Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Coronacrisis treft ook Groningse kroegeigenaar Cees Jan in Spanje: ‘We gaan door tot het niet meer kan’

Door Sharon Bremer 14 september 2020

Een leven in Spanje opbouwen én een kroeg runnen: Cees Jan (38) uit Groningen ging het avontuur aan. Vorig jaar nam hij, samen met een vriend, een kroeg over op het Spaanse eiland Mallorca. Het begon veelbelovend, tot de coronacrisis alle plannen in de war schopte. Toch laat hij zich niet kisten: “We maken er het beste van.” 

Cees Jan van der Lei groeide op in Groningen, maar besloot op 21-jarige leeftijd te vertrekken en te gaan reizen. “Ik had altijd al affiniteit met koken en kon aan het werk bij een boetiekhotel in Wales. Vanaf dat moment heb ik nooit meer iets anders gewild. Ik leer elke dag van iedereen en ik werkte mezelf op naar het punt dat ik kan doen wat ik graag wil: iets voor mezelf beginnen.”

Club Esco

Zo’n drie jaar geleden begon Cees Jan met een baan op Mallorca, als chef-kok in een groot restaurant op de Playa de Palma. “Ik had mezelf voorgenomen om hier drie jaar te blijven, en dan iets voor mezelf te beginnen”, lacht Cees Jan. En zo geschiedde. Vorig jaar kwam Club Esco in het uitgaansgebied El Arenal op zijn pad. Samen met een vriend hakte Cees Jan de knoop door en waren ze vanaf dat moment de nieuwe eigenaren van de kroeg. “Het zag er niet uit, maar ik wist dat ik er iets van kon maken. Het is lang niet perfect, maar het is functioneel, gezellig en schoon.”

Roet in het eten

Op 13 april zou de vernieuwde Club Esco, onder leiding van Cees Jan en zijn kameraad, de deuren openen, maar ook hier gooide corona roet in het eten. “Door het coronavirus mochten we niet open. Sterker nog, ik mocht zelf pas vanaf 1 juli Spanje weer in!”, vertelt hij. “Door allerlei omstandigheden, zoals afspraken die niet nagekomen werden, heb ik me het afgelopen jaar hier niet kunnen inschrijven. En nu kan dat nog steeds niet, door het coronavirus.”

cees jan groningen spanje
‘Helemaal niemand te zien, vorig jaar rond dezelfde tijd was het zwart van de mensen’, aldus Cees Jan.

‘Nog wat langer doorgaan’

De mannen gaven niet op en hielden hoop. In augustus was het eindelijk zover: Club Esco mocht open! “De eerste twee weken mochten we tot 02.00 uur open, maar als het gezellig was deden we het rolluik dicht”, lacht Cees Jan. “Zo konden we toch nog even wat uurtjes doorgaan.”

Bezoek van de politie

“Sinds vorige week werd de verplichte sluitingstijd een uur vervroegd. We kregen gelijk bezoek van de politie en moesten een speciaal formulier invullen. Hadden ze wel vier man voor nodig”, grapt hij. “Het ging heel raar, ik moest een foto maken van het formulier, want door corona mochten ze geen papieren meer afgeven. Maar later kreeg ik wel een ander papiertje van ze.”

Ook heel bijzonder aan het verhaal van Cees Jan: hij moest de naam van zijn kroeg veranderen van de politie. “Ik moest de naam veranderen omdat alle clubs en discotheken gesloten moeten zijn door de coronaregels, maar een bar mag wel open zijn”, legt hij uit. “De naam Club Esco moest veranderd worden in Bar Esco. We moesten ook ineens tosti’s en broodjes gaan verkopen. Dus dat doen we nu. Apart, toch? De afkorting van Esco Mallorca staat voor Emily’s Schaak Club Op Mallorca. M’n dochter en ik hebben niet heel veel contact, maar als het even kan schaken we tegen elkaar. Ze is superintelligent en kon na een paar keer uitleggen al een heel spel tegen mij spelen.”

‘Geen zin in een boete’

De regels worden meer en meer aangescherpt in Spanje, en ondanks dat Cees Jan álles uit zijn nieuwe kroeg wil halen, maakt hij toch pas op de plaats. “Ik heb geen zin in een boete, want die kunnen enorm hoog zijn”, licht Cees Jan toe. “Maar ik heb ook zeker geen zin om zelf als politieagent te fungeren en iedereen verplichten een mondkapje te dragen. Ik denk er sterk over na de tent te sluiten tijdens de huidige situatie, alleen denk ik dat dit funest is voor een kleine zaak als de onze.”

“Ik hoop dat de komende maand nog een beetje geld kan worden verdiend, in ieder geval genoeg om de kosten te dekken. Doordat we maar tot 01.00 uur open mogen blijven (in plaats van 02.00 uur) is de omzet meer dan gehalveerd. Een lichtpuntje in de situatie: sinds afgelopen weekend zien we veel mensen uit de buurt die toch bij ons komen voor een biertje. We zijn nu precies een maand open, dus wil ik toch graag open blijven. We gaan door tot het niet meer kan en houden goede hoop.”

Tweede lockdown?

Bang voor een tweede lockdown is Cees Jan niet. Sterker nog, hij kent niemand persoonlijk die corona heeft gehad in zijn omgeving. “Er wordt wel gepraat over een tweede lockdown, maar veel mensen hier zijn stellig dat dat bij ons niet gaat gebeuren. Het zou een domper zijn voor onze zaak, maar dan gaan we gewoon dicht tot we weer open mogen.”

cees jan groningen spanje
‘Helemaal niemand te zien, vorig jaar rond dezelfde tijd was het zwart van de mensen’, aldus Cees Jan.

giënne mallorca

Groningse Giënne zat tijdens coronalockdown op Mallorca: ‘Het leek oorlog, maar de vijand was onzichtbaar’

Dat de wereld op z'n kop staat door de zwarte donkerwolk die corona heet, is inmiddels wel duidelijk...

Het huis van Amber werd ‘per ongeluk’ geruimd: ‘Mijn huisraad lag tussen het afval. Overal zaten klodders mayonaise op, of het was kapot’

Via woningcorporatie Nijestee huurde Amber (28) samen met haar vriend Pablo (38) een appartement in ...

Groningse André zat midden in de Spaanse lockdown: ‘Mensen lagen op de vloer in het ziekenhuis’

Zo'n acht jaar geleden liet André Heethuis (48) Groningen achter zich en vertrok hij naar Spanje. Vo...

adv.