Roos (23) stelt straatintimidatie aan de kaak met Cat Calls of Groningen op Instagram

roos catcalls
Foto | Charlotte Huizinga

Je bent studente in Groningen die zich bezighoudt met feminisme en emancipatie. Maar het eindeloze gepraat en gefilosofeer brengt wat jou betreft geen verandering. Je wilt iets doen! Dat werd voor de Groningse Roos de Boer het Instagram-account Cat Calls of Groningen, waarop ze verbale intimidatie in stoepkrijt op straat vereeuwigt: “Ik wil dat mensen die geen straatintimidatie ervaren, zien dat het heel naar is als je zo wordt bejegend.”

roos de boer catcalls
Foto | Charlotte Huizinga

Op zes continenten

Catcalling is het naroepen van mensen (meestal vrouwen) met seksueel geladen opmerkingen, wat erg intimiderende vormen kan aannemen. Dit kan plaatsvinden op straat, maar kan ook voorkomen in andere openbare ruimtes.

Het eerste Cat Calls-account was het account van New York. Op dit Instagramaccount worden de opmerkingen die vrouwen krijgen met stoepkrijt op de stoep geschreven om aandacht te vragen voor straatintimidatie. Ondertussen zijn er accounts in meer dan 150 steden verspreid over zes continenten. Roos: “En het blijft alleen maar groeien, want er komen nog altijd accounts bij.”

roos de boer catcalls
Foto | Charlotte Huizinga

Damn, Honey

Roos startte Cat Calls of Groningen na het luisteren van de podcast ‘Damn, Honey‘ in de zomer van 2019: “Ik was eruit: Ik ben een feminist. Maar het beperkte zich tot gesprekken en veel lezen en kijken. Ik wilde zelf ook bijdragen aan ‘de strijd’. Bij Damn, Honey hoorde ik over Cat Calls en raakte erg geïnspireerd. Dus toen besloot ik dat ik dit in Groningen ging opzetten.”

Catcalling is niet normaal

Cat Calls focust zich op de verbale intimidatie omdat dit nog te weinig serieus wordt genomen volgens Roos: “Catcalling is soms heel intimiderend, maar wordt natuurlijk veel genormaliseerd. Naroepen is iets waarvan mensen denken: ‘het hoort er nou eenmaal bij. Het hoort bij vrouw zijn, het is een compliment, het is flirten.’ Maar dat is niet zo.”

Het doel van Cat Calls of Groningen is om bewustwording te creëren: “We richten ons op erkenning van het probleem. Het gebeurt héél vaak en is soms echt érg. Catcalling kan echt heel naar zijn. Ik wil mensen wakker schudden, want het is niet normaal dat je zo wordt nageroepen.”

roos de boer catcalls
Foto | Charlotte Huizinga

Het maakt niet uit wat je aan hebt

Bovendien heeft straatintimidatie niets te maken met hoe laat het is, waar je bent of wat je draagt. Roos: “Dat is echt een misvatting inderdaad, het gebeurt niet alleen in een donker steegje. Als ik iets ontdekt heb door dit account is het wel dat catcalling altijd en overal plaatsvindt. Het maakt ook niet uit wat je aanhebt. Het komt gewoon veel voor, ook in een drukke winkelstraat of supermarkt.”

Dat het veel voorkomt is ook te merken aan hoeveel berichten Roos ontvangt: “Ik krijg sowieso veel berichten, soms zelfs elke dag. Ik heb er ondertussen meer dan 400 gekregen!”

roos de boer catcalls
Foto | Charlotte Huizinga

Op de billen slaan

Roos wordt weleens aangesproken als ze aan het krijten is: “Ik krijg veel positieve reacties, dat is heel fijn! De meeste mensen zijn geïnteresseerd en nieuwsgierig. Als ik het dan uitleg, zijn ze vaak heel positief.”

Soms heeft Roos het gevoel dat mensen niet snappen wat ze aan het doen is: “Laatst was het minder gezellig. De cat call ging over een man die een meisje op haar billen wilde slaan in de Oude Ebbingestraat. Een man liep langs toen ik het aan het krijten was en maakte een grapje tegen een groep jongens: ‘Kijk! Dit moet je zeggen als je achter een meisje loopt, jongens!’ Daar werd ik een beetje boos van, want ik probeer dit gedrag juist aan te kaarten. Zo’n man bevestigt waarom het account heel hard nodig is.”

roos de boer catcalls
Foto | Charlotte Huizinga

Alles oké?

Roos wil met haar account niet alleen bewustwording bij catcallers teweeg brengen, maar ook dat mensen op straat naar elkaar omkijken: “Die gedragsverandering moet niet alleen gebeuren bij catcallers, maar juist ook bij mensen die het zien gebeuren. Té vaak wordt er gewoon niks tegen gedaan. Ik krijg vaak het bericht ‘er waren zoveel mensen op straat en niemand deed wat’. Dat vind ik heartbreaking.”

Wat kun je dan doen als je ziet dat iemand op een vervelende manier wordt aangesproken? Roos: “Ik snap het heel goed als je het eng vindt om er wat van te zeggen. Maar je kunt ook achteraf naar iemand toegaan om te vragen of alles oké is. Soms wil iemand gewoon even haar verhaal kwijt.”

roos de boer catcalls
Foto | Charlotte Huizinga

De straat is niet van ons

Tot slot vragen we Roos naar het stoepkrijt en waarom dat het juiste medium is: “Het krijt heeft een symbolische betekenis: De straat is niet van ons, maar zo proberen we letterlijk ruimte in te nemen.” En daarna voegt Roos lachend toe: “Het krijt dat ik gebruik is trouwens wel speciaal krijt, want het krijt van de Action blijft niet staan! En dan worden we weer ‘het zwijgen opgelegd’!”

Vind hier alle cat calls van Cat Calls of Groningen.

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Alles wat je wilt weten over studeren in Groningen op een rij”

Alles wat je wilt weten over studeren in Groningen op een rij

Ga naar “In metalcafé De Witte Wolf komen de ‘zwarte schapen’ samen: ‘Op dit spirit board ligt zand uit een echt graf’”

In metalcafé De Witte Wolf komen de ‘zwarte schapen’ samen: ‘Op dit spirit board ligt zand uit een echt graf’

Ga naar “Danthé over haar populaire modeblog: ‘Het hoeft niet veel geld te kosten om er leuk uit te zien’”

Danthé over haar populaire modeblog: ‘Het hoeft niet veel geld te kosten om er leuk uit te zien’

danthe groningen mode stylish budget

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle A-merk toiletblokken en -reinigers* van € 6,78 voor € 3,39”

Alle A-merk toiletblokken en -reinigers* van € 6,78 voor € 3,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle Blue Band kuipjes van € 3,80 voor € 3”

Alle Blue Band kuipjes van € 3,80 voor € 3

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle A-merk crackers, knäckebröd en rijstwafels* van € 6,27 voor € 4,18”

Alle A-merk crackers, knäckebröd en rijstwafels* van € 6,27 voor € 4,18

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39”

Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “Alle Kwekkeboom oven & airfryer snacks Diepvries van € 4,99 voor € 2,69”

Alle Kwekkeboom oven & airfryer snacks Diepvries van € 4,99 voor € 2,69

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023

Vacatures

Ga naar “Groepsbegeleider”

Groepsbegeleider

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Pro Industry
 • Fulltime
Ga naar “Financial Controller”

Financial Controller

 • Hypex Electronics
 • Parttime
Ga naar “Anios SEH”

Anios SEH

 • M.F.V. Panacea
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker klantenservice Portugal”

Medewerker klantenservice Portugal

 • Randstad
 • Fulltime