Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stadsgids Johan: ‘Groningen zit vol mooie verhalen’

Door Sharon Bremer 30 juli 2019

Stadsgids Johan van Dijk (31) kent de allermooiste plekjes van Groningen. Niet alleen weet hij waar ze zijn, hij weet ook nog eens het verhaal erachter. Hij kent de geschiedenis en verhalen van de hofjes, kerken en gebouwen. Vraag hem naar een plek en hij weet het antwoord. 

De liefde voor geschiedenis zat er bij Johan al van jongs af aan in. Niet gek dus, dat hij met een studie Geschiedenis begon. In 2011 studeerde hij af. Gewapend met zijn diploma ging hij op zoek naar de mogelijkheden en omdat Groningen zijn hart heeft veroverd, wilde hij hier iets doen. Het beroep als stadsgids kwam niet direct bij hem op. Dit ontdekte hij door zijn andere liefde: molens. Hij is al zo’n dertien jaar vrijwillig molenaar bij de molens in Eenrum en Mensingeweer. Via dit werk werd hij gevraagd als stadsgids, en zo kwam hij terecht bij een organisatie die stadswandelingen organiseert. En zo begon het balletje te rollen.

Culinair

Naast de stadswandelingen, die hij al negen jaar doet, organiseert hij ook culinaire wandelingen. Hetzelfde principe als een stadswandeling, maar mét eten bij verschillende restaurants. “Wat ik leuk vind aan de culinaire wandelingen, is dat ik daarmee mijn eigen kennis over Groningen elke keer weer een beetje kan opkrikken”, vertelt Johan. “Ik pas de wandeling aan op de groepen, dus als ze graag een bepaald gedeelte van Groningen willen zien, verdiep ik mij daar vooraf in. Ondanks dat ik Geschiedenis heb gestudeerd, heb ik mijn kennis over Groningen zelf geleerd. Je krijgt namelijk op de opleiding niet een vak ‘Groningen’, ondanks dat de universiteit hier zit.”

Mooiste plekje

En wat vindt hij zelf het mooiste plekje van Groningen? “Poeh”, begint hij lachend. “Eén plek? Er is zoveel mooi aan Groningen. Maar als ik een bijzondere plek moet kiezen, is dat De Nieuwe Kerk, tussen de Nieuwe Ebbingestraat en de Nieuwe Boteringestraat. Deze kerk, gebouwd in 1660, heeft een hele bijzondere geschiedenis. Het is de eerste kerk in Groningen die werd gebouwd als protestantse kerk. De andere kerken in de stad, zoals de Martinikerk en de Der Aa-kerk, waren van oorsprong katholiek. Het terrein van de kerk werd voor de bouw gebruikt om pestdoden te begraven, maar de stad groeide dusdanig dat er buiten het centrum gebouwd moest worden. De graven werden geruimd, en de Nieuwe Kerk was een feit. Daarnaast staat hij ook nog eens op de noordelijkste heuvel van de Hondsrug”, legt de stadsgids uit. “De mooiste straat van de stad vind ik de Hoge Der A. Hier maakt zo’n beetje elke toerist het iconische kiekje met de schepen en de grachtenpanden. En de Prinsenhof is natuurlijk ook heel uniek. Als ik alles wil vertellen wat ik weet tijdens een stadswandeling, zijn we zes uur aan het lopen”, besluit hij lachend.

Johan van Dijk

Nooit uitgeleerd

Een heuse autodidact, dus! Naast zijn werk als (culinair) stadsgids, schrijft Johan ook graag. Zo bracht hij meerdere boeken uit over molens en werkt hij als freelance tekstschrijver. “Ik doe veel dingen tegelijk inderdaad, maar ik vind het allemaal heel leuk om te doen!” Ondanks zijn jonge leeftijd, weet Johan meer van Groningen dan menig Stadjer. “Maar ik weet nog lang niet alles, hoor!”, voegt hij er snel aan toe. “Groningen heeft zo’n rijke geschiedenis. Ik blijf dingen leren. Als ik bijvoorbeeld met een andere stadsgids meeloop, hoor ik ook weleens dingen die ik nog niet wist. Maar dat is juist het leuke, je bent nooit uitgeleerd.”


Meer over Culinair wandelen ontdekken?

Culinair wandelen restaurants en horeca

Strausslaan 15, Groningen

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook

Praediniussingel

8 x struikelen over Groningse straatnamen

Pak pen en papier en trommel één van je vrienden op. Spreek de straatnaam één keer uit en laat de an...

adv.