Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groningse Marc zingt voor ouderen op twintig meter hoogte: ‘Het is soms enorm emotioneel’

Door Sharon Bremer 2 juni 2020

De angst, maatregelen en besluiten rondom het coronavirus hebben er de afgelopen maanden flink ingehakt bij iedereen. Niet alleen horeca, sportscholen en winkeliers waren flink de dupe, ook artiesten en muzikanten zagen hun inkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Alle evenementen zijn afgelast, dus dat betekent geen concerten en optredens. De Groningse zanger Marc Roelaarts moest ruim veertig optredens afzeggen, maar kwam met een súpertof alternatief. 

Naast zijn bezigheden als zanger bij zangduo MaJa en toetsenist bij de bands Wall of Roses en Ten Speed, is Marc óók nog werkzaam als serviceplanner in de revalidatiesector. Hierdoor kwam hij regelmatig bij verzorg- en verpleeghuizen over de vloer. “Ik heb veel contacten opgebouwd in die branche”, vertelt hij. “Daardoor zag ik de impact van de coronamaatregelen op de oudere mensen. Ik wilde ze opvrolijken, en toen kreeg ik een heel leuk idee: wat nou als we voor de mensen in die verpleeghuizen gaan zingen?”

25 meter in de lucht

En zo geschiedde. “Ik had op Facebook geplaatst dat we met een aantal zangers bij verpleeghuizen langs zouden gaan. Dat sloeg enorm goed aan, het bericht werd meer dan 600 keer gedeeld! Zo kwamen we in contact met Bultena Verhuur uit Groningen, die hun verreikers kosteloos beschikbaar stelden voor de optredens. Daar kun je zo’n 25 meter mee de lucht in, dus dat was fantastisch. Het is best een spektakel als je aankomt met zo’n enorme verreiker en ter hoogte van de balkons kunt zingen.”

marc roelaarts
Foto | Ellen Heinen

Niet knuffelen

Marc heeft de afgelopen maanden zo’n 25 optredens gehad bij verpleeg- en verzorgingstehuizen, speciaal voor de bewoners. “Van Wim Sonneveld tot Danny Vera, ik zing alles”, lacht Marc. “Mensen vinden live muziek heel erg leuk.” Hij vervolgt op serieuze toon: “Vaak staat de familie buiten of beneden bij de balkons, dat kan erg emotioneel zijn. Mensen kunnen elkaar niet aanraken of knuffelen tijdens een speciaal nummer. Er is gelukkig wat versoepeling, maar ouderen zitten nog steeds redelijk in quarantaine.”

Heilige momenten

De bijzondere momenten, met een lach en een traan, zijn voor Marc de drive geweest om hiermee door te gaan. “Dát wil ik blijven doen, ik wil mensen vermaken. Zo heb ik een week ‘getourd’ langs alle locaties van zorginstelling de Noorderbrug. De bewoners hebben genoten! Iedereen zong, lachte en klapte mee, dat was zo bijzonder en mooi. Die momenten waren voor mij heilig.”

Het was door deze momenten dat Marc de knoop doorhakte en voor zichzelf wilde beginnen. “Ik heb altijd gewerkt in de logistiek, maar wilde voor mezelf beginnen. Eigenlijk is deze corona-ellende een springplank geweest.” Vanaf 1 september gaat Marc los met zijn eigen boekingsbureau: MR-Events. En natuurlijk blijft hij muziek maken! “Het ideale scenario zou zijn als ik ieder weekend een band kan wegzetten en zelf ook nog een paar keer per maand kan optreden, zowel in verpleeghuizen als in de kroeg”, besluit hij lachend.


de groningse schaar mondkapjes

Abdin en Fatten maken mondkapjes: ‘De echte drukte komt na 1 juni, als ze verplicht worden’

Je kunt er bijna niet meer omheen: mondkapjes. Je ziet ze in alle soorten en maten, in felle kleuren...
tiki-terras Groningen

Flamingo’s en cocktails paraat: we krijgen een megavet tiki-terras in Groningen

Dacht je dat je een saaie zomer tegemoet ging? Nee hoor! Ondanks dat de terrassen er straks iéts and...
pigalle

Broer en zus Julian en Annemariek runnen samen een croissanterie: ‘Je kent elkaar door en door’

Aan de Stoeldraaierstraat zit Croissanterie Pigalle, waar je terecht kunt voor warme, koude, belegde...

adv.