Sarah (29) emigreerde van Wenen naar Groningen voor de liefde: ‘Ik heb geen dag spijt’

Sarah battisti op haar balkon in Groiningen
Foto | Charlotte Huizinga

De Oostenrijkse Sarah Battisti leerde op een festival haar grote liefde Joris kennen: “Ik had nooit gedacht dat mijn leven in korte tijd zo zou veranderen.” Drie jaar later heeft ze een huis gekocht in Groningen waar ze woont met Joris en poes Tuuti. “Groningers zijn zo open en aardig!”

Sarah was in 2018 net afgestudeerd als dierenarts aan de universiteit van Wenen toen een vriendin haar meevroeg naar het festival Liquicity in Amsterdam. “Eerst dacht ik: ‘man, dat is wel ver.’ Maar ik had toch niks te doen, dus ik besloot om mee te gaan.” Ze wist toen nog niet dat deze beslissing haar leven op z’n kop zou zetten.

De liefde van Sarah voor Joris en poes Tuuti vereeuwigd in een beker
De liefde voor Joris en poes Tuuti vereeuwigd op een mok. Foto | Charlotte Huizinga

Het mooiste meisje van het festival

Op de tweede dag van het festival komt er een vrolijke blonde jongen op haar af. “Hij zei: ‘Ik ben Joris en jij bent het mooiste meisje van het festival!’ Het klinkt heel cheesy, maar ik was toch geïntrigeerd. We begonnen te dansen en te kletsen. Voor ik het wist stonden we te zoenen! Eigenlijk hebben we vanaf dat moment de rest van de tijd samen doorgebracht”, glundert Sarah. Als het festival ten einde loopt wisselen ze nummers uit: “Maar we woonden zo ver uit elkaar dat ik er eigenlijk niets van verwachtte.”

sarah met Joris op liquicity, de eerste zoen
Sarah ontmoette Joris op een festival. Foto | Sarah Battisti

Op avontuur

Maar het liep toch anders, want Sarah en Joris appen en bellen elkaar continu. Sarah staat op dat moment op een kruispunt in haar leven: gaat ze werken of gaat ze een avontuur aan? “Ik was wel op zoek naar avontuur, zo na jarenlang studeren.” Ze schuift die beslissing nog even voor zich uit en kiest eerst voor een klein avontuur. Ze vliegt naar Bremen om een weekend met Joris door te brengen. “Toen werd gauw duidelijk dat we elkaar wel héél erg leuk vonden. Meer dan leuk.”

Liefde voor Groningen

Er volgt een periode waarin Sarah meermaals naar Groningen komt en verliefd wordt op de stad. “Het is hier zó mooi en precies groot genoeg. De mensen zijn supergezellig en aardig. Ik voelde me meteen thuis. De vrienden van Joris hebben me met open armen ontvangen.” De keuze om te emigreren werd daardoor makkelijker voor Sarah. “Uiteindelijk besloten we dat we serieus met elkaar verder wilden, dus ik kon moeilijk in Oostenrijk blijven.”

Sarah battisti op haar balkon in Groiningen
Foto | Charlotte Huizinga

Zorgen

In het begin maakte Sarah zich zorgen of ze zou kunnen settelen in Groningen: “Ik vond het toch moeilijk. Ik had nul werkervaring en ik woonde nog bij mijn ouders. Ik had nog nooit een zelfstandig leven geleid en dat ook nog in een ander land waar ik de taal niet sprak!”

Die zorgen bleken ongegrond, want er is een tekort aan dierenartsen in Noord-Nederland. Sarah, met haar dierengeneeskunde achtergrond, was meer dan welkom: “Ik had drie gesprekken en bij alle drie de praktijken mocht ik aan de slag. Voor geen één was de taal een probleem!” Dat wil niet zeggen dat de overgang makkelijk was: “Ik vond het heel erg zwaar, want ik wilde het Nederlands graag onder de knie krijgen. Dus ik was continu op m’n werk aan het observeren en luisteren. ’s Avonds kwam ik bekaf thuis.”

sarah met haar vriend Joris op de bank in hun nieuwe koopwoning
Sarah met haar vriend Joris. Foto | Charlotte Huizinga

Naar de nonnen in Vught

Maar Sarah pikte de taal snel op en verwerkte steeds meer Nederlands in de consulten op haar werk. “Zo heb ik het eigenlijk best snel geleerd. Het was eerst wel heel zwaar, maar het werd elke dag leuker.” Tot slot ging Sarah naar de nonnen in Vught: “Ik wilde nog een laatste slag maken met m’n grammatica, dus ik deed een soort crashcourse. Eenmaal daar bleek ik eigenlijk al heel ver te zijn.” Ondertussen spreekt ze de taal vloeiend: “Nu doe ik alles in het Nederlands!”

Wennen aan de Febo

Waar moest Sarah aan wennen in Groningen? “Ik moest wel wennen aan het eten”, lacht Sarah. “In Wenen heb je overal hippe vega- en veganrestaurantjes enzo. Hier wordt veel vlees gegeten en is zoveel gefrituurd! Die snackbar uit de muur, Febo heet dat? Ja, daar snap ik echt niks van!” Ze voelde zich in de supermarkt soms wat onthand: “Ik kon m’n weg in de supermarkt niet vinden. En ik mis het Duitse brood enorm! Jullie brood is veel te fluffy”, grijnst Sarah.

Sarah battisti met poes Tuuti op haar balkon in Groiningen
Foto | Charlotte Huizinga

Er gaat niets boven Groningen

Sarah is desondanks van Groningen gaan houden: “Ik heb er geen dag spijt van. Ik vind het hier zo leuk, veel jonge mensen en de stad is echt prachtig. De gebouwen, de grachten, bootjes… Ik ben blij dat ik hier mag wonen!” Als de liefde geen stand houdt ziet Sarah zichzelf dan ook niet zomaar terugverhuizen naar Oostenrijk: “Nee joh, ik denk dat ik hier zou blijven. Ik heb hier mijn hele leven opgebouwd, ik spreek de taal, ik heb een geweldige baan… Er gaat niets boven Groningen!”

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Gezocht! Groningers die voor de liefde naar het buitenland zijn verhuisd”

Gezocht! Groningers die voor de liefde naar het buitenland zijn verhuisd

liefde stel valentijn romantisch daten buitenland
Ga naar “Groninger Francien (31) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest”

Groninger Francien (31) werkte mee aan een opera maar is er zelf nog nooit geweest

Aangeboden door OPERA2DAY

Ga naar “Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’”

Groningse Allard ontwikkelt kookdoek: ‘De standaard theedoek is verleden tijd’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50”

PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79”

Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “HOME CREATION Regendoucheset € 39,99”

HOME CREATION Regendoucheset € 39,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verkopers”

Verkopers

 • Hi-Fi Klubben
 • Fulltime
Ga naar “Pleegzorgwerker”

Pleegzorgwerker

 • Leger des Heils
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “CDD analist”

CDD analist

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Projectleider beheer & onderhoud”

Projectleider beheer & onderhoud

 • Headhuntersteam
 • Fulltime/Parttime