Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rondje langs de studentenverenigingen! 5 x vragen aan GSV

Door Sharon Bremer 15 augustus 2019

De KEI-week is weer een groot succes! In deze week leren aanstaande studenten Groningen kennen en mogen zij alvast van het studentenleven proeven. Voor sommige studenten hoort daar ook het kiezen van een vereniging bij. Daarom maakten wij een rondje langs de Groningse studentenverenigingen om meer over hen te weten te komen. Deze editie: Carlo de Vos van GSV. 

1. Kun je je even voorstellen?

“Ik ben Carlo de Vos (22) en ik ben vierdejaars student Wiskunde. Meteen toen ik begon te studeren ben ik lid geworden bij de Gereformeerde Studentenvereniging (GSV). Afgelopen jaar heb ik een Senaatsjaar mogen doen bij de GSV, met als functie praeses.”

2. Kun je iets vertellen over de geschiedenis van jouw vereniging? 

“De GSV is een christelijke studentenvereniging die haar oorsprong heeft in de Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk. De GSV is in 1966 opgericht en heeft met 53 jaar dus een rijke historie. Hoewel de GSV van oorsprong een gereformeerde vereniging is, is de GSV tegenwoordig open voor iedere christen en ondertussen hebben we leden uit veel verschillende christelijke stromingen. Wat onze vereniging altijd al kenmerkt is het ‘ons-kent-ons’. Met 200 leden zijn wij niet de grootste vereniging van Groningen, maar iedereen kent iedereen op de vereniging. Dat zie je goed naar voren komen op onze sociëteitsavonden aan de Hereweg 40, waar wij al meer dan 20 jaar ons pand hebben.”

Tekst gaat verder onder de foto

GSV

3. Wat is de leukste/gekste traditie van jullie vereniging?

“De GSV is een vereniging die er veel tradities op nahoudt. Dat komt op verschillende momenten naar voren, zoals bij onze Dies Natalis en ALV’s. De meest bijzondere traditie is wel dat de GSV een monarch heeft. De monarch is een verenigingslid dat leuke speeches geeft op verenigingsactiviteiten, gevraagd dan wel ongevraagd. Hij heeft zijn eigen kroon, een hofhouding en een eigen lied dat wordt gezongen als hij een vergadering binnen komt lopen om te speechen.”

‘GSV heeft een eigen monarch’

4. Welke activiteit moet élke student (lid of geen lid) in Groningen ooit gedaan hebben?

“Dat is natuurlijk de Batavierenrace! Dit is ’s werelds grootste estafetteloop, die van Nijmegen naar Enschede gaat en speciaal bedoeld is voor studenten. Met een groep van 25 studenten ga je hardlopend in een weekend van Nijmegen naar Enschede en kampeer je met je team op de campus van Enschede. Hoewel dit niet in Groningen wordt georganiseerd, zijn er veel studenten- en sportverenigingen uit Groningen die hieraan meedoen en het is een flinke aanrader! Naast hardlopen staan ook gezelligheid en feesten centraal. Elk jaar reizen er 50 GSV’ers in twee teams af naar Enschede voor de Bata, waar we er een sport- en feestweekend van maken! De laatste jaren eindigen we bij de beste 10% van de 300 deelnemende teams, waar we stiekem best trots op zijn.”

5. Welk KEI-week-onderdeel mogen nieuwe studenten echt niet missen?

“De open feesten bij de studentenverenigingen zelf vind ik altijd erg leuk. Donderdagavond hebben wij bijvoorbeeld traditiegetrouw het schuimfeest! Onze feestruimte, de achterzaal, wordt volgegooid met schuim en dan wordt er altijd een lekker feestje gebouwd. Het wordt altijd goed bezocht door onze leden, KEI-lopers en mensen van andere verenigingen. Ieder jaar weer een groot succes, mits je een extra setje droge kleren meeneemt!”

GSV

Lees ook

Oscar

Rondje langs de studentenverenigingen! 5 x vragen aan A.S.V. Dizkartes

De KEI-week is los! In deze week leren aanstaande studenten Groningen kennen en mogen zij alvast van...
Anniek

Rondje langs de studentenverenigingen! 5 x vragen aan N.S.G.

De KEI-week is begonnen! In deze week leren aanstaande studenten Groningen kennen en mogen zij alvas...

Meer over

Groningers

adv.