Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ons eigen Tiny House, hoe nu verder?

Door Helena Lei 17 december 2019

Helena en René schrijven iedere maand over de voortgang van hun Tiny House in het Westpark. Deze week, de derde blog: hoe moet dat tiny house er nou eigenlijk komen?

Inmiddels hebben we jullie meegenomen in zowel het sollicitatieproces als de eerste ontmoeting met onze toekomstige ‘tiny’-buren. Dus wellicht is het nu tijd en vooral leuk om jullie vast wat meer te vertellen over het Tiny House waar wij in willen wonen.

Eisen aan het ontwerp

In de periode van afwachten (lees hier de eerste blog nog een keer) hebben we natuurlijk niet stil gezeten. We hebben uitvoerig nagedacht over het huisje waar wij – hopelijk – tien jaar in mogen wonen. Een aantal eisen en ‘spelregels’ was ons al bekend, dus daarmee konden we verder aan de slag. Zo wisten we dat de oppervlakte van het Tiny House maximaal 50 vierkante meter mag worden. Wat betreft veiligheid en isolatiewaarden moet er uiteraard worden voldaan aan het bouwbesluit. Ook moet het huisje na 10 jaar zonder schade verplaatsbaar zijn. Daarnaast zal er een verplichte drinkwateraansluiting moeten komen. Maar naast deze punten zijn we helemaal vrij in het ontwerp! Dus zowel de vorm, de materialen en hoe we ons huisje en ons water willen verwarmen mogen wij helemaal zelf bepalen.

Strak én huiselijk

Aangezien wij al een aantal jaren met dit idee in ons hoofd spelen, hadden we vrij snel een duidelijk beeld van hoe ons Tiny House eruit gaat zien. Na een paar avonden van Pinterest-en, tekenen en René zijn paint-skills kwamen we al heel snel tot een ontwerp. Houtbouw, zonnepanelen, vides, strak, modern maar toch ook warm en huiselijk. Het begon in ons hoofd steeds meer als ‘ons huisje’ vorm te krijgen. En na een aantal weken waren we er helemaal uit. Ons Tiny House-ontwerp stond als een (tiny) huis. 

Help, hoe bouwen we een huis!?

Echter kwam daar ook meteen een groot ‘obstakel’bij kijken. Wie zorgt ervoor dat ons idee ook daadwerkelijk komt te staan als een huis? De droom is er, de grond is er, het ontwerp is er… Maar het huis moet natuurlijk ook worden gebouwd. Ik (Helena) heb helaas twee linkerhanden, dus daarmee komen we niet heel ver. René is handig, maar (misschien hebben jullie het al gehoord) we gaan ook een voedselbos aanplanten de komende jaren. Daar komt bij dat we allebei ook nog eens werken. Dus waar halen wij de tijd vandaan om zelf een huis te gaan bouwen!? Daarom zijn wij het internet opgegaan, op zoek naar een bouwer. Daarbij was het voor ons natuurlijk belangrijk dat de kosten behapbaar zijn en dat ons droomhuis gebouwd kan worden precies zoals wij het voor ogen zien. Het was even zoeken, maar gelukkig hadden we ‘m toch al vrij snel gevonden!  

Na een tweetal bezoeken en veel heen en weer mailen hebben wij al onze wensen kunnen doorgeven. Gelukkig is ‘onze bouwer’ niet de moeilijkste en is zijn antwoord op al onze wensen steeds weer: ‘Alles is mogelijk, zo simpel is het’. En zo simpel zijn wij weer een stapje dichter bij ons droomhuisje.


Alles teruglezen van René en Helena?

buren

Het ontmoeten van onze toekomstige buren

Helena en René schrijven iedere maand over de voortgang van hun Tiny House in het Westpark. Deze wee...
Lutje Westpark

Solliciteren voor een plekje binnen Lutje Westpark

Helena en René schrijven iedere maand over de voortgang van hun Tiny House in het Westpark. Deze wee...
Helena en René

Even voorstellen: Wij zijn Helena en René, de nieuwe gastredacteuren

Hoi! Wij zijn Helena en René, oprichters van stichting PlukN. Met de stichting zijn wij bezig om ond...

adv.