Niels bezocht álle snackbars in Groningen: ‘Ik kan iedereen dit dieet aanraden!’

Groningen kent ontzettend veel snackbars en cafetaria’s, 57 om precies te zijn. Niels van Instagramaccount @desnackbarretocht had begin 2021 één doel: alle snackbars in Groningen bezoeken. Of dat aan het einde van 2021 ook daadwerkelijk is gelukt? Wij vroegen het Niels!

Op vrijdagmiddag om 14:00 uur treffen we Niels bij Cafetaria Luigi in Beijum, één van de laatste snackbars op het lijstje. “Je moet niet rond etenstijd komen, dan hebben ze het altijd veel te druk. Rond deze tijd hebben de eigenaren vaak tijd om een praatje te maken.” 

Verhalen 

En na meer dan vijftig snackbarbezoekjes komt Niels tot de conclusie dat snackbareigenaren enorm veel verhalen te vertellen hebben. “Veel cafetaria’s zitten al jaren in de stad en vaak gaat er een familiegeschiedenis achter schuil. Het is leuk om de verhalen van al die jaren te horen.” 

Bij een groot deel van die snackbars is er sinds de opening weinig veranderd aan het interieur. “Dat vind ik zo geweldig”, zegt Niels enthousiast. “Gele tegeltjes op vloer, groene heggetjes tussen de snacks en ouderwetse bordjes aan de muur. Die zaken hebben bij mij stiekem een streepje voor.”

Cultureel erfgoed

“Snackbars en cafetaria’s zijn in Nederland cultureel erfgoed en ondergewaardeerd”, vindt Niels. “Veel Nederlanders gaan wekelijks wel een keer een patatje halen, maar dat is vaak de dichtbijzijnste in de wijk. Ik wilde een keer verder kijken dan de snackbar op de hoek, kijken of er verschil in zit”, vertelt Niels genietend van zijn patatje. 

Van de ouderwetse typische cafetaria’s tot compleet gerenoveerde snackbars met een VT Wonen-gevoel: Niels heeft ze ondertussen allemaal al gezien. Op zijn Instagramaccount heeft hij nu rond de 2800 volgers. “Ik bestel altijd een patatje en een snack waar ik op dat moment zin in heb. Vaak is dat de specialiteit van de snackbar. Ik maak wat foto’s en noteer de prijzen.” 

‘Het is eigenlijk altijd lekker’ 

De foto’s post hij vervolgens op zijn Instagram, met een begeleidend verhaaltje. Toch beoordeelt hij de snackbars niet. “Ik geef geen sterren ofzo. Anders zou ik altijd vier sterren geven, denk ik. Je gooit iets in de frituur en dan is het eigenlijk altijd al lekker”, grapt Niels. 

Het gaat hem dus niet om de beoordeling, maar wel om de ervaring. “Ik kijk naar de sfeer die er hangt, wie er achter de corner staat en of de snackbar ook een verhaal heeft.” Waarom Niels alle snackbars in Groningen wilde bezoeken? “Het leek me een leuke uitdaging en met 57 zaken ook best realistisch. Ik moest dan iets meer dan één keer per week naar de snackbar.” 

De plicht roept

Al viel dat in de praktijk toch wat tegen. “Als je op vakantie gaat, dan moet je het inhalen.” Hij stapte dan ook niet altijd met plezier op de fiets richting de snackbar. “Soms had ik echt geen zin in een vette hap, of wilde ik gewoon op de bank liggen. Maarja, de plicht roept. Instagram was daardoor ook wel echt een stok achter de deur.” 

Niet alleen Niels, maar ook zijn vriendin was niet altijd blij met de challenge. “Omdat ik wekelijks al naar de snackbar ga, hoef ik geen patat meer op andere dagen. Daar was mijn vriendin de dupe van. Want daardoor eet zij juist veel minder patat”, grijnst Niels. 

Facultatief patat eten

Toch heeft Niels, zoals hij het zelf noemt: twee keer ‘facultatief’ patat gegeten. “Ik had gewoon zin in patat, maar geen zin om uit huis te gaan. Toen heb ik bij de snackbar bij mij op de hoek besteld.” 

Je zou zeggen dat hij na een jaar lang (soms meerdere keren per week) aan de vette hap wel rollend het nieuwe jaar in gaat. Maar, niets is minder jaar. “Ik heb mij begin dit jaar gewogen. In de zomer was ik zelfs een halve kilo afgevallen. Ik kan iedereen dit dieet aanraden, haha.” 

De Booster

Eind dit jaar hoopt hij een bezoek te hebben gebracht aan alle snackbars in Groningen. Daarna wil hij het Instagramaccount nog wel onderhouden. “Misschien ook als ik in een andere stad ben, of op vakantie. Ik weet het nog niet precies”, vertelt Niels. En zijn favoriete snack? De kaassoufflé. “Altijd goed. En in alle snackbars wel te krijgen.” 

Toch vertelt hij ook vol passie over andere frituursnacks. Het meest enthousiast is hij over ‘De Booster’. “Een vierkante frikandel die voor 70% uit energydranksmaak bestaat. Heel bizar. Kan niet lekker zijn, maar een droom om een keer te proeven.” 

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’”

Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’

Ga naar “Deze bekende Groningers doen mee aan nieuw seizoen van De slimste mens”

Deze bekende Groningers doen mee aan nieuw seizoen van De slimste mens

de slimste mens
Ga naar “Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’”

Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99”

GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Parttime vaccinatie medewerker boostercampagne”

Parttime vaccinatie medewerker boostercampagne

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca topper”

Horeca topper

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Studiezaken”

Medewerker Studiezaken

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie”

Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie

 • Oxford Global Resources
 • Fulltime/Parttime