Logopedist Martina leert horende baby’s gebaren: ‘Ze leren het sneller dan gesproken taal’

gebarendoodle
Martina Paulmann laat gebaren uit haar boekje zien. Foto: Gebarendoodle

Misschien denk je bij gebarentaal wel automatisch aan slechthorenden of doven, bij/door wie het natuurlijk ook vaak wordt gebruikt. Toch heeft logopedist Martina Paulmann (35) als missie om gebarentaal ook gebruikelijk te maken voor jonge horende kinderen. “Het kan de woordenschat wel met drie keer vergroten.”

In maart 2022 startte Martina het bedrijf De Gebarendoodle. Ze wil ouders doormiddel van haar cursussen enthousiast maken over gebaren die je in gesprek met jonge kinderen kunt gebruiken. Om dat nog makkelijker te maken bracht ze op woensdag 13 juli 2022 een boekje op de markt genaamd De Gebarendoodle. Hierin staan gebaren bij woorden die je als kersverse ouders nodig hebt bij jonge kinderen tot drie jaar.

De tekst loopt door onder de foto’s.

Uit Duitsland

Martina heeft een passie voor nieuwe talen leren. Oorspronkelijk komt ze uit Hannover in Duitsland, maar vond het een leuke uitdaging om in een andere taal te gaan studeren. “Ik wist dat ik logopedist wilde worden, maar in Duitslands was er niet een studie zoals hier in Nederland. Daarom kwam ik naar de Hanzehogeschool Groningen.” Door een verplichte spoedcursus leerde ze al aardig wat Nederlands in zes weken tijd. Uiteindelijk deed Martina ook nog versneld de studie Taalwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor het eerst gebaren

Tijdens haar studie Logopedie liep ze stage bij de Kentalis Guyotschool in Haren. Die school biedt slechthorende en dove kinderen tweetalig onderwijs: Nederlands en de Nederlandse Gebarentaal. Ze kwam voor het eerst in aanraking met gebarentaal omdat ze er voor haar stage een cursus in moest doen. Ze vond de stage zo leuk dat het de doorslag was om in Nederland aan het werk te gaan. “Vervolgens leerde ik mijn partner kennen, dus dat was nog een extra reden om te blijven”, vertelt ze glimlachend.

Docent gebarentaal

Na haar studie kon ze aan de slag als docent Logopedie aan de Hanzehogeschool. “Lesgeven was altijd mijn droom, maar ik merkte dat ik de gebarentaal heel erg miste. Vooral om er steeds meer van te leren.” Toen ze dat kenbaar maakte bij haar werk is er een extra module gemaakt en werd ze ook docent Nederlands met Gebaren. “Dat was echt de kerst op de taart wat betreft mijn carrière.”

De tekst gaat verder onder de post.

Soorten gebarentalen

Martina legt uit dat zij vooral bezig is met Nederlands met Gebaren. Dat betekent dat je hardop Nederlands spreekt en dat ondersteunt met de bijbehorende gebaren. Dit is echter niet hetzelfde als Nederlandse Gebarentaal. “Dat is een opzichzelfstaande taal waarbij je niet meer hardop spreekt. Het heeft ook een eigen grammatica en focust meer op mimiek.” Nederlands met Gebaren wordt ook wel gebruikt voor kinderen met bijvoorbeeld taalontwikkelingsstoornissen, autisme of syndroom van Down.

De Gebarendoodle

Door een burn-out kon Martina niet meer verder als docent. “Toen dacht ik ‘wat ga ik nu doen’. Ik had enorm de behoefte om te werken vanuit passie en vroeg mezelf af waar ik blij van werd. Het antwoord daarop was gebarentaal.” Zo ontstond het idee voor De Gebarendoodle om daar ouders mee te ondersteunen in gebaren voor baby’s en jonge kinderen.

Eigen boek

“Een vriendin van mij kreeg een kindje en die wilde graag wat met gebaren doen, dus ik tekende gewoon wat basisgebaren en heb die gebundeld cadeau gegeven.” Dat werd enorm enthousiast ontvangen en voor Martina het wist bracht ze in juli 2022 een eigen boekje uit. “In het boekje staan vooral woorden die je aan het begin als ouder nodig hebt en voor ieder woord heb ik een illustratie en uitleg gemaakt.”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

‘Voorkomt driftbuien’

Wat Martina vooral wil uitdragen is dat gebaren niet alleen voor doven en slechthorenden zijn, maar ook voor horende kinderen. Ze legt uit dat baby’s van ongeveer zes maanden al in staat zijn om te gebaren, veel eerder dan dat ze kunnen praten. “Dit voorkomt frustraties en driftbuien omdat een kind sneller kan aangeven wat hij/zij wil.”

Stimulatie gesproken taal

Ouders vinden het misschien raar om met hun horende kind te gebaren. “Als je op visite bent geweest en je zegt tegen je kind ‘zwaai maar’, dan ben je eigenlijk ook al aan het gebaren. Zo moet je het eigenlijk zien.” Ouders zijn volgens haar bang dat het een slechte invloed heeft op de gesproken taal. “Uit onderzoek blijkt dat gebaren de gesproken taal juist stimuleert: een kind van 18 maanden heeft een grotere woordenschat dan zijn niet-gebarende leeftijdsgenootjes.”

Enthousiasmeren

Martina’s missie is geslaagd als iedereen weet dat gebarentaal ook geschikt is voor horende kinderen. “Dat is misschien wel hooggegrepen, maar ik wil mensen graag enthousiasmeren. Het is gewoon heel leuk!” Zelf heeft ze nog geen kinderen, maar wil dat wel heel graag. “Hoe leuk is het om die gebaren dan bij mijn eigen kind in de praktijk te gaan gebruiken.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Groningers

Ga naar “Groningen is een jonge winnaar (8) karten rijker”

Groningen is een jonge winnaar (8) karten rijker

karten
Ga naar “Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’”

Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’

Ga naar “Buitenkijken bij Els en Ger: ‘Ons balkon is een buitenoase middenin de stad’”

Buitenkijken bij Els en Ger: ‘Ons balkon is een buitenoase middenin de stad’

balkon

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Zorgassistent bij het UMCG en de Ouderenzorg”

Zorgassistent bij het UMCG en de Ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Driejarig contract en betaalde HBO opleiding”

Driejarig contract en betaalde HBO opleiding

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker klantenservice Portugal”

Medewerker klantenservice Portugal

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Thuiswerken klantenservice Feenstra”

Thuiswerken klantenservice Feenstra

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Intercedent”

Intercedent

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “PASAR MALAM ASIA in Kardinge Groningen”

PASAR MALAM ASIA in Kardinge Groningen

 • Pasar Malam Asia
 • Van 19 aug t/m 21 aug
PASAR MALAM ASIAPASAR MALAM ASIA

Topper

Ga naar “Open Monumentendag in Groningen”

Open Monumentendag in Groningen

 • Van 10 sep t/m 11 sep
martinitoren Groningen
Ga naar “Groninger Museumnacht”

Groninger Museumnacht

 • 10 september 2022
Ga naar “Popronde Groningen”

Popronde Groningen

 • 10 september 2022
muziekmuziek
Ga naar “Burendag in Groningen”

Burendag in Groningen

 • 24 september 2022