Wie maakt toch al die vrouwengezichten op de muren van Groningen?

Harm Tuyn in zijn woonboot aan de Spilsluizen. Foto: Indebuurt

Ze kijkt je overal aan in de stad aan: het vrouwengezicht dat in vele straten met graffiti op muren, schuttingen en andere plekken is achtergelaten. Het werk komt uit de spuitbus van artiest Harm Tuyn, die met de honderden versies een waar stadssymbool creëert.

“Of het nu overdag of nacht was, er zijn periodes geweest dat ik manisch bezig was met het maken van de gezichten”, vertelt Tuyn (38) vanuit zijn woonboot aan Spilsluizen, waar hij samenwoont met zijn vriendin Melis. “Ik skateboardde in elk stadsdeel en dus zie je haar vrijwel overal opduiken.” Met zijn spuitbus op zak zag hij vrijwel overal een potentieel ‘doek’ in. Nog steeds laat Tuyn, die ‘Onkruyd’ als artiestennaam draagt, met liefde zijn handelsmerk achter. Maar zo frequent als wat jaren terug doet hij dat niet meer.

“Tegenwoordig is het gezicht wat verfijnder en vormt het een onderdeel van een groter geheel. Eerder maakte ik ze wat vluchtig en droeg het werk een andere emotie met zich mee.” Dit komt door de zware periode waar Tuyn doorheen ging. “Haar expressie is een spiegel van mijn eigen gemoedstoestand.”

Plantje van pijn

“Ik had geen baan meer, mijn relatie stopte, en ik was gediagnostiseerd met teelbalkanker. ‘Klote’, zei de oncoloog. Nou, dat klopt. Het is twee keer teruggekomen, met verschillende chemokuren tot gevolg.” Inmiddels is Tuyn drie jaar kankervrij. “Tja, onkruid vergaat niet. Inderdaad, vandaar die naam. Het is een plantje van pijn, dat niemand graag in zijn tuin ziet verschijnen. Daar kon ik me wel mee identificeren. Ik voelde me nutteloos en depressief. Alleen door het maken van kunst kreeg ik positieve reacties. Precies wat ik nodig had.”

Tekst loopt door onder de foto >

Het werk van Tuyn naast de Jumbo in de Oude Ebbingestraat

Het gezicht kwam voort uit de ‘o’ van Onkruyd. Het woord dat hij eerst als handtekening op muren spoot. Na wat geëxperimenteer met deze letter, ontstond het gezicht dat zoveel stadjers later zouden gaan herkennen.

Voorzichtig een mondhoekje omhoog

“Ik maakte er een vrouw van omdat dat vaak meer aanspreekt. Om wat mysterie te behouden haalde ik de letters weg, en zo was mijn nieuwe logo geboren.” De oplettende kijker ziet dat de uitdrukking van de vrouw verschilt. Waar zij in het beginstadium enigszins bedrukt voor zich uitstaart, daar is tegenwoordig veel meer levenslust te bespeuren. Hetgeen parallel loopt met de gesteldheid van haar creator. “Langzaamaan ging het beter met me. Ik had weer een baan, kreeg een leuke vriendin, en er was steeds meer aandacht voor mijn werken. Dat zie je terug in mijn kunst. Eerst ging voorzichtig één mondhoekje omhoog. Later zag je echt een lach om haar mond verschijnen.”

Buitenlandstudenten hebben als aandenken aan Groningen mijn logo laten tatoeëren

Het op pad gaan met de spuitbus is niet zonder risico, beaamt de straatartiest. Meerdere keren is hij aangesproken door de politie of de stadswacht, als hij bezig was op een muur of elektriciteitskastje. Na het tonen van zijn kaartje komt hij vaak weg met een waarschuwing. Soms ontvangt hij een compliment. En ook de reacties van de inwoners verschillen, vertelt Tuyn. ,,’Doe je dat thuis ook?’ wordt er wel eens naar me geroepen. ‘Regelmatig’, zeg ik dan. Lachend kijkt hij naar zijn werken in de woonboot. ,,Sommigen veranderen de emotie in het gezicht, anderen maken het na, en er zijn personen die er een kruis doorheen zetten. Ook dat is geweldig. Als het stimuleert tot reactie en creativiteit ben ik er blij mee.”

Een bekend gezicht

Ook zijn eigen gezicht wordt bekender. Dat merkt Tuyn als hij aan het werk is in de stad. Steeds meer mensen herkennen de artiest en knopen een praatje met hem aan. Dat komt onder meer omdat hij op zijn Instagram website zijn werk promootte. “Sommigen hebben complete albums op hun mobiel staan van mijn gezichten. En ik ken zelfs buitenlandstudenten die als aandenken aan Groningen mijn logo hebben laten tatoeëren. Echt geweldig.”

Na contact met een aannemersbedrijf, krijgt zijn werk steeds vaker een prominente plek in de stad. Zoals momenteel naast de Jumbo in de Oude Ebbingestraat. “Dat valt natuurlijk op. En dat is mooi, want ik wil natuurlijk ook graag mijn werken blijven verkopen en in opdracht aan de slag gaan. O, en ik ga trouwens graffitiworkshops geven. Hartstikke tof.” Het hoofddoel moet echter nog verwezenlijkt worden, geeft Tuyn aan. “Een enorme muurschildering maken in deze stad. Dat is mijn grote droom.” Tot die tijd blijft Onkruyd vrolijk voortwoekeren.

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “De Pioniers reviewen: Het Groningse familiespel Grunn”

De Pioniers reviewen: Het Groningse familiespel Grunn

Ga naar “Groningse Dylan is christen en homoseksueel dus schreef hij daar een boek over: ‘We hebben een progressieve God’”

Groningse Dylan is christen en homoseksueel dus schreef hij daar een boek over: ‘We hebben een progressieve God’

Ga naar “Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’”

Wie is die man die zijn kunst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zet? ‘Groningse kunstenaars krijgen geen podium’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Alle Becel van € 7,58 voor € 5,68”

Alle Becel van € 7,58 voor € 5,68

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Game-bureaustoel voor € 49,97”

Game-bureaustoel voor € 49,97

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Archiefmedewerker”

Archiefmedewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Junior Toezichthouder Milieu”

Junior Toezichthouder Milieu

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Woonbegeleider Noodopvang”

Woonbegeleider Noodopvang

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime