Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Even terugblikken op het weekend: wie won de Popprijs en wat is er gebeurd in de Herestraat?

Door Sharon Bremer 20 januari 2020

Na het weekend is het tijd voor niets minder dan… het weekendoverzicht! Ook zo genoten van het weekend en even hélemaal gemist wat er in Groningen is gebeurd? No worries! Wij zetten elke week het belangrijkste weekendnieuws in Groningen voor je op een rijtje.

Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Popprijs

Vorige week stond Groningen in het teken van Eurosonic Noorderslag. En daar hoort traditiegetrouw de uitreiken van de Popprijs bij op de zaterdagavond! Wie neemt het stokje over van Ronnie Flex, de winnaar van vorig jaar?

Er werd – zoals elk jaar – flink gespeculeerd over welke artiest, band of dj de prijs in de wacht zou slepen. Duncan Laurence, of toch eindelijk De Staat? Misschien wel Snelle, maar Krezip is ook terug van weggeweest en die hebben ‘m óók nog niet gewonnen. Het werd… *tromgeroffel* Floor Jansen!

Floor Jansen is de frontzangeres van de Finse metalband Nightwish, maar werd eigenlijk pas afgelopen jaar bekend in Nederland met haar optreden in het tv-programma Beste Zangers. Daarin, maar ook in haar concerten met Nightwish, heeft Floor Jansen zich bewezen als een van de beste, meest veelzijdige zangeressen in Nederland, aldus de vakjury. De jury waardeert het dat haar muziek ‘een verbindende kracht heeft, voorbij de subcultuur’.

Helaas was Floor niet aanwezig tijdens de prijsuitreiking, daarom nam ze dit filmpje op:

Vorige winnaars

Vorig jaar viel de Popprijs ten deel aan Ronnie Flex. Andere Popprijswinnaars tot nu toe zijn Mathilde Santing (1986), The Nits (1987), Claw Boys Claw (1988), Herman Brood (1989), Urban Dance Squad (1990), The Ex (1991), The Scene (1992), Bettie Serveert (1993), 2 Unlimited (1994), Osdorp Posse (1995), Eboman (1996), Marco Borsato (1997), Junkie XL (1998), Postmen (1999), Arling & Cameron (2000), Anouk (2001), Tiësto (2002), Bløf (2003), Ali B (2004), Within Temptation (2005), Spinvis (2006), Armin van Buuren (2007), De Dijk (2008), Kyteman’s Hiphop Orkest (2009), Caro Emerald (2010), Jeugd van Tegenwoordig (2011), Racoon (2012), The Opposites (2013), The Common Linnets (2014), New Wave (2015), Martin Garrix (2016) en Kensington (2017).

Jury

De jury bestond dit jaar uit: Sharid Alles (NPO 3FM), Guus Bleijerveld (BV Pop / Ntb), Lisa de Jongh (Patronaat), Gijsbert Kamer (De Volkskrant), Jan Douwe Kroeske (Double 2), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / Eurosonic Noorderslag) en Job de Wit (freelance journalist).

Onrust in de Herestraat

Zaterdagavond was er nogal wat onrust in de Herestraat. Een groep van ongeveer 60 jongeren ging met elkaar op de vuist en gooide stenen en flessen naar de politie.

“Wij zijn met meerdere eenheden ter plekke en werden belaagd met flessen en stenen”, aldus de politie in een reactie aan het begin van de avond. Agenten met wapenstok en een politiehond probeerden de winkelstraat leeg te ruimen en de rellende jongeren uit elkaar te drijven. De politie weet niet wat de oorzaak van de ruzies is. Veel van de jongens droegen een capuchon over hun hoofd en er waren opvallend veel meiden bij. “Er zijn tot dusver drie mensen aangehouden en een collega is gewond geraakt”, meldt de politie.

Bekijk in deze video van De Telegraaf hoe het eraan toeging zaterdagavond:

Hulpmiddelen voor Project Winning Wheels

Wethouder Inge Jongman was vorige week bij Medipoint Groningen aanwezig voor het project Winning Wheels. Hier overhandigde zij hulpmiddelen aan Saïd Bensellam van Stichting Karam, initiatiefnemer is van Winning Wheels.

Foto | Gemeente Groningen

Met het project in Groningen wordt een tweede leven gegeven aan afgeschreven hulpmiddelen. De hulpmiddelen worden opgeknapt en verscheept naar landen waar mensen met een beperking ze hard nodig hebben. De gemeente Groningen werkt hieraan mee, net zoals de gemeente Amsterdam, de Heutink Groep, Zadkine (MBO-school in Rotterdam), Cordaan (zorginstelling in Amsterdam), Klaas Puul Marokko en Reclassering Nederland. Inge Jongman benadrukte het belang van het project Winning Wheels: “Het geeft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om werkervaring op te doen door het herstellen van de afgeschreven hulpmiddelen. En uiteindelijk krijgen deze hulpmiddelen een mooie nieuwe bestemming voor hulpbehoevenden die het echt nodig hebben”.

 

Meer lezen?

sneeuw

What the (sneeuw)vlok? Er is nóg geen sneeuw gevallen en dat is nog nooit gebeurd

Met temperaturen boven de 10 graden Celsius lijkt het in ons niet-zo-koude-kikkerlandje eerder lente...
mysteries

Sherlock Holmes is er niks bij: deze mysteries losten we voor jullie op

Soms loop je door de stad en valt je iets op. Waarom heet deze straat eigenlijk zo? Wat betekent dit...

Sylvia maakt kunstwerkjes met nagellak: ‘Heerlijk, dat gepriegel op zo’n klein canvas!’

Een saai lakje gaat bij Sylvia de salon niet uit. Sterker nog, ze maakt van elke nagel een artistiek...
Shoppen maar

Shoppen maar! Deze toffe winkels krijgen we er binnenkort in Groningen bij

Er is nogal wat gaande in het winkellandschap van Groningen. Hoewel we het jammer vinden om winkels ...
Page 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.