Queen of the North Anastasia von Beaverhausen: ‘Ik draag dat gevaarte niet om genegeerd te worden!’

anastasia von beaverhausen
Foto | Anastasia von Beaverhausen

31 juli tot en met 8 augustus is het Pride-week! Helaas gaat het 25-jarig jubileum van de Pride in Amsterdam er dit jaar anders uitzien dan verwacht en ook in Groningen is de Pride dit jaar gecanceld. Maar indebuurt Groningen laat deze week niet helemaal geruisloos voorbijgaan! Daarom zetten we een aantal opvallende, kleurrijke, stoere Groningers uit de LGBTQI+-community in de spotlights om deze week luister bij te zetten.

Vandaag: Nick Tortike, a.k.a Anastasia von Beaverhausen, icoon van de Groningse dragscene. We treffen Nick in het nieuwe Market Hotel aan de Grote Markt. Er schuift een stralende jongen aan, die een zwarte koffie bestelt. “Ik had beter thee kunnen bestellen”, grapt Nick. Refererend aan hoe dragqueens het noemen als je uit de school klapt, voegt hij toe: “I spill the tea, honey!”

anastasia von beaverhausen
Foto | Anastasia von Beaverhausen

Anastasia von Beaverhausen

Nick begon als dragqueen toen hij bij wijlen gaycafé Decadent achter de bar stond. “We wilden een dragshow. Maar ik vond het zonde om queens uit de Randstad te halen. Die zitten hier voor 1000 euro aan de bar te hangen en te drinken. Ik dacht: dat kunnen wij zélf veel beter!”

De barmannen van Decadent gingen aan de slag. “Dat is het toch het mooiste voor de gast, dat je je eigen barmannen ziet en denkt: ‘Wauw, dát is een mooi wijf!’ of ‘Wow, dát is een lellek wijf!” lacht Nick. De heren oefenden op hakken en gingen samen shoppen bij Catwalk voor jurken. “Dat was het mooiste, die voorbereiding! De avond zelf was een rampensucces. Het begin van een queen is nooit heel pretty”, grinnikt Nick.

Het smaakte naar meer: “Ik durfde ineens tien keer zoveel. Ik verzon de naam Anastasia von Beaverhausen, geïnspireerd op Karen uit Will & Grace, en begon gewoon. Op een gegeven moment word je gevraagd voor dingen en gaat het lopen.”

anastasia von beaverhausen
Foto | Anastasia von Beaverhausen

Drag: Dressed as a girl

Inmiddels treedt Anastasia regelmatig op. Ze houdt bingo’s, lipsynct, doet cabaret en geeft DJ-optredens. Ze wordt veel geboekt. De term drag komt uit de VS en betekent zoveel als dressed as a girl.

“Een dragqueen is een karikatuur van de vrouw. Je hebt daarin veel variatie, zoals de comedy queens, die bijna clownesque zijn, of de vrouwelijke fishy queens”, vertelt Nick. “Welke vorm je daaraan geeft is voor iedereen anders. Voor mij is drag echt een kunstvorm. Ik doe het voor de performance en het organiseren van evenementen. Het regelen van een event, waarin ik natuurlijk zélf de hoofdrol speel!” lacht hij.

Nick krijgt veel energie van het optreden. “Als Anastasia ben ik mezelf, maar dan keer tien. Roep ik de hele avond ‘darling’! In drag kun je ook veel meer maken, heerlijk. Na het optreden valt er wel wat van me af. Moe, maar voldaan.”

anastasia von beaverhausen
Foto | Anastasia von Beaverhausen

Queen of the North

Anastasia’s titel is Queen of the North. “Ik dacht: marketing! Als je het maar vaak genoeg roept, dan nemen mensen het vanzelf over!” En dat blijkt te werken, want inmiddels is Anastasia de grootste queen van het Noorden, een gebied waar drag in toenemende mate populair is. “Door RuPaul’s Dragrace heb je een groot publiek dat op dragshows af komt, vooral in Groningen. Die zijn plotseling expert omdat ze één seizoen hebben gezien en heel kritisch. In Amsterdam kom je nog weg met een lipsyncje, maar ze verwachten hier echt wat van je.”

Volgens Nick staan ze in Groningen niet meer te kijken van een dragqueen.“Ik ga in drag gewoon over straat, zó langs het terras van De Drie. Ze zijn wel wat gewend hier, met die studenten in een krokodillenpakken enzo. Ze kijken natuurlijk wel. En ik trek dat hele gevaarte ook niet aan om genegeerd te worden! Je moet niet gek opkijken als je dan aandacht krijgt.”

Volgens Nick hebben programma’s als Dragrace en Make Up Your Mind ook bijgedragen aan de acceptatie van drag. “Dat laat zien: jongens, neem het niet zo serieus. Het is maar een man in een jurk op hakken met één of andere muts op z’n kop en een lading make-up waar menig vrouw jaloers op is!”

anastasia von beaverhausen
Foto | Anastasia von Beaverhausen

Groningse gayscene

Nick is 12 jaar actief in de gayscene en heeft meer dan 10 jaar achter de bar gestaan bij gaycafés als The Golden Arm en De Prins. “Ik denk dat de kaalslag van gaycafés in Groningen te maken heeft met acceptatie. Hoe meer je geaccepteerd wordt, hoe minder behoefte je hebt aan gaycafés. Je hoeft als gay zijnde tegenwoordig niet meer naar een gaybar, je kunt ook gewoon in de Wolter Wolthers zoenen met een man!”

Bovendien wordt volgens Nick een wel erg gemêleerde groep mensen op één hoop wordt gegooid. “De omschrijving van LGBTQI+ is heel groot. Terwijl het totaal verschillende mensen zijn. Homo’s en lesbiennes gaan met hun eigen mensen om. In een gaybar moet alles samenkomen en dan wordt er weleens lelijk naar elkaar gedaan. ‘Het ruikt hier naar vis!’ wordt bijvoorbeeld naar vrouwen geroepen. Nou, dat is niet nodig, hè!”

Nick vervolgt: “De scene hier is daarnaast erg klein, dus het is enorm ons-kent-ons. Of zoals ik altijd zeg: ons-neukt-ons! Als iemand uit jouw groepje iemand kent uit het andere groepje, want die hebben het met elkaar gedaan, dan is het trouble!” schatert Nick.

anastasia von beaverhausen
Foto | Anastasia von Beaverhausen

Anastasia ligt in de kast

Nick is bewust parttime dragqueen. “Drag is leuk, maar het moet geen werk worden. Het is best zwaar. De kleding is intens met padding en korsetten, een warme pruik, gigantische jurken, je huid gaat stuk, je staat uren op hakken, drie uur lang in de make-up. Er is niets comfortabels aan drag.”

Nick vind het daarnaast prettig dat hij niet continu wordt geassocieerd met Anastasia. “Ik vind die scheiding wel lekker. Als ik bij De Prins kom en iemand roept: ‘Daar is Von Beaverhausen!’ Dan denk ik: ‘Nee, die ligt thuis in de kast, ik ben gewoon Nick.’” Hij bedankte dan ook voor Dragrace Holland. “Ik ben wel gevraagd. Maar je wordt er daarna altijd aan gekoppeld. En ik vind het niet nodig om mezelf open te stellen voor zo’n groot publiek met commentaar.”

Bovendien vind Nick dat de Nederlandse editie nog in de kinderschoenen staat. “Je merkt bijvoorbeeld dat een bepaald jurylid maar één seizoen heeft gekeken en alle outfits beoordeelde op de hakken: ‘Dat is de eerste persoon die ik op dure hakken zie!’ Maar schat, dan cancel je de rest omdat ze geen dure hakken hebben. Dat is niet wat het is om dragqueen te zijn, meid.”

anastasia von beaverhausen
Foto | Anastasia von Beaverhausen

‘Ik doe álles!’

Nick is een eindeloze bron van geweldige verhalen over optreden voor Vindicat, afdwalende handen van stille Friezen en het openen van de Gay Pride Amsterdam 2019. “Dat was heel bijzonder, ja. En heel belangrijk. Dat je daar staat met die mensenmassa, dat je denkt: Damnnn, hoe dan?!”

Tot slot nog een oproep van Anastasia herself: “Heb je een dragqueen nodig, boek Anastasia von Beaverhausen! Ik ben te boeken voor bruiloften, feesten, bar mitswa’s, besnijdenissen, gender reveals, ik doe álles!”

Je kunt Anastasia’s bingo skills op 29 augustus bewonderen in Café De Prins. Om van al haar ins & outs op de hoogte blijven volg je Anastasia hier op Instagram.

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Koen over zijn energiedrankverslaving: ‘Ik dronk soms wel vier liter per dag’”

Koen over zijn energiedrankverslaving: ‘Ik dronk soms wel vier liter per dag’

Aangeboden door Menzis

Koen voor Menzis
Ga naar “Groningers zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Groningen”

Groningers zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Groningen

Ga naar “Quote 500: deze Groningers staan in de bijzondere lijst”

Quote 500: deze Groningers staan in de bijzondere lijst

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alle Becel van € 7,58 voor € 5,68”

Alle Becel van € 7,58 voor € 5,68

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Archiefmedewerker”

Archiefmedewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Junior Toezichthouder Milieu”

Junior Toezichthouder Milieu

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Woonbegeleider Noodopvang”

Woonbegeleider Noodopvang

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime