Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groningse Sandra en Minke gaan tóch op reis naar Sri Lanka: ‘We laten ons niet tegenhouden’

Door Sharon Bremer 30 juni 2020

Het is de keiharde realiteit: de grenzen zijn dicht, vliegtuigen staan aan de grond en vakanties zijn geannuleerd. Veel mensen zagen door de gevolgen van het coronavirus hun welverdiende vakantie of zorgvuldig geplande reis in het water vallen. Zo ook de Groningse Sandra en Minke, die een énorme reis door Rusland, Mongolië en China op de planning hadden staan deze zomer. In januari stippelden ze de complete reis uit, om deze vervolgens door het coronavirus geannuleerd te zien worden. Maar de meiden geven zich niet zo makkelijk gewonnen, en gaan deze zomer tóch op reis. 

“Het is januari 2020. Minke en ik staan op het punt om de treinreis door Rusland, Mongolië en China te boeken”, blikt Sandra terug. “Alle vliegtickets zijn al geboekt. Een half jaar onbetaald verlof is aangevraagd en goedgekeurd. We gaan dan eindelijk, 2020 wordt ons jaar!”

Foto | Eigen foto.

Reisvirus

Zusjes Sandra en Minke zagen het helemaal voor zich: “Samen weer terug naar Azië voor een lange tijd, waar het allemaal 8 jaar geleden begon. De liefde voor reizen die we daar tijdens een half jaar backpacken ontdekten. Het zogenoemde reisvirus. Niet wetend dat een deel van dit woord ons leven compleet op zijn kop zou zetten. ‘Wachten we nog even de corona-ellende af?’ vraag ik Minke nog. Toen nog een ver-van-ons-bed show. Na een milliseconde twijfelen leggen we de reis vast. Begin juni 2020 vertrekken we. De voorpret kan beginnen. Of toch niet?”

Foto | Sandra Wink

Nieuw plan

Niets is minder waar, en ook Sandra en Minke zagen hun met liefde uitgestippelde reis door Azië in duigen vallen door het coronavirus. “Met een flinke stapels vouchers in mijn zak heb ik zojuist maar weer een nieuw vliegticket geboekt en is dit poging 294724 om alsnog naar het buitenland te kunnen gaan”, vertelt Sandra. “We zijn nu halverwege juni en we hebben een nieuw plan: we vertrekken 10 augustus naar Sri Lanka. Vanaf daar moeten we maar zien hoe lang we op reis kunnen en waar.”

“Sri Lanka zal als het goed is vanaf 1 augustus weer open zijn voor internationale toeristen, maar wel onder een waslijst van voorwaarden. Dit is bijvoorbeeld een coronatest mét uitslag zowel vóór als ná de vliegreis, een georganiseerde transfer vanaf de luchthaven, verblijf in een ‘corona-proof’ hotel (alleen die zijn opgenomen in een speciale lijst) en de gehele reis van begin tot eind moet worden vastgelegd. Gebruik van openbaar vervoer is verboden voor toeristen. Best ontmoedigend, zo’n lijst. Doei vrijheid, zou je denken.”

‘Zitten ze wel op ons te wachten?’

“Wij zijn vooral benieuwd hoe het er daadwerkelijk zal zijn”, vervolgt Sandra haar verhaal. “We hebben direct contact met onze lokale touroperator (waar we ook mee samenwerken via het bedrijf Het Andere Reizen) en die zal ons de komende tijd op de hoogte houden. Mocht de pleuris weer opnieuw uitbreken, dan kunnen we altijd bij haar terecht. Maar we zien het ook weer niet zo zitten om in een elite clubje te moeten reizen zonder het échte Sri Lanka te leren kennen. Hoe zal de bevolking ons ontvangen? Zitten ze wel op ons te wachten? Voor een land zoals Sri Lanka dat zó afhankelijk is van het toerisme lijkt het me dat ze staan te trappelen om weer reizigers te ontvangen. Of zijn ze heel bang voor ons?”

Foto | Eigen foto.

Reizen blijft een risico

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat het reisadvies voor het land voorlopig op oranje staan, legt Sandra uit. Dat betekent dat je alleen naar Sri Lanka mag reizen als dit echt noodzakelijk is. “We laten ons hier niet door tegenhouden, want reizen is en blijft een risico. Maar thuis zitten ook, want is het hele leven niet een risico? Er kan altijd iets gebeuren, zo ook een tweede uitbraak. Maar om aan huis gekluisterd te blijven met de gedachte wat er allemaal kan gebeuren is ook geen leven, vinden wij!”

Via hun website Wanderwinks houden Sandra en Minke iedereen op de hoogte van hun reiservaringen. “Hopelijk kunnen we andere reizigers inspireren om ook weer de koffer of backpack te pakken en op reis te gaan. Ook de landen buiten Europa hebben toeristen en reizigers hard nodig om hun economie weer op te bouwen en het dagelijks leven weer op te kunnen pakken.”

Foto | Eigen foto.

studenten Mathilde

Italiaanse Mathilde verhuisde voor haar studie naar Groningen: ‘Biertje atten? Ik wist niet waar ze het over hadden’

Ze zocht een internationale studentenstad. Zelf half Nederlands, half Italiaans, koos Mathilde voor ...
frankrijk groningen

Op vakantie in Groningen: hier is het nét of je in Frankrijk bent

Op vakantie naar het buitenland zit er voorlopig -waarschijnlijk- niet in, want: corona. Maar wist j...
Local Anthon

Leuk volgens local Anthon: ‘Een kaasplankje als voorgerecht en een kratje bier als toetje’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont, werkt of leeft kent vaak de allerbe...

adv.