een gedeelte van de Bloemsingel, het fiets- en wandelpad voor de DOT, afgeslot...
Eurosonic Air

Davina Michelle, Broederliefde en meer: dit is het programma van (gratis toegankelijk!) Eurosonic Air

Muziekliefhebbers opgelet: het is bijna tijd voor Eurosonic Noorderslag! Van 15 tot en met 18 januar...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.