Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rondje langs de studentenverenigingen! 5 x vragen aan N.S.G.

Door Sharon Bremer 13 augustus 2019

De KEI-week is begonnen! In deze week leren aanstaande studenten Groningen kennen en mogen zij alvast van het studentenleven proeven. Voor sommige studenten hoort daar ook het kiezen van een vereniging bij. Daarom maakten wij een rondje langs de Groningse studentenverenigingen om meer over hen te weten te komen. Deze editie: Anniek Ypenga, praeses van Navigators Studentenvereniging Groningen (N.S.G.).

1. Kun je je even voorstellen?

“Mijn naam is Anniek Ypenga en ik ben 23 jaar. Ik ben vierdejaars en praeses van Navigators Studentenvereniging Groningen (N.S.G.), waarvan de Sociëteit aan de Hardewikerstraat 7 zit. Ik ben net klaar met mijn Bachelor International Relations en start in september met de Master Journalistiek.”

2. Kun je iets vertellen over de geschiedenis van jouw vereniging?

“De vereniging is in 1994 opgericht. We hebben dus dit jaar onze 25e verjaardag gevierd! Het is begonnen met een klein groepje van 34 leden die een christelijk brede organisatie wilde opzetten, dus voor alle stromingen binnen het christendom. Grappig feitje: de praeses van toen is verkozen omdat ze verloor met een potje Mikado! In de beginjaren bleef N.S.G. klein en op een gegevens moment waren er zelfs nog maar 12 leden. Toch is er toen besloten om door te gaan en vanaf 2002 begon de vereniging enorm te groeien. We zitten nu op 430 leden en daarmee zijn we de grootste christelijke studentenvereniging van Groningen.”

3. Wat is de leukste/gekste traditie van jullie vereniging?

“De ‘sine regno’. Dan is het huidige bestuur op vakantie en komt het bestuur van vorig jaar terug. De mores (ongeschreven regels) gelden dan niet meer. Zo mag je normaal gesproken niet één biertje bestellen maar moeten het er altijd twee zijn, mag je niet met de rug naar de bar staan en mag je niet met bier gooien. Je snapt het al: als het bestuur weg is mogen deze dingen dus allemaal wél. Er wordt een complete feestweek georganiseerd. Maar de huisregels blijven wel gelden: zo mag je niet dronken zijn op de Sociëteit.”

4. Welke activiteit moet élke student (lid of geen lid) in Groningen ooit gedaan hebben?

“Een studentengala van een vereniging meemaken, dat vind ik zelf één van de leukste dingen. Bij N.S.G. gaan we samen eten, hebben de vrouwen mooie jurken aan en de mannen rokkostuums. Iedereen is heel mooi! Er wordt gespeecht, geproost en er zijn zelfs speciale omgangsnormen. Zo moeten de mannen de stoelen van de vrouwen aanschuiven, mag je geen horloge om en hebben mannen en vrouwen dezelfde corsages. Er worden ook bokalen uitgereikt voor ludieke dingen. Moet je een keer hebben meegemaakt!”

5. Welk KEI-week-onderdeel mogen nieuwe studenten echt niet missen?

“Er zijn de hele week leuke feesten en activiteiten, maar ik vind de KEI-parade heel erg leuk. Alle studentenverenigingen doen mee en gaan met wagens en trekkers in een grote optocht door de stad. Het is voor de studenten leuk om te zien wat Groningen te bieden heeft en hoeveel verschillende verenigingen er zijn. Het is een hele happening met een leuke sfeer. En we doen zelf natuurlijk ook mee!”

De Sociëteit van Navigators Studentenvereniging Groningen:

NSG
Foto | N.S.G.

adv.