Wereldkampioen Fitmodel Bibi: ‘Dit is mijn hoogtepunt’

fitmodel bibi de wit
Eigen foto

De Groningse Bibi de Wit kon haar geluk niet op toen ze begin mei werd uitgeroepen tot wereldkampioen Overall Fitmodel. Na slechts enkele jaren trainen bereikte ze het hoogst haalbare en werd wereldkampioen. Indebuurt was enorm benieuwd naar de kampioene en sprak haar over Swarovski-outfits, trainen en eten. “Ik ging gelijk naar de McDonald’s!”

Bibi was altijd al een sportieve meid. Als kind reed ze jarenlang paard. “Dat deed ik ook competitief. Maarja, toen ging ik samenwonen”, lacht de stralende Bibi, die er, als ze niet in wedstrijdtenue is, verfrissend naturel uitziet. “Toen heb ik de paarden verkocht. Ik wilde wel in beweging blijven en ging voetballen en fitnessen. Ik merkte dat ik meer uitdaging zocht, competitie, zoals ik dat met paardrijden had.”

Ze zocht uit wat ze nog meer kon met fitness. “Ik kwam algauw op fitmodel. Ik zocht meteen weer het meest extreme op!” lacht Bibi. Fitmodel is een vorm van bodybuilding, maar ziet er anders uit dan het beeld dat de meeste mensen daarbij hebben. “Natuurlijk train je je spieren en laat je die zien, maar fitmodel is by far de meest subtiele vorm. Wel gespierd, maar niet te grof. Bij bodybuilding denk je vaak aan hele grote vrouwen, dat ben ik absoluut niet.”

fitmodel bibi de wit
Eigen foto

Fitmodel

In 2018 besloot Bibi om mee te doen aan een wedstrijd. “Ik wilde gewoon eens kijken hoe dat in zijn werk ging.” Dat liep anders, want Bibi won meteen in alle categorieën waar ze in meedeed. “Ongelooflijk! Toen dacht ik: hier wil ik mee verder. Dat ben ik gaan opbouwen.”

Vanaf dat moment stelt Bibi zichzelf ten doel om succesvol te worden als fitmodel. Ze droomt van het wereldkampioenschap, maar durft niet te zeggen of en wanneer ze dat zal halen. Ze zit elke ochtend op de hometrainer, coacht andere fitmodel-vrouwen en gaat daarna zelf weer naar de sportschool. “’s Avonds doe ik dan nog een uur cardio en tussendoor moet ik continu eten. Ik ben zeker drieënhalf uur per dag aan het sporten.”

fitmodel bibi de wit
Eigen foto

Swarovski bikini’s

Ze moet er veel voor laten. Voor de wedstrijden zit ze op een streng regime, waarbij ze zestien weken van te voren zo gezond mogelijk eet. “In theorie mag ik alles eten, maar met mate. In de praktijk eet ik vooral kip, broccoli en rijst. En ik eet heel vaak per dag.” Bovendien is het een dure sport. “De tripjes die je maakt voor de wedstrijd kosten natuurlijk geld”, vertelt Bibi. “En je betaalt ook de inschrijving van de wedstrijd.”

Bibi draagt bovendien de meest spectaculaire glitter pakjes op het podium. “Dat kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wil. Maar ik heb alles van Swarovski, waardoor ik gelukkig wordt gesponsord. Op het fysieke gedeelte heb je zelf invloed, want daar train je op. Maar de outfit kan je maken of breken. De bikini moet echt goed zitten, mooi aansluiten en de kleur moet bij je huid passen. Het wordt allemaal op maat gemaakt, zodat het precies aansluit.”

fitmodel bibi de wit
Pakjes vol Swarovski stenen: de wereld van Fitmodel is glamourous. Eigen foto

Nederlands kampioen

Bibi wint intussen steeds meer wedstrijden en gaat in april naar het Nederlands Kampioenschap Fitmodel. Daar verwachtte ze niet veel van, al was ze één van de grote kanshebbers. Toch wordt ze Nederlands kampioen. “Dat was natuurlijk super! En het was ook heel leuk, want omdat het gewoon in Nederland was had ik veel support mee”, vertelt ze uitgelaten.

Wereldkampioen fitmodel

Lang kon ze niet feesten, want twee weken later stond het wereldkampioenschap gepland.

De vrijdag voor de wedstrijd vertrok Bibi met een vriendin naar Letland. “Die dag doe je je laatste training, houd je je eten bij en probeer je vooral rust te houden. Zaterdag is de inschrijving, wat een super officieel moment is. Je moet de kleding aan die je tijdens de wedstrijd draagt en alles wordt gecontroleerd.”

Op de dag van de wedstrijd is Bibi graag in control. “Ik weet precies hoe laat ik op moet. Als dat om acht uur is, wil ik dat ik om zeven uur helemaal klaar ben. Ik ga van te voren in de make-up, doe m’n haar, trek m’n outfit aan en pomp m’n spieren op. Dan is het wachten tot ik aan de beurt ben!” Op het podium doet ze een aantal verplichte poses. “Maar het is je eigen performance”, zegt Bibi beslist. “Daarmee maak je het verschil.”

McDonald’s

Toen ze won kon ze het bijna niet geloven. “Het is helemaal te gek! Dit is mijn zwaarste voorbereiding ooit geweest. Ik zat laag in m’n energie en voeding en heb ongelooflijk veel gesport. Ik heb vaak op het punt gestaan om te stoppen, want ik zat er soms echt doorheen. Dat dat dan zó beloond wordt, is niet alleen voor mij, maar ook voor mijn omgeving geweldig. Ze vinden dat ik het heb verdiend!”

Bibi zit nog steeds op een roze wolk en geniet nu van de overwinning met… Eten! “Na het wereldkampioenschap ging ik meteen naar de McDonald’s, hoor! Het smaakte me fantastisch! Ik heb hier en daar echt wel veel gegeten en gesnaaid, maar dat had ik ook even nodig.”

fitmodel bibi de wit
Bibi kan het niet geloven als ze hoort dat ze wint. Eigen foto

Hoogtepunt

Naar de toekomst kijkt ze nog niet teveel. “Het is heel lastig, want ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. Het ging achteraf allemaal zo snel. In 2018 begon ik pas en nu ben ik wereldkampioen in alle lengteklasses. Ik ben de beste van de beste geworden. Dat had ik in mijn stoutste dromen niet durven dromen! Ik heb meerdere internationale overwinningen op mijn naam, maar wereldkampioen is echt wel next level!”

“Dus”, zegt de nuchtere Bibi, “ik wil eerst even landen. Daarna ga ik met een verstandig hoofd nadenken wat ik verder wil. Je moet er heel veel voor doen en nog meer voor laten. Dit is eigenlijk mijn hoogtepunt. Meer dan dit kan gewoon niet. Aan de ene kant denk ik: je moet stoppen op je hoogtepunt. Aan de andere kant smaakt het gewoon nog steeds naar meer.”

“Stilzitten is in ieder geval niets voor mij!” besluit Bibi lachend. “Gelukkig coach ik ook nog andere meiden in de sport, dus ik blijf in ieder geval actief in de fitmodelwereld. En mij kennende kom ik vast een keer terug op het podium!”

Lees ook:

 • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’”

Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’

Ga naar “Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’”

Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema
Ga naar “Van de bieb tot BOEL: creatieve tandem VAAF kleurt de stad met spraakmakende ‘murals’”

Van de bieb tot BOEL: creatieve tandem VAAF kleurt de stad met spraakmakende ‘murals’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca topper”

Horeca topper

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Studiezaken”

Medewerker Studiezaken

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Klantenservicemedewerker NS”

Klantenservicemedewerker NS

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Intercedent”

Intercedent

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime