Sharon is eigenaresse van het kleinste theater in Groningen: ‘Jazz is een manier van leven’

We zien een prachtig monumentaal pand met op de voordeur de tekst: ‘het kleinste theater van Groningen’. Dat maakt ons ontzettend nieuwsgierig! We nemen een kijkje en komen er al snel achter dat het theater een walhalla is voor jazzliefhebbers. 

Le Petit Théâtre zit aan de Kolendrift 19, vlakbij DOT. Wekelijks kun je er genieten van theatervoorstellingen, concerten en andere vormen van live-muziek. In de agenda staan niet alleen bekende, maar ook onbekende lokale artiesten. “We kijken altijd wat er ver weg te doen is, en naar de bekende artiesten. Maar, dat zijn niet per se de beste muzikanten”, vertelt eigenaresse Sharon. “Als artiest moet je geluk hebben en de mogelijkheid krijgen om op te treden. Pas dan kan je groeien.” 

Jazz

Niet gek dus dat ze ook kleinere, lokale artiesten een podium geeft in Le Petit Théâtre. Zelf is Sharon gek op jazz, vandaar dat een groot deel van de programmering jazz is. “Jazz is de basis van veel muziekgenres. In veel popnummers hoor je het bijvoorbeeld ook terug. Jazz heeft alleen een diepere lading, jazz is een manier van leven.” 

Maar wat bedoelt ze daarmee? “Mensen denken dat jazz volledig improvisatie is, maar dat is niet zo. Je werkt met vaste patronen, maar daartussen is ruimte voor improvisatie. Eigenlijk net zoals het leven.” 

Vocalist

En dat leven – vol jazz – maakt Sharon ontzettend gelukkig. Naast het runnen van Le Petit Théâtre is ze zelf ook nog actief als vocalist. Over een paar weken gaat ze weer naar Parijs, om een paar avonden op te treden. “Altijd als ik naar een andere stad ga, dan bezoek ik jazzcafés”, vertelt Sharon. “Ik kom dan andere jazzmuzikanten tegen en dan gaan we samen spelen. Op die manier heb ik ook wat muzikanten in Parijs ontmoet, die vroegen of ik nog een keer langs wilde komen.” 

Zo doet ze het ook in Groningen. Vanuit allerlei hoeken krijgt Sharon tips of aanvragen van mensen die weleens in Le Petit Théâtre willen spelen. Qua jazzartiesten zit het wel goed, maar toch wil ze het publiek in Groningen meer aanbieden. “Dat is ook de reden dat we ook theatervoorstellingen plannen. Voor alleen jazz is in Groningen niet genoeg animo.” 

Petitenaar

Met de theatervoorstelling erbij lukt het haar goed om meerdere malen per week alle dertig stoelen in het theater te vullen. Al is het nu coronatijd wel wat lastiger. “Ik krijg geen subsidie van de overheid, dus moet zelf creatief zijn met inkomsten. Sinds coronatijd kunnen mensen Petitenaar worden. Daarmee supporten ze het theater maandelijk voor 2,50 euro”, vertelt Sharon. Op die manier hoopt ze de coronacrisis te kunnen overleven. “Ik vind het belangrijk om zelfstandig te zijn, zonder hulp van de overheid.” 

Talentenshows

Als Sharon over jazz praat, dan voel je de emotie. En ook als ze over talentenshows op televisie praat, maar dan op een hele andere manier. “Ik ben echt anti-talentenshows. Ze geven een totaal onrealistisch beeld van de werkelijkheid. Het leven van een artiest is een moeilijk leven. Artiest zijn is een vak, een kunstvorm. Dat zie je niet terug in die programma’s.” 

Juist door haar ervaring als artiest wil ze andere mensen helpen die aan het begin staan van hun carrière. Dat doet ze niet alleen door artiesten een podium te geven in Le Petit Théâtre, maar ook door het geven van een cursus podiumpresentatie. “Ik vind het zelf in het dagelijks leven verschrikkelijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Zelf had ik ook altijd podiumangst, dus ik snap heel goed wat beginnende artiesten voelen.” 

Podiumangst

Als vocalist heeft ze zelf haar podiumangst jaren geleden al achter overwonnen. “Ik was er vrij snel van bewust dat als ik in de muziek verder wilde, ik ook op het podium moest staan. Als ik met muziek bezig ben, dan voel ik me goed.” 

In de cursus podiumpresentatie leert ze artiesten om zichzelf comfortabel te voelen en het publiek te entertainen. “Als artiest creëer je een wereld. Je moet jezelf op een bepaalde manier presenteren, dat kun je leren”, vertelt Sharon. 

Toekomstplannen

Naast het runnen van Petit Théâtre in Groningen heeft Sharon nog meer plannen en dromen. “Mijn grootste droom is om op meer locaties een Petit Theatre te openen. Bijvoorbeeld in Den Haag en Parijs. Zodat artiesten een tour kunnen doen langs die locaties. 

Op die manier wil ze ervoor zorgen dat het makkelijker wordt voor artiesten om betaalde optredens te regelen. “Het is een moeilijke business. Je moet elkaar dingen gunnen. Ik vind het tof om artiesten een podium te geven. En dat mijn theater een plek is weer mensen kunnen creëren en ontmoeten.”

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Ranomi Kromowidjojo stopt per direct: ‘Mijn carrière als topsporter is helemaal af’”

Ranomi Kromowidjojo stopt per direct: ‘Mijn carrière als topsporter is helemaal af’

ranomi
Ga naar “Ellen doet letterlijk een boekje open over de apothekerswereld: ‘Mensen zien niet wat er aan de andere kant van de balie gebeurt’”

Ellen doet letterlijk een boekje open over de apothekerswereld: ‘Mensen zien niet wat er aan de andere kant van de balie gebeurt’

Ellen kruize kok educated drugdealer
Ga naar “Oud-Veraprogrammeur Peter Weening krijgt Koninklijke onderscheiding”

Oud-Veraprogrammeur Peter Weening krijgt Koninklijke onderscheiding

peter weening

In onze gids

Ga naar “Wadapartja”

Wadapartja

 • Gedempte Zuiderdiep 39-41
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “DOT Groningen”

DOT Groningen

 • Vrydemalaan 2
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 23:00

Nu geopend

Ga naar “De Uurwerker”

De Uurwerker

 • Uurwerkersplein 1
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 00:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Werklaarzen € 24,99”

Werklaarzen € 24,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99”

Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Coördinator Food & Beverage”

Coördinator Food & Beverage

 • Belsimpel Winkel Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC”

Management/Office-assistent Geschiedenis/IRIO/GLTC

 • Rijksuniversiteit Groningen
 • Parttime
Ga naar “Bijbaan met salaris €14,63 per uur”

Bijbaan met salaris €14,63 per uur

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Taxichauffeur regio Groningen”

Taxichauffeur regio Groningen

 • Top Support Nederland BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Technisch operator”

Technisch operator

 • Processionals
 • Fulltime/Parttime