Van de bieb tot BOEL: creatieve tandem VAAF kleurt de stad met spraakmakende ‘murals’

Lotte en Jonna in hun atelier aan de Travertijnstraat.

Hun enorme schilderingen sieren inmiddels menig muur in Groningen. Kunstduo VAAF, bestaande uit Lotte Masker en Jonna Lammers, brengt zo kleurrijke creaties met een knipoog bij de inwoners. “Het moet allemaal niet te serieus.”

De schetsen van de ‘murals’ maken ze in hun atelier aan de Travertijnstraat. Daar is onder meer het sjabloon van Aletta Jacobs te zien. Die sinds kort op de muur van Universiteitsbibliotheek schittert. Het leverde Lotte (28) en Jonna (25) veel publiciteit op. “Op een geven moment hebben we besloten even geen interviews meer te doen. Het is natuurlijk fijn, die erkenning en interesse, maar we hebben het hartstikke druk. Dus in plaats van in de camera praten ga je liever aan de slag”, zegt Masker vanuit het atelier.

De tekst gaat verder onder de foto.

Ingespeeld team

Over het aantal opdrachten hebben de twee niets te klagen. Hun werken zijn zowel binnen als buiten de provinciegrenzen te bewonderen. Zo namen ze in Groningen de verfrollen ter hand voor Simplon, BOEL, Usva, en Bax Bier Brouwerij.

Als de dames van VAAF, dat Gronings is voor verf, een opdracht hebben, doen ze het voorwerk in hun werkplek. “Hier maken we het zo goed als klaar”, zegt Jonna. “Eerst de schetsen, en ook het inkleuren. Zodat we daar niet nog eens op locatie over na moeten denken. Want we willen daar zoveel mogelijk tijd besparen. Zo zijn we minder afhankelijk van het weer of andere partijen.” De taakverdeling is duidelijk. “Lotte houdt zich meer bezig met de details, en ik richt me meer op de dikke lijnen. Als ik dan klaar ben, en zij aan de slag gaat, kan ik vast beginnen met opruimen, foto’s maken en contact houden met opdrachtgevers.”

Resultaat voor ego

Er is weinig discussie over hoe het eruit moet komen te zien, vertellen ze. Waar in het begin nog wel eens wat meningsverschillen waren, daar zijn de twee het nu altijd vrij vlot eens. “We hebben geen ego dat ons in de weg zit. Dat scheelt veel”, zegt Lotte. “We denken niet van ‘maar als we het anders doen, gaat mijn plan niet meer door’, of ‘mijn lievelingskleur komt nu niet in de mural’. Het is goed om te denken: vind ik het nu beter omdat het mijn idee is, of omdat het écht mooi is? We kijken puur naar het resultaat en hoeven ons niet te profileren. Het is VAAF, daar staan we voor. Bovendien zijn er nog genoeg opdrachten waarin je iets van jezelf in kwijt kunt.”

Ondertussen krijgt Lotte een bericht van een sportvereniging uit Groningen. “Ze vinden de witte vlekken in het ontwerp te saai, Jonna”, zegt ze. “Daar kan ik dus slecht tegen hè”, reageert Jonna. “Vertel ons dan precies wat niet overeenkomt met hoe je het wilt zien. Alleen ‘saai’ daar kunnen we niks mee.” Het duo vertelt dat er verder eigenlijk nooit kritiek is op het ontwerp dat ze inleveren. Dat komt mede omdat ze aangeven veel vrijheid willen voelen tijdens het maakproces.

De tekst gaat verder onder de video.

Altijd plek voor humor

“We willen dicht bij ons zelf kunnen blijven. Dus als een opdrachtgever vindt dat iets groen moet zijn in plaats van rood, of toch liever een ander dier op de muur wil, dan denken we ‘blijf met je vingers uit ons ontwerp’. Wel geven we iedereen natuurlijk de kans om er van tevoren iets van te zeggen. Als we het klaar hebben photoshoppen we de omgeving erbij en sturen het op”, aldus Lotte.

Ook moet er altijd ruimte blijven voor een knipoog, geven de dames aan. “Omdat we er veel plezier aan beleven, is er altijd plek voor humor. Dat is voor ons beiden belangrijk. Het moet allemaal niet te serieus. Bovendien is het een mooie manier om iets uit te dragen. Want hoe kun je dat beter doen dan met een muurschildering die iedereen ziet?”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’”

Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’

Ga naar “Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’”

Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema
Ga naar “Wereldkampioen Fitmodel Bibi: ‘Dit is mijn hoogtepunt’”

Wereldkampioen Fitmodel Bibi: ‘Dit is mijn hoogtepunt’

fitmodel bibi de wit

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99”

GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca topper”

Horeca topper

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Studiezaken”

Medewerker Studiezaken

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservicemedewerker NS”

Klantenservicemedewerker NS

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Intercedent”

Intercedent

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime