Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’

Azaz (links) en Yamen voor het gebouw waar De Verbinders is gevestigd.

Een ruimte bieden voor zelfontplooiing, daar is het Yamen Eksousi (28) en Azar Mammadov (42) om te doen. Bij restaurant en werkbedrijf De Verbinders kunnen buurtgenoten in contact met elkaar komen en samen zorgen voor mentale groei.

“Het kost tijd om de taal en cultuur te leren kennen als je naar Nederland komt. En ook een netwerk opbouwen doe je niet zomaar even. Dat heb ik zelf ervaren”, zegt Yamen vanuit de locatie aan de Van Oldenbarneveltlaan in De Hoogte. Hij kijkt om zich heen. ” Veel mensen hier kampen met dat probleem. Sommigen hebben om andere redenen een afstand tot de arbeidsmarkt. We proberen door activiteiten en contact het zelfvertrouwen opkrikken.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Creativiteit en wilskracht

De Syrische Yamen is in 2015 naar Nederland gekomen. Azar, met wie hij de stichting opzette, komt uit Azerbeidzjan en zette in 2011 voet op Nederlandse bodem. De twee leerden elkaar een paar jaar geleden kennen, toen ze werkten in de suikerfabriek in Hoogkerk. Het zaadje voor De Verbinders werd even later geplant. Door creativiteit, wilskracht en een financieel steuntje van de gemeente, konden op 4 juni de deuren open.

De stichting is gevestigd in het gebouw waar ook Edanz zit. Een centrum voor bewustwording en ontwikkeling. In dit voormalige schoolgebouw kan De Verbinders ruimtes huren voor cursussen. De gemeenschappelijke ruimte en overige faciliteiten worden vrijblijvend gedeeld.

Inspireren met iets kleins

“We wilden iets terugdoen voor de samenleving. En ik geloof dat een kleine bijdrage anderen kan inspireren”, zegt hij. “Mijn eerste zes jaar in Nederland waren moeilijk. Nu voel ik me goed en kan ik me redden. Ik heb bijvoorbeeld met Yamen Cuisine mijn eigen onderneming, en wil graag dat andere mensen hier uit de buurt ook stappen kunnen maken. Met De Verbinders hopen we daaraan bij te dragen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

De bezoekers kunnen zich aansluiten bij verschillende groepen en activiteiten. Zo is er onder meer een leesclub. Die bestaat uit zowel mensen uit andere landen, die de taal nog niet goed machtig zijn, als Nederlanders. Tot nu toe zijn er zo’n vijftien aanmeldingen. “Het is de bedoeling dat ze elkaar op de goede weg helpen. Wij organiseren de eerste bijeenkomst, maar daarna kunnen ze zelf kijken wanneer ze willen afspreken en hoe ze het vormgeven. Nemen ze liever zelf boeken mee, of moeten wij die regelen? Wil iemand door een Nederlander worden geholpen met de taal? Regel het onderling. Wij zorgen voor een levendige plek, zodat ze die vooruitgang kunnen boeken.”

Allerlei gerechten

Als Yamen een rondje maakt in en rond het gebouw wordt verder duidelijk wat de bezoekers er bezighoudt. In een ruimte zit een man achter de computer, bezig met het maken van een flyer. “Binnenkort organiseren we een barbecue voor de mensen uit de buurt. Hij heeft een achtergrond in graphics en draagt zo zijn steentje bij.”

Buiten treft een groep moslimvrouwen voorbereidingen voor het avondeten. Elke dag is iedereen welkom om er aan tafel te gaan. Vanaf 3.50 euro kun je er lunchen en het avondeten kost vaak een kleine 7 euro. “Gezond en betaalbaar. De gerechten komen uit allerlei landen”, zegt Yamen. “Het is altijd lastig inschatten hoeveel mensen er komen. Maar meestal zit het rond de 10 en 25 personen. We willen uitkomen tussen de 40 en 70.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Trotse fietsenmaker

Even verderop laat de gastheer de fietswerkplek zien. Voor een gereduceerde prijs kunnen buurtgenoten langskomen om hun fiets te laten repareren. Als een man van in de vijftig ons gadeslaat veert hij op en loopt naar de werkplaats.

“Dit is Mohammed. De fietsenmaker. Zijn Nederlands is nog niet zo goed, maar we hebben iemand die hem helpt met de taal als iemand zijn fiets brengt. Zo leert hij het jargon en kan hij het straks alleen doen”, legt Yamen uit. Mohammed maakt duidelijk dat hij hier vier dagen werkt. “In mijn geboorteland, Syrië, was ik automonteur. Maar om dat hier te kunnen doen moet je eerst drie jaar een opleiding volgen. Dat wordt onder andere door de taal nog wat lastig.”

Hij voegt eraan toe dat hij het voorlopig ook wel fijn vindt om bij De Verbinders aan de slag te blijven gaan. “Anders zou het mentaal voor mij te zwaar worden. Hier ben ik blij.” Zijn ogen stralen van trots als hij kort een blik werpt in zijn domein, waar vier gerepareerde fietsen op hun eigenaar wachten. “Kijk”, zegt Yamen, als hij weer verder loopt. “Dit bedoel ik dus. Hier doen we het voor.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Groningse Dylan is christen en homoseksueel dus schreef hij daar een boek over: ‘We hebben een progressieve God’”

Groningse Dylan is christen en homoseksueel dus schreef hij daar een boek over: ‘We hebben een progressieve God’

Ga naar “Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’”

Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’

Ga naar “Logopedist Martina leert horende baby’s gebaren: ‘Ze leren het sneller dan gesproken taal’”

Logopedist Martina leert horende baby’s gebaren: ‘Ze leren het sneller dan gesproken taal’

gebarendoodle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Zorgassistent bij het UMCG en de Ouderenzorg”

Zorgassistent bij het UMCG en de Ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Driejarig contract en betaalde HBO opleiding”

Driejarig contract en betaalde HBO opleiding

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Thuiswerken klantenservice Feenstra”

Thuiswerken klantenservice Feenstra

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Horeca Medewerker Tuincafé”

Horeca Medewerker Tuincafé

 • Drenth Projecten BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Woonbegeleider”

Woonbegeleider

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Pasar Malam Asia in Kardinge Groningen”

Pasar Malam Asia in Kardinge Groningen

 • Pasar Malam Asia
 • Van 19 aug t/m 21 aug
PASAR MALAM ASIAPASAR MALAM ASIA

Topper

Ga naar “Open Monumentendag in Groningen”

Open Monumentendag in Groningen

 • Van 10 sep t/m 11 sep
martinitoren Groningen
Ga naar “Groninger Museumnacht”

Groninger Museumnacht

 • 10 september 2022
Ga naar “Popronde Groningen”

Popronde Groningen

 • 10 september 2022
muziekmuziek
Ga naar “Burendag in Groningen”

Burendag in Groningen

 • 24 september 2022