Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig! Hier moet je zijn als je een starter bent op de Groningse woningmarkt

Door Sharon Bremer 1 december 2020

Ben je op zoek naar een koopwoning in Groningen? Of wil je juist je huis verkopen? Dan heb je financieel advies nodig. En als je een financieel adviseur gevonden hebt, hoe makkelijk is het dan dat de makelaar één deur verderop in het kantoor zit? Precies! In deze gouden combinatie hebben Rense van der Heide en Maud Westerhuis elkaar gevonden. Bij Rense kun je terecht voor financieel advies en bij Maud voor de aan- of verkoop van je nieuwe woning. 

Met 65 kantoren is de Van Bruggen Adviesgroep één van de grootste financieel adviesbureaus in Nederland. Op het kantoor in Groningen zitten niet alleen twee financieel adviseurs, maar ook een makelaar. “We willen alles in huis hebben”, vertelt Rense. “De hypotheken, verzekering én de makelaardij.”

Huizenjacht

De reden dat de financieel adviseurs samenwerken met een makelaar, is simpelweg omdat ze willen dat de klant voor alles bij het kantoor in Groningen terecht kan. “Zo komen eerst bij mij voor het financieel advies, en vervolgens kunnen ze met Maud op huizenjacht”, lacht Rense. “Als Maud hun droomhuis heeft gevonden, komen ze weer terug bij mij voor het regelen van de hypotheek en het afsluiten van de verzekeringen.”

Korte lijntjes

Een groot voordeel volgens Maud en Rense is dat ze enorm snel kunnen schakelen. “Als een klant een hoger bedrag wil bieden op een woning, kan ik snel met Rense overleggen of die bestedingsruimte er is”, legt Maud uit. “De lijntjes zijn kort, wat extra handig is in deze oververhitte woningmarkt. Je hebt al een voorsprong op de rest door een aankoopmakelaar in de arm te nemen, en als die ook nog eens je financieel adviseur onder de sneltoets heeft zitten, wordt je zoektocht naar een nieuwe woning een stuk makkelijker.”

Foto | Auke Rinsma

Gekte en schaarste

Over die gekte op de woningmarkt gesproken: is Groningen nou écht het nieuwe Amsterdam? “Ja”, beaamt Maud. “Ter vergelijking: in Groningen zijn de huizenprijzen met 11,6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, terwijl dit in Amsterdam ‘maar’ 5,7 procent is geweest. Naast de schaarste op de woningmarkt in grote steden heeft corona hier natuurlijk ook invloed op gehad. Mensen zoeken nu een woning met een extra kamer voor hun thuiskantoor.”

“Dat is best een interessante ontwikkeling”, vervolgt Maud. “Vroeger had iedereen een ‘computerkamer’ of een apart bureau waar de computer stond. Sinds iedereen een laptop heeft, zijn die grote bureaus niet meer nodig. Maar nu iedereen weer meer thuiswerkt, wil iedereen ineens weer een kantoorruimte met een bureau”, lacht ze.

Deurtje verder

Natuurlijk kun je ook bij Van Bruggen in Groningen terecht als je alleen financieel advies wil of hulp bij hypotheken en verzekeringen. Of juist als je alleen op zoek bent naar een makelaar. Maar mocht je er in het proces van een huis kopen of verkopen tóch achter komen dat je extra hulp nodig hebt, zit de financieel adviseur of de makelaar maar één deur verderop in het kantoor. Handig!

We zijn benieuwd hoe Rense en Maud aankijken tegen volgend jaar. Blijft de rente laag? Wordt de schaarste groter? “Ik verwacht dat de huizenprijzen blijven stijgen, maar vanaf volgend jaar minder hard. De rente zal waarschijnlijk wel laag blijven”, aldus Rense. “Er blijft een woningtekort”, voegt Maud toe. “Daarnaast ligt het eraan hoe de ontwikkelingen met betrekking tot corona er volgend jaar uitzien. En natuurlijk zal veel digitaal blijven gaan. Behalve de bezichtigingen”, lacht ze, “die zijn het leukst om fysiek te doen!”

Foto | Auke Rinsma

adv.