Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groningse André zat midden in de Spaanse lockdown: ‘Mensen lagen op de vloer in het ziekenhuis’

Door Sharon Bremer 5 augustus 2020

Zo’n acht jaar geleden liet André Heethuis (48) Groningen achter zich en vertrok hij naar Spanje. Voor de liefde, welteverstaan. Nooit had hij toen kunnen bedenken (wie wel?) dat hij acht jaar later in een complete lockdown in Madrid kwam te zitten. “De eerste lockdown was enorm heftig. Madrileense ziekenhuizen werden overspoeld met patiënten en de straten waren onrealistisch stil.” 

André is een geboren en getogen Groninger en woont inmiddels acht jaar in Madrid. Daar trouwde hij met zijn grote liefde: Maria Cristina Delgado Mendez. Hoe hebben zij de heftige maanden meegemaakt en hoe kijken zij erop terug?

Onrealistische stilte op straat

Op 14 maart 2020 werd de noodtoestand afgekondigd in Spanje, en moest iedereen verplicht binnenblijven. “De eerste twee weken was het, vooral psychologisch, écht afzien”, vertelt André. “De situatie liep uit de hand en de noodtoestand werd afgekondigd. Dat betekende dat je alleen naar buiten mocht om boodschappen te doen of naar de apotheek te gaan. Je mocht niet samen, dat was niet toegestaan.”

“Het was afzien, wetende dat je niet naar buiten mag omdat een onzichtbare factor je leven in gevaar kan brengen. Bij onze supermarkt mochten maar tien mensen tegelijk naar binnen, dus anderhalf uur in de rij staan voordat je naar binnen mocht was geen uitzondering. Voor het eerst een mondkapje op, waar ik toch wel een beetje zenuwachtig en zelfs iets bang van werd. Geen idee waar dat gevoel vandaan kwam, maar het zal de onrealistische stilte op staat zijn geweest. Geen verkeer, geen volle terrassen, geen spelende kinderen op straat… Alleen maar stilte.”

Drie vliegtuigen neergestort, élke dag

“Hier in Madrid was de lockdown erg heftig. Je zou het ground zero kunnen noemen”, vervolgt André. “Spaanse medici maakten de vergelijking dat het leek of er elke dag drie vliegtuigen waren neergestort. Ziekenhuizen werden overspoeld met patiënten, die zelfs op de vloer in de gangen lagen met zuurstofflessen. Hotels in Madrid werden omgebouwd tot noodziekenhuizen en twee overdekte ijsbanen werden ingericht als mortuarium. De crematoria in Madrid draaiden 24 uur per dag, maar konden het aantal doden gewoonweg niet aan.”

“Toen  begon het hier echt uit de hand te lopen en werden alle winkels en bedrijven gesloten die niet strikt noodzakelijk waren om te overleven. We wonen hier in een regio met 6,7 miljoen mensen. We hebben het dus niet over Delfzijl”, voegt André toe.

30.000 euro boete

Na 60 dagen werd de lockdown iets verlicht, herinnert André zich. “Toen mochten we weer naar buiten. Een uurtje per dag, binnen een straal van één kilometer van je huis. Ouderen mochten ’s ochtend en ’s avonds een uurtje en de kinderen overdag. Iedereen hield zich strikt aan de nieuwe regels, aangezien er fikse boetes op een overtreding stonden. Tussen de 300 en 30.000 euro boete en zelfs een jaar gevangenisstraf voor de écht eigenwijze mensen. Na 100 dagen kwam er langzaam een einde aan de lockdown en zijn we in vier fases naar de huidige stand van zaken gegaan. Het nieuwe normaal, laten we het zo maar noemen.”

Honderd dagen klappen

Het enige contact wat André en Cristina met andere mensen hadden tijdens de lockdown, was met de buren op het balkon. “Elke avond om 20.00 uur applaudisseerden we voor de helden in de zorg. Dit hebben we precies 100 dagen gedaan. 100 dagen!”, blikt André terug.

André is zelf werkzaam voor de NH Hotel Group op de afdeling customer care, waarbij hij en zijn collega’s het loyaliteitsprogramma ‘NH Rewards’ en de speciale VIP-afdeling beheren. De pandemie heeft ook invloed gehad op zijn werk: “We werken niet meer op kantoor, maar thuis. Eigenlijk bevalt dat prima, behalve dat ik mijn collega’s mis. Maar we weten waarvoor we het doen.” Wanneer ze weer terug mogen naar kantoor? “Werkelijk geen idee”, aldus André.

Tweede lockdown?

Op verschillende plekken wereldwijd laait het coronavirus weer op. Sommige landen en gebieden krijgen opnieuw een oranje of rode kleur en reisadviezen worden aangepast. Zijn André en Cristina bang voor een tweede lockdown? “Niet bang, wel voorzichtig”, antwoordt André. “We nemen de voorzorgsmaatregelen serieus en hopelijk kunnen we op deze manier een tweede lockdown voorkomen. We hebben veel geleerd van de eerste lockdown. Er wordt niet meer gedacht ‘het is maar een griepje’. Hier weten we wat dit virus kan doen, en dat is niet best.”

De bergen in

Gelukkig kunnen André en Cristina nog wel genieten van de mooie dingen in Spanje. “We kunnen weer veilig naar het terras, of met de auto de bergen in. Bijna alles wat we eerder deden, doe we nu ook. Op één ding na: grote mensenmassa’s vermijden we liever!”

adv.