Sanne (28) leert ons alles over de Groningse geschiedenis: ‘Groningen is de perfecte stad’

Sanne Meijer Onderwerg
Foto | Stella Dekker

Ze heeft een succesvol blog over de Groningse geschiedenis, werkt voor het Scheepvaartmuseum en brengt binnenkort een boek uit over vrouwen in Groningen: Sanne Meijer is dé regionale historicus van Groningen! Op haar blog Sanne Meijer Onderweg neemt ze ons mee naar de prachtigste pareltjes van de provincie. “Ik wil laten zien hoe mooi en bijzonder Groningen is.”

Sanne groeide op in het bosrijke Ter Apel, ten zuidoosten van de stad. “Je hebt daar een middeleeuws klooster, dat is echt een prachtige plek. Ik kom er mijn hele leven al, want mijn moeder hielp in de kruidenpluktuin en ik ging vaak mee.” Nog steeds als Sanne de op de oprijlaan het klooster ziet opdoemen overvalt haar een gevoel van verwondering. “Je komt plotseling op een open plek en ineens staat daar het imposante klooster. Schitterend.”

De liefde voor geschiedenis ontstond al vroeg bij Sanne. “Toen ik heel jong was, ging ik al graag naar musea en historische plekken, waar verhalen verteld werden. Dat greep me. Op de middelbare school groeide die interesse alleen maar.”

Sanne Meijer Onderwerg
Eigen foto

Studeren

De keuze voor de studie geschiedenis was dan ook haast vanzelfsprekend. Toch moest ze even wennen: “Geschiedenis op de universiteit is wel heel anders dan op school. Je leert vooral hoe je geschiedenis bedrijft. Daardoor kun je helemaal je eigen onderwerpen kiezen.”

In die periode koos Sanne nog niet voor de regionale geschiedenis. “Ik schreef alleen mijn allereerste paper over het communisme in Oost-Groningen”, lacht Sanne. “Ik ging me juist op het internationale veld richten en besloot zelfs een master internationale betrekkingen en organisaties te doen.”

Sanne Meijer Onderweg

Op een gegeven moment wilde ze graag een reisblog beginnen. “Maarja, ik studeerde en had geen geld om te reizen. Op een gegeven moment dacht ik: ik pak een fiets en ga gewoon in m’n eigen omgeving rondfietsen! Toen ik rondfietste, dacht ik: mensen moesten eens weten wat er hier allemaal op straat ligt aan verhalen. Ik schreef ze op, eerst gewoon op een blogspotje.”

Sanne Meijer Onderweg, zoals haar blog heet, werd algauw succesvol. “Het nam een vlucht. Mensen vonden het leuk om op toegankelijke wijze meer te leren over de geschiedenis van Groningen.” Sanne krijgt dan ook veel reacties: “Soms zeggen mensen: ‘Ik woon hier al m’n hele leven, maar dit heb ik nóóit geweten.’ En mensen herkennen veel dingen, bijvoorbeeld oude tradities. ‘Oh, dat weet ik nog wel van mijn oma!’ Fantastisch!”

Sanne Meijer Onderwerg
Foto | Stella Dekker

Past als een jas

In de loop der tijd kreeg Sanne er steeds meer projecten bij. Zo schrijft ze een verhalenserie over Oost-Groninger pioniers. “We typeren dat gebied regelmatig als een achterstandsgebied, maar dat blijkt historisch gezien heel anders te liggen. Dat wil ik met die verhalen laten zien”, legt Sanne vurig uit.

Daarnaast werkt Sanne twee dagen per week voor het Scheepvaartmuseum. “Ze zijn bezig met de transitie naar Het Museum aan de A. Dat wordt een historisch museum over Groningen en we willen ons verbinden aan alle kleinere musea en erfgoedinstellingen. Iemand moet dat optuigen en daar kom ik om de hoek kijken. Het pas me echt als een jas, want ik ben gek op organiseren. En ik hou natuurlijk heel erg van de provincie!”

Inmiddels moet Sanne keuzes maken in welke opdrachten ze wel of niet aanneemt. “Ik ben een enthousiast persoon en vind veel dingen heel erg leuk. Een paar jaar geleden was dat soms wel wat stressvol. Ik wil het liefst álles doen, maar dat gaat gewoon niet, je moet keuzes maken. Er moet ook ruimte overblijven voor eigen projecten.”

Groningse vrouwen

Een van die eigen projecten is haar eerste boek, dat dit najaar verschijnt bij Uitgeverij Passage. Het boek, dat gaat over Groningse vrouwen door de geschiedenis heen, schrijft ze samen met vriendin Iris van den Brand. “Er waren hier ontzettend veel vrouwen die fantastische dingen hebben gedaan, maar die in de vergetelheid raakten. Gewoon, omdat ze vrouw waren. Daarom dachten we: we moeten hier een boek over schrijven.”

Ze behandelen hierin allerlei thema’s zoals muziek, wetenschap of literatuur. “Dat thema koppelen we aan een hoofdpersoon of een groepje vrouwen die dat samen zijn. We koppelen zo’n hoofdstuk aan een fiets- of wandelroute, zodat je letterlijk in haar voetstappen kunt treden. Heel interactief.”

Sanne heeft grote ambities voor het boek: “We hopen dat dit een standaardwerk wordt over Groninger vrouwen. En ik hoop dat de andere provincies volgen. Daar heb je natuurlijk ook zulke vrouwen!” vertelt Sanne bevlogen. “Een domino-effect, waarin vooral de plattelandsprovincies buiten de Randstad eenzelfde soort werk samenstellen. Dat is de bedoeling!”

Sanne Meijer Onderwerg
Het Pepergasthuis. Eigen foto

Kleine schatkamertjes van de binnenstad

Sanne woont al haar hele leven in de provincie en sinds haar studie in de stad. “Ik woon hier al meer dan tien jaar. Ik vind het heerlijk om in Groningen te wonen. Voor mij is het de perfecte stad. Niet te groot, daar hou ik niet van. Amsterdam lijkt me bijvoorbeeld een vreselijke stad om te wonen. Dan raak ik helemaal overprikkeld. Je hebt hier alles, het is overzichtelijk en je komt áltijd iemand tegen die je kent. Toch dat dorpsgevoel”, glimlacht Sanne.

Sannes ultieme historische tip om in Groningen eens te bezoeken zijn de hofjes. “Ik ben heel erg van die hofjes. Die vind ik waanzinnig. Kleine schatkamertjes van de Groninger binnenstad. Je doet een hek open en ineens sta je tussen de bloemen in de stilte. Ze hebben stuk voor stuk een prachtige geschiedenis. Ik denk dat het Pepergasthuis mijn lievelings is.”

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’”

Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’

Ga naar “Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’”

Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema
Ga naar “Van de bieb tot BOEL: creatieve tandem VAAF kleurt de stad met spraakmakende ‘murals’”

Van de bieb tot BOEL: creatieve tandem VAAF kleurt de stad met spraakmakende ‘murals’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99”

GreenChef taupe pannen van € 69,99 voor € 34,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca topper”

Horeca topper

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Studiezaken”

Medewerker Studiezaken

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie”

Gezocht: Laboranten Biologie & Chemie

 • Oxford Global Resources
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservicemedewerker NS”

Klantenservicemedewerker NS

 • Olympia
 • Fulltime