Menno is politieagent bij Roze in Blauw Noord-Nederland: ‘De politie is er voor iedereen’

menno lenting roze in blauw groningen noord nederland
Foto | Charlotte Huizinga

31 juli tot en met 8 augustus is het Pride-week! Helaas gaat het 25-jarig jubileum van de Pride in Amsterdam er dit jaar anders uitzien dan verwacht en ook in Groningen is de Pride dit jaar gecanceld. Maar indebuurt Groningen laat deze week niet helemaal geruisloos voorbijgaan! Daarom zetten we een aantal opvallende, kleurrijke, stoere Groningers uit de LGBTQI+-community in de spotlights om deze week luister bij te zetten.

Vandaag: de Groningse politieagent Menno Lenting, boegbeeld van Roze in Blauw: “De politie is er voor iedereen, óók voor de LGBTQI+-medewerker zelf.”

menno lenting roze in blauw groningen noord nederland
Foto | Charlotte Huizinga

Roze in Blauw

Roze in Blauw (RiB) werd in 1998 opgericht met de doelstelling dat de politie er voor iedereen moet zijn, dus ook voor de LHBTI- groep. “Dat geldt niet alleen voor burgers, maar ook voor de politiemedewerker zelf”, vertelt Menno bevlogen. “Als iemand binnen het korps moeite heeft om uit de kast te komen, dan helpen we. Óók daarvoor is Roze in Blauw.”

In Groningen werkt RiB samen met het Netwerk Divers Vakmanschap (NDV). “Dat is een specifiek onderdeel voor álle minderheden, dus de LGBTQI+-gemeenschap, maar ook moslims, Marokkanen en andere minderheden.”

Het NDV ondersteunt agenten wanneer er sprake lijkt te zijn van geweld gerelateerd aan een minderheid. “Stel er is een aangifte en we hebben het vermoeden dat dit homogerelateerd geweld is, dan wordt RiB ingeschakeld. Wij zijn de specialisten en ondersteunen de dienstdoende agent waar nodig. Onze boodschap is namelijk dat élke agent deze aangiftes kan doen. En de praktijk bevestigt dat!”

menno lutting roze in blauw groningen noord nederland
Foto | Charlotte Huizinga

“Homo? Hartstikke leuk!”

Menno is nog maar twee jaar onderdeel van RiB. “Ik kwam pas in 2014 uit de kast, omdat ik het heel lastig vond. Dat kwam ook omdat ik weinig homoseksualiteit zag binnen het korps.”

RiB zorgde er voor dat Menno uit de kast durfde te komen. “Op een gegeven moment kwam ik tot de conclusie dat ik het maar moest doen, want ik kon het niet langer voor me houden. Ik zat zelf gewoon echt niet lekker in m’n vel, omdat ik in de kast zat. Maar hoe ga ik mezelf nou uit de kast gooien bij de politie? Wat als het misgaat, als ik gepest wordt? Wie staat er dan voor me klaar?’ Ik ontdekte dat RiB het vangnet was dat ik nodig had. Gelukkig is het nooit zo ver gekomen, maar het gaf mij wel een geruststellend gevoel.”

Bovendien bleek Menno’s angst ongegrond. “Ik heb binnen de politie homoseksualiteit nooit positief geassocieerd. Ik dacht altijd: ‘het kan niet’. Maar het kan wél! Toen ik uiteindelijk uit de kast kwam, informeerde ik eerst m’n chef. En die zei: ‘Hartstikke leuk! Dit is mooi nieuws!’” vertelt Menno stralend. Ook Menno’s collega’s reageerden positief. “Het was totaal géén issue! Het stelde echt niets voor. Iedereen was enthousiast.”

menno lutting roze in blauw groningen noord nederland
Foto | Charlotte Huizinga

Gewoon een man die op mannen valt

Menno twijfelde in eerste instantie om onderdeel te worden van RiB. “Op den duur werd ik uitgenodigd voor een RiB-bijeenkomst. Ik zei: ‘Ik ben gewoon niet zo ‘roze in blauw’. Ik ben gewoon een man die toevallig op mannen valt.’ Een collega zei: ‘Dat is júíst waar we naar op zoek zijn, we willen graag mensen zoals jij.’ Toen besefte ik dat ik mensen kan helpen. Wij zijn gewoon nódig. En zolang wij nodig zijn, moeten er mensen zijn zoals ik die bereid zijn om naar voren te treden. Inmiddels ben ik zelfs het boegbeeld van RiB!”

Zichtbaarheid van RiB is zowel van extern als intern belang. “We moeten duidelijk maken dat we iedereen accepteren, ook mensen zoals ik die bij de politie zijn en worstelen. Daarom lopen we ook mee in de Pride. Daarmee laat je zien dat het binnen de organisatie heel normaal is. En ik help ook mijn collega’s die in de kast zitten. Al help ik maar één iemand!”

menno lutting roze in blauw groningen noord nederland
Foto | Charlotte Huizinga

Nuchter Groningen

Er zijn geen exacte cijfers bekend van LGBTQI+-gerelateerd geweld in Groningen, omdat Noord-Nederland ervoor kiest alle discriminatie gelijkwaardig op te nemen. “Er staat geen roze vinkje achter een aangifte. Alle discriminatie is even erg. Maar als ik in de media verneem dat jongens in elkaar worden geslagen om hun seksualiteit, raakt me dat wel persoonlijk. Potverdorie, je moet gewoon jezelf kunnen wezen!”

Menno vindt het RiB-klimaat in Groningen prettig: “Wat ik mooi vind is dat RiB Noord-Nederland lekker nuchter is. Nuchtere Groningers. Gewoon normaal, dan doen we al gek genoeg. Dat is heel anders dan in Amsterdam. En ik word hier de hele dag aangesproken!” vertelt Menno vrolijk, terwijl hij iemand die ons tijdens de fotoshoot aanspreekt vriendelijk de weg wijst. “In Groningen is doorgedrongen dat de politie er is om je te helpen!”

menno lutting roze in blauw groningen noord nederland
Foto | Charlotte Huizinga

Geen Gerard Joling

Er zijn nog wél wat stappen te maken volgens Menno. “We mogen in Groningen wel wat meer RiB’ers hebben! Ik denk dat geschikte mensen zelf denken dat ze, doordat ze homoseksueel zijn, niet geschikt zijn. Terwijl juist deze mensen begrijpen hoe een ander worstelt.”

Volgens Menno heeft dit te maken met een gebrek aan zichtbaarheid. Dit was voor hem de reden om boegbeeld te worden en een ander gezicht te laten zien. “Hoewel ik ontzettend kan lachen om bijvoorbeeld Gerard Joling, is hij niet per se representatief voor ‘hoe homo’s zijn’. Er is niets mis mee, maar dat is niet hoe ik mijzelf zie. Ik val toevallig op mannen, that’s it. Dit geldt voor veel homoseksuelen, maar die zijn veel minder zichtbaar dan de meer flamboyante mensen. Stel, iemand wil graag bij de politie, maar hij denkt dat hij er niet bij past. Alleen omdat hij homo is en zich niet herkent. Dat is natuurlijk doodzonde!”

De diversiteit is zelfs noodzakelijk volgens Menno: “We hebben die diversiteit nodig. Een mooi team heeft álles. Dus ook een homo, een lesbienne, een biseksueel en een transseksueel. Op die manier krijg je zoveel kennis en ervaring in je team. Maar er mogen dus wel wat meer bij! Dus: solliciteer! Je bent meer dan welkom!”

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Groningse Anneloes werd verliefd op Ibiza: ‘Niets maakt mij gelukkiger’”

Groningse Anneloes werd verliefd op Ibiza: ‘Niets maakt mij gelukkiger’

Ga naar “Groningse Menno doet mee aan de langste dj-marathon ter wereld en verbreekt Nederlands record”

Groningse Menno doet mee aan de langste dj-marathon ter wereld en verbreekt Nederlands record

Ga naar “Kapper Jesse knipt vanuit zijn mobiele barbershop: ‘Eerst in Australië, nu in Groningen’”

Kapper Jesse knipt vanuit zijn mobiele barbershop: ‘Eerst in Australië, nu in Groningen’

kapper kribb

In onze gids

Ga naar “Watami”

Watami

 • Astraat 16
 • Sushi restaurants
 • 11:00 - 21:30
sushi groningen

Nu geopend

Ga naar “Yasumi Sushi & Grill”

Yasumi Sushi & Grill

 • Vismarkt 54
 • Sushi restaurants
 • 12:00 - 22:30

Nu geopend

Ga naar “Dropgigant”

Dropgigant

 • Peizerweg
 • Speciaalzaken

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Maak nu een vakantiefotoboek voor maar €9,99!”

Maak nu een vakantiefotoboek voor maar €9,99!

 • Fotofabriek
 • Geldig t/m 31 december 2021
Fotoboek
Ga naar “Krijg € 350,- korting op aankoopbemiddeling door Lana en Maaike”

Krijg € 350,- korting op aankoopbemiddeling door Lana en Maaike

 • iQ Makelaars Groningen
 • Geldig t/m 1 oktober 2021
Aankoopbemiddeling
Ga naar “Stress release massage met 20 euro korting”

Stress release massage met 20 euro korting

 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59”

Kiproerbak met sperziebonen en rijst € 1,59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Alle A-merk vitamines, sportvoeding en afslankproducten* van € 35,98 voor € 17,99”

Alle A-merk vitamines, sportvoeding en afslankproducten* van € 35,98 voor € 17,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 19 september 2021

Vacatures

Ga naar “Fulltime keukenverkoper bij BCC”

Fulltime keukenverkoper bij BCC

 • BCC Groningen
 • Fulltime
Werken bij BCC
Ga naar “Parttime keukenverkoper bij BCC”

Parttime keukenverkoper bij BCC

 • BCC Groningen
 • Parttime
Vacature BCC
Ga naar “Begeleider ouder wordende cliënt”

Begeleider ouder wordende cliënt

 • Maandag Groningen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Begeleider”

Begeleider

 • Maandag Groningen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice medewerker GGD”

Klantenservice medewerker GGD

 • Tempo-Team
 • Fulltime