Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groningse circusartiesten Roos en Salim werken ook thuis: ‘De trapeze hangt nu midden in de woonkamer’

Door Sharon Bremer 10 augustus 2020

Wat doe je als je complete agenda leeg is door corona? Dan zorg je zélf dat er weer iets in komt te staan! Dat dachten circusartiesten Roos en Salim ook. Want niet alleen de horeca en evenementen zagen hun zomerse plannen als sneeuw voor de zon verdwijnen door de pandemie, óók circussen moesten alle shows afblazen. 

“Iedereen had een bomvolle agenda, die door corona ineens leeggevaagd werd”, vertelt acrobate Roos Hermanides van het Groningse circusduo Duo Musa.

Trapeze in de woonkamer

“In plaats van de wereld over te reizen en op te treden, zaten we plots thuis in Groningen en zijn we ons huis maar gaan opknappen. Natuurlijk bleven we ook trainen, want als acrobaat moet je in vorm blijven. De trapeze hangt nu midden in onze woonkamer”, vertelt ze lachend. Haar man, acrobaat Salim Musa vult aan: “Maar het is echt lastig om elke dag te trainen zonder doel.”

Voor Groningers door Groningers

“En toen kwam het idee om met bevriende circusartiesten een speciale voorstelling voor Groningen te maken in De Loods”, vertelt Roos enthousiast. “We zitten vol met creativiteit en juist nu kunnen we daar iets mee doen.”

“In deze onzekere tijd willen we iets leuks geven aan de Groningers: Cirqulinair, een vrolijk variété diner. De Loods zorgt voor verrukkelijk eten en heeft de perfecte locatie voor al onze mooie en gekke Cirqulinair ideeën. Een nieuw concept, door Groningers voor Groningers. Alles helemaal coronaproof, uiteraard. Ik kijk ernaar uit om na vijf maanden weer hoog in de trapeze te mogen hangen.”

Cirqulinair

En zo ontstond Cirqulinair. Een driegangendiner met non-stop vermaak van allerlei Groningse circusartiesten. Normaal zijn de artiesten wereldwijd op tour, maar dit jaar zijn ze gewoon in Groningen. “Het ene moment hangt de acrobate in de trapeze, het volgende moment serveert zij het eten en maakt een praatje bij je aan tafel. Wees niet al te onbeleefd tegen de goochelaar als hij je een wijntje serveert, want hij is voor geen cent te vertrouwen. Niet voor niks is hij vijfvoudig Nederlands kampioen!”, voegt Roos lachend toe.

Duo Musa

Salim is geboren in Kenia, waar hij op het strand van Mombasa heeft hij leren acrobatieken in het zand. Dit is ook de plek waar hij ontdekt werd door een groep professionele acrobaten die hem vroegen zich aan te sluiten bij hun groep. Met deze groep acrobaten werkte hij in verschillende hotels langs de kust om de toeristen te vermaken. Na een tijdje werd Salim gevraagd door een zelfde soort groep Keniaanse acrobaten om naar Europa te komen en zich bij hun te voegen in Italië. Jarenlang hebben zij getoerd met verschillende circussen en festivals door Italië, Slovenië en Kroatië.

Roos is begonnen als 10-jarig meisje bij een kindercircus in Nederland. Toen ze 15 was, mocht zij samen met haar vriendin een hele zomer mee met een nostalgisch circusje in Nederland, wat met hun woonwagens van dorp tot dorp trok. Met haar vriendin maakte ze een trapeze-act waarmee ze al gauw succes boekten in België, Nederland en daarna ook in Turkije. Roos trok op haar 18e met een busje en caravan naar Turkije om zich aan te sluiten bij een groot traditioneel circus. Haar vriendin werd daar verliefd op een acrobaat en Roos bleef alleen achter. Ze mocht ook solo van het circus blijven. Het circus trok naar Sicilië.

Roos en Salim hebben elkaar op Sicilië ontmoet, waar ze samen speelden in dezelfde productie. Ze werden verliefd en besloten samen een trapeze-act te maken. “Inmiddels – heel veel jaren later -hebben we de act ontwikkeld tot een comedy act”, licht Roos toe. “We hebben gewerkt in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië, Slovenië, Oekraïne en Saudi-Arabië.” En binnenkort zijn ze dus gewoon in Groningen te zien!

Kom je ook?

Cirqulinair wordt gespeeld en gemaakt door Duo Musa, Tobit & Jasmijn, Hilbert Geerling, Yusuf, Mindra, Lin, Karim (allen uit Groningen) en Arlette Hanson (de enige Fries in het gezelschap). Variété diner Cirqulinair speelt van 13 tot en met 16 augustus in De Loods. Voor meer informatie, neem een kijkje op de website. Jij bent er toch ook bij?


Groningse Fré zet zich schrap voor noodweer aan het Gardameer: ‘Het kan hier zo spoken’

Waar de ene vakantieganger een tentje uitgooit op de camping om de hoek of de zonnige dagen spendeer...
regenboogstad

Wist je dat Groningen een regenboogstad is? Dit betekent het

Groningen is één van de 75 regenbooggemeenten – ook wel regenboogstad genoemd – in Nederland. Leuk f...

Groningse vrienden beginnen eigen kledinglijn: ‘Erg stereotype voor Italianen, niet waar?’

Je bent jong, en je wil wat. Een eigen kledinglabel bijvoorbeeld, met de individualiteit van de 21e ...

adv.