Musetta en haar strijd tegen klimaatverandering: ‘Liever drie dagen op een boot dan met het vliegtuig’

musetta klimaatverandering
Eigen foto Musetta.

Vier kinderen, drie vrijwilligersjobs, twee bedrijven en één huis. De Groningse Musetta Blaauw doet het. Niet alleen is ze heel actief in haar strijd tegen klimaatverandering, ook op kleinere schaal wil ze verschil maken. Zo startte ze het sociale initiatief De Puzzelbank in Groningen en houdt ze bij alles wat ze doet duurzaamheid in het oog.

Je houdt van ver reizen én je hebt besloten niet meer te gaan vliegen om klimaatverandering tegen te gaan. Die twee gaan niet samen, toch? Daar denkt Musetta anders over. Ze boekte een plekje op een vrachtschip, laadde haar elektrische auto erop en weg waren ze. “De reis duurde 28 uur en er was echt niks aan boord te doen, maar uiteindelijk stonden we wel mooi in Riga en reisden we met onze auto via Scandinavië naar Nederland. Via simpele stopcontacten moesten we de auto opladen, maar we zien zoiets gewoon als een avontuur.”

Van het gas af

Zo ging het ook met de verbouwing van Musetta’s huis. De woning aan de rand van de binnenstad komt uit 1906 en was volgens velen onmogelijk van het gas af te laten. Na lang uitzoeken en de juiste mensen vinden, is het uiteindelijk toch gelukt.

‘Toen was dat het beste’

Het maakt niet uit in welke rol ze zit – die van moeder, ondernemer of vrijwilliger – Musetta heeft de ambitie om altijd zo duurzaam mogelijke keuzes te maken, ook al zijn dat niet de makkelijkste. “We vragen ons bij elke keuze af of dit is waar onze kinderen over vijftig jaar over kunnen zeggen: ‘Ja, in het licht van toen was dat het beste’. Ook als dat betekent dat we veel meer moeite moeten doen.”

Binnen haar bedrijven, eentje met ‘groene’ kinderkleding en de ander een duurzaam projectbureau in met name zonne-energie, zal ze ook niet voor maximale winsten gaan, maar voor iets waar maatschappelijke impact mee wordt gemaakt.

De Puzzelbank

Ondanks alle tijd die in het gezinsleven en de bedrijven gaat, maakt Musetta ook nog tijd vrij om zich vrijwillig in te zetten. Ze draagt bij aan politieke en maatschappelijke campagnes, staat op de lijst van de provinciale staten en heeft daarnaast, middenin de coronatijd, een sociaal en duurzaam initiatief opgezet: De Puzzelbank.

Het idee van Musetta is inmiddels op meerdere plekken in het land opgepakt. “Ik bedacht het toen ik hoorde dat er puzzelschaarste was toen mensen in coronatijd thuis zaten. Veel puzzels maak je maar één keer en het is zonde het daarna in de kast te laten liggen. Het is niet alleen duurzaam om te ruilen, maar is ook een middel om eenzaamheid tegen te gaan. Mensen kunnen (na de lockdown) naar een ruilplek toe en zien daar ook andere mensen.”

Grunneger Power

Anderhalf jaar geleden werd ze gevraagd om penningmeester te worden bij Grunneger Power, een grote energiecoöperatie voor en door Groningers. Met haar zijn er nog vijf andere bestuursleden en een hoop energiecoaches die stadsgenoten adviseren over het verduurzamen van hun huis. “Zo’n penningmeesterschap is niet per se sexy, maar wel nodig”, vindt ze.

Met een studie International Business en ervaring met ondernemen is het iets dat haar ligt, al heeft de functie de nodige uitdagingen. “Het is een behoorlijke verantwoordelijkheid. De coöperatie is groot en er is veel geld mee gemoeid. Alles wat uitgegeven wordt, moet ook kloppen. De leden zijn eigenaar en zij moeten op de hoogte worden gebracht van de financiën. De grootste uitdaging is om het zo aan de leden te presenteren dat het niet enkel getallen zijn, maar dat ze ook zien welke impact bepaalde keuzes hebben en begrijpen wat er gebeurt. Ik vind het belangrijk daaraan te kunnen bijdragen.”

Volgende halte: IJsland

Op het moment zit Musetta weer volop in een nieuwe uitzoekklus, want de volgende reis van het gezin zal naar IJsland zijn. “We zullen drie dagen op een boot moeten reizen. Niet even hop snel met het vliegtuig dus, maar uiteindelijk komen we wel waar we willen zijn. Op naar weer een nieuw avontuur!”

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Koen over zijn energiedrankverslaving: ‘Ik dronk soms wel vier liter per dag’”

Koen over zijn energiedrankverslaving: ‘Ik dronk soms wel vier liter per dag’

Aangeboden door Menzis

Koen voor Menzis
Ga naar “Groningers zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Groningen”

Groningers zitten massaal in de poepluiers: zoveel baby’s zijn geboren in Groningen

Ga naar “Quote 500: deze Groningers staan in de bijzondere lijst”

Quote 500: deze Groningers staan in de bijzondere lijst

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jurk met pofmouwen voor € 6,95”

Jurk met pofmouwen voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Quality Operator koffieautomaten Groningen”

Quality Operator koffieautomaten Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen”

BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice, Enexis”

Klantenservice, Enexis

 • Randstad
 • Fulltime