Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groningse Veteranen, deel 2: ‘We hoorden de kogels om ons heen suizen’

Door Sharon Bremer 4 juli 2020

Niet alleen staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid, ook staat deze periode in het teken van De Nederlandse Veteranendag, die dit jaar in aangepaste vorm werd gevierd in de Ridderzaal. Nederland telt zo’n 100.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, waarvan 2.774 woonachtig in Groningen. 

In een serie van drie delen laten we Groningse veteranen aan het woord over hun herinneringen. Vandaag het tweede deel met veteraan Wilfred Limberger uit Hoogezand.

Tweede familie

Eigenlijk zou Hoogezandster veteraan Wilfred Limberger (46) op 27 juni met de trein naar de Nederlandse Veteranendag reizen om daar zijn tweede familie, zijn oude militaire collega’s, weer te zien. Een reünie die voor hem in het teken staat van het ophalen van verhalen en gebeurtenissen die ze samen doorgemaakt hebben.

‘Kapotgeschoten huizen, platgebrande dorpen’

Wilfred zat bij één van de eerste lichtingen van de Luchtmobiele Brigade in januari 1993 en ging in 1994 met Dutchbat I op uitzending naar Srebrenica. Hij komt terecht in een omgeving waar de oorlog zichtbaar huisgehouden heeft. “Het was allemaal heel surrealistisch. Kapotgeschoten huizen, platgebrande dorpen en langsrijdende auto’s met achterbakken vol wapens, het leek er heel normaal te zijn.”

Beschoten

De Nederlandse militairen worden ingezet om de enclave met Islamitische bewoners te beschermen tegen de Bosnische Servische troepen. “Veel mogelijkheden om dit te doen hadden we niet, het mandaat was te slap. Op een gegeven moment werden we beschoten en hoorden we de kogels om ons heen suizen. We namen dekking en zochten radiocontact om toestemming voor terugvuren te vragen. Dit duurde drie kwartier, veel te lang. Op het moment zelf denk je er niet zo bij na, maar later denk je wel: wat deden we daar eigenlijk?”

Groen hart

Hoewel Wilfred al zo’n 23 jaar weg is bij Defensie, is zijn hart nog steeds groen en zet hij zich in bij de veteranen-comité van de gemeente Midden-Groningen.

Als eerbetoon aan onze veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. 


veteraan Wilfred groningen

Groningse Veteranen, deel 1: ‘Ze schoten één van hun eigen kameraden dood’

Niet alleen staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid, ook staat deze periode in het teken va...
veteraan Wilfred groningen

Groningse Veteranen, deel 3: ‘Ik heb geleerd wat echt kameraadschap is’

Niet alleen staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid, ook staat deze periode in het teken va...

Meer over

Groningers

adv.