Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Keti Koti in Groningen: wat is het en waarom is het goed erbij stil te staan

Door Sharon Bremer 29 juni 2020

Misschien zie je het weleens op stickers, posters of flyers. Misschien vier je het ieder jaar óf je hebt er nog nooit van gehoord: Keti Koti. Dit is een jaarlijks terugkerende Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. In Groningen wordt het ook gevierd, met onder andere Breaking the Chains in het Forum Groningen. 

In Groningen zijn 1 juli allerlei activiteiten in het teken van feestdag Keti Koti. Het Forum Groningen staat de hele dag (10.30 – 17.30 uur) in het teken van Breaking the Chains en ook Le petit théâtre aan de Turfsingel besteedt aandacht aan de Surinaamse feestdag.

Breaking the chains

“Het belooft een bijzonder programma te worden, waarbij de gedeelde geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden centraal staat”, laat Forum Groningen weten. “Samen vieren wij de afschaffing, herdenken wij en staan wij stil bij de sporen die deze gedeelde geschiedenis heeft achtergelaten.”

Het hele programma, waaronder sprekers Andreas Blühm van het Groninger Museum, Dichter N’ghitti Saro, kinderburgemeester Floor en Niek Peters van Discriminatie Meldpunt Groningen, een stadswandeling door Groningen en de vertoning van de film Hoe duur was de suiker, vind je hier.

Voorafgaand aan het programma wordt er een webinar gegeven door Niek Peters van het Discriminatie Meldpunt Groningen. Daarin kun je meedoen aan een online kennistest over de gedeelde geschiedenis van het Nederlandse slavernijverleden. Bewustwording staat hierbij centraal en iedereen is welkom om deel te nemen. Aanmelden kan via deze link.

Vrijheid

Iedereen in Nederland is bekend met 4 en 5 mei. Dan herdenken we eerst de Nederlandse slachtoffers die zijn omgekomen en vermoord sinds de Tweede Wereldoorlog en een dag later vieren we de vrijheid. Maar Keti Koti? Dat is minder bekend. Wat betekent het en wat is er precies met die 1 juli? Keti Koti is een Surinaams begrip. Het betekent ‘Ketenen Gebroken’ in het Sranantongo, een in Suriname gesproken taal. Die ketenen werden gebroken op 1 juli 1863: op die dag schafte het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen af.

Keti Koti Nederland

In Suriname is 1 juli een welbekende feestdag. Een beetje zoals wij de vijfde van mei vieren dus! Sinds 2009 wordt het ook actief gevierd in Nederland en in grote steden als Rotterdam en Amsterdam staan monumenten rondom het slavenverleden. Ook in Nijmegen, Den Bosch, Utrecht en op andere plekken door heel Nederland wordt er wat rondom Keti Koti gedaan. Groningen hoort daar dus ook bij en daar mogen we best een beetje trots op zijn!


Je kunt gratis een foodtruck voor je straat regelen en dat werkt zo

'Normale' zaken als reizen, vakanties en festivals zien er door de gevolgen van het coronavirus heel...

Bucketlist! 10 x Groningse hotspots waar iedereen op de foto gaat

Groningen is prachtig, helemaal voor wie de wereld altijd bekijkt from the bright side of life (inse...

Mysterie: waar staan de letters W en A in de Prinsentuin voor?

Je hebt vást weleens een rondje door de Prinsentuin gewandeld. Tussen de buxushaagjes door, langs de...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.