Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rondje langs de studentenverenigingen! 5 x vragen aan Ganymedes

Door Sharon Bremer 16 augustus 2019

De KEI-week is alweer bijna ten einde. Snik! In deze week leren aanstaande studenten Groningen kennen en mogen zij alvast van het studentenleven proeven. Voor sommige studenten hoort daar ook het kiezen van een vereniging bij. Daarom maakten wij een rondje langs de Groningse studentenverenigingen om meer over hen te weten te komen. Deze editie: Max van der Meer van Ganymedes LGBT Studentenvereniging Groningen.

1. Kun je je even voorstellen?

“Mijn naam is Max van der Meer (22) en ik studeer nu 3 jaar in Groningen. Dit jaar ben ik de voorzitter van Ganymedes LGBT Studentenvereniging Groningen. Mijn vereniging is opgericht voor jonge LHBTQ+’ers (Lesbiennedls, homo’s, biseksuelen, transgenders, queers etc.) die op een ongedwongen manier kennis willen maken met de LHBTQ+ gemeenschap. Veel van onze leden komen bij ons voor het eerst in contact met anderen die bijvoorbeeld ook homo zijn. Het mooiste vind ik de groei in zelfacceptatie die je het eerste jaar bij mensen ziet. Ook voor mezelf zorgde de vrije sfeer bij Ganymedes ervoor dat ik de ruimte voelde om mezelf te kunnen zijn. Ik ben dan ook in het bestuur gegaan, omdat ik iedereen zo’n vrije studententijd gun.”

2. Kun je iets vertellen over de geschiedenis van jouw vereniging?

“Ganymedes bestaat dit jaar 10 jaar en is daarmee de oudste studentenvereniging voor LHBTQ+’ers in Nederland. Naast de feesten en gezelligheidsactiviteiten zetten we ons ook op maatschappelijk gebied in voor de gemeenschap. Zo zijn we regelmatig in overleg met onderwijsinstellingen en de gemeente om te kijken hoe we bijvoorbeeld de veiligheid van LHBTQ+’ers in het uitgaansleven kunnen waarborgen. Er is echt voor ieder wat wils, van de activist tot het feestbeest.
Ook leuk is dat onze vereniging niet exclusief bestaat uit homo’s en lesbo’s, maar veel van de identiteiten die de gemeenschap rijk is vind je bij ons terug. Ook hetero’s voelen zich bij Ganymedes op hun plek, omdat de vrijheid en het feit dat mensen geen oordeel over elkaar hebben iedereen aanspreekt.”

3. Wat is de leukste/gekste traditie van jullie vereniging?

“Voor een studentenvereniging zijn wij nog vrij jong en omdat we dus juist niet vastgeroest raken in bepaalde tradities is er elk jaar weer ruimte voor nieuwe activiteiten. We zijn niet traditioneel. Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen die jaarlijks terugkomen zoals het zusjeskamp. Tijdens het zusjeskamp gaan we met alle LGBT jongeren en studentenverenigingen een weekend weg en om te weten wat voor gekke dingen daar gebeuren moet je het echt zelf mee maken…”

4. Welke activiteit moet élke student (lid of geen lid) in Groningen ooit gedaan hebben?

De KEI-week natuurlijk! Dat is echt de leukste week voor studenten in Groningen. Zelfs nu het mijn vierde keer is geniet ik enorm van de sfeer die er dan in de stad hangt. Maar Groningen is ook enorm rijk aan culturele en muzikale initiatieven zoals Stukafest, Noorderzon of het Studentencabaret. Er is door het jaar heen altijd wel een groot evenement en die zijn het stuk voor stuk allemaal waard.

5. Welk KEI-week-onderdeel mogen nieuwe studenten echt niet missen?

“Love, Lust & Lounge op vrijdag! En dat is ook schaamteloze zelfpromo, want daar spreek ik onder andere zelf dit jaar weer over ervaringen als LHBTQ+’er in Groningen. Bovendien is een beetje seksuele voorlichting ook heel gezond voor de nieuwe lichting studenten.”

Posted by Ganymedes on Monday, 5 August 2019

Lees ook

AEGEE

Rondje langs de studentenverenigingen! 5 x vragen aan AEGEE-Groningen

De KEI-week is los! In deze week leren aanstaande studenten Groningen kennen en mogen zij alvast van...
Oscar

Rondje langs de studentenverenigingen! 5 x vragen aan A.S.V. Dizkartes

De KEI-week is los! In deze week leren aanstaande studenten Groningen kennen en mogen zij alvast van...

Meer over

Groningers

adv.