Rosa creëert viltkronen en hondenkookboeken: ‘Het doel was een boek te verkopen aan iemand die ik niet ken’

rosa krieb-verschuren roverswol het grote hondenkoekboek
Eigen foto

De vrolijke Rosa Krieb-Verschuren is een creatieve duizendpoot. Dit cliché is op haar écht van toepassing, want de Groningse vindt elke keer weer een nieuwe creatieve uitdaging: van vilt tot hondenkoekjes. Nu komt de herziene versie van ‘Het Grote Hondenkoekboek’ uit. Indebuurt Groningen sprak haar over het hondenkoekboek en haar viltwerk. “Ik moet het van mezelf wel even volhouden.

Het idee voor een hondenkookboek begon meer dan tien jaar geleden. “Ik zat even in between jobs toen ik door de dierenwinkel liep. Ik zag daar al die hondenkoekjes en dacht: dit kan ik toch zelf ook wel?” Rosa wilde meteen aan de slag, maar vond moeilijk recepten. “Ik vind mezelf een gemiddeld mens, dus ik dacht: als ik hier behoefte aan heb, dan hebben anderen dat vast ook. Toen ben ik me gaan verdiepen in wat honden wel en niet mogen eten en hoe je dit soort producten maakt.”

rosa krieb-verschuren roverswol het grote hondenkoekboek
Rosa met haar dochter. Eigen foto

Zelf uitgeven

Na eindeloos uitzoeken, experimenten en laten proeven door Rosa’s eigen hond, was het dan echt zo ver: haar recepten waren af en werden gebundeld in een boek. “Ik bracht dat gewoon in eigen beheer uit. Mijn doel was om er één te verkopen aan iemand die ik niet ken. Dan was het experiment geslaagd.”

In de tussentijd stapelden zich duizend boeken in haar gang op. “Ik liet het zelf drukken en had geen idee van de aantallen. Dus duizend leek me best een reëel, goed aantal. Totdat die boeken daadwerkelijk aankwamen”, lacht Rosa. Dus besloot ze een persbericht te versturen. “Dat liep heel goed. Voor ik het wist was ik die duizend boeken kwijt!”

10 jaar later

Rosa werd hierna door een uitgever benaderd en maakte een tweede deel van Het Hondenkoekboek. “Daarna was het ook wel weer klaar. Ik had het gemaakt en ik wilde ruimte voor andere dingen.”

Ze had echter geen rekening gehouden met de grote behoefte aan het hondenkoekboek onder liefhebbers van het kwispelende natte neus-huisdier. “Ik krijg nog steeds berichten via Facebook en Instagram of ik nog exemplaren heb die mensen kunnen kopen! Inmiddels vind ik het ook wel heel zonde als het verloren gaat.”

Dus besloot Rosa weer de keuken in te duiken. “Ik heb een nieuwe versie gemaakt, met een aantal nieuwe recepten. Het boek is helemaal vernieuwd qua vormgeving. Het is een soort herziene versie, maar wel met nieuwe dingen. Dus”, vult Rosa lachend aan: “Nu staat de gang weer helemaal vol met boeken!”

rosa krieb-verschuren roverswol het grote hondenkoekboek
Hondenkoekjes bakken! Eigen foto

Je weet wat erin zit

De voordelen van zelf hondenkoekjes en andere dingen maken voor je trouwe viervoeter zijn met name dat je weet wat je ze geeft. “Het is in zoverre gezonder dat je zicht hebt op wat erin gaat. Als jij veel waarde hecht aan biologische producten, gebruik je alleen dat soort ingrediënten. Als je hond slecht tegen tarwe kan, kun je dat eenvoudig vermijden als je zelf eten voor ‘m maakt. Maar het blijven natuurlijk koekjes, dus het vervangt geen gewone maaltijd!”, waarschuwt Rosa. “En je maakt de koekjes op maat voor je eigen hond. Voor een teckel maak je kleinere porties dan voor een rottweiler. Dat vind ik superhandig.”

Het favoriete koekjes van Rosa’s hond Ollie is een koekje met geitenkaas. “Je kunt het trouwens als mens ook eten, maar het is lang niet allemaal even lekker. Er zit geen suiker en zout in en ze zijn vrij hard.”

rosa krieb-verschuren roverswol het grote hondenkoekboek
Spelen met je eigen, gepersonaliseerde vilten kroon. Eigen foto

Roverswol vilt

Inmiddels is Rosa al weer hard bezig maar haar volgende project. “Ik heb zoveel interesses, dus het ligt er maar net aan in welk jaar je vraagt wat ik doe. De boeken zijn net af, nu richt ik me weer meer op vilt.” Rosa maakt onder de naam Roverswol vilten kruikzakken, speelmatten en verjaardagskroontjes. “De kroontjes zijn vooral een antroposofische traditie, dus veel mensen van de Vrije School kopen het. Via Etsy verkoop ik ook veel in Amerika en Engeland”

De kroontjes maakt Rosa vooral op bestelling, die ze dan baseert op het geboortekaartje van het kind. “Ouders vinden het heel leuk dat je dan zo’n gepersonaliseerde kroon hebt, die je jaren op kunt.” De kruiken maakt ze van wollen truien, die ze bij de kringloop koopt. “Daar prik met een naald een vilten afbeelding op. Daarvan maak ik gewoon iets waarvan ik denk: dit lijkt mij leuk!”

rosa krieb-verschuren roverswol het grote hondenkoekboek
Rosa’s viltwerkplaats. Eigen foto

Met de handen in de wol

Vilt en wol zijn op dit moment favoriet bij Rosa. “Vilt is een heerlijk product om mee te werken. Met m’n handen zo vol in die schapenwol! Ik vind het ook lekker ruiken, dat vindt overigens lang niet iedereen. Ik kan me er echt wel in verliezen. Soms vergeet ik bijna de kinderen van school te halen!”, vertelt ze lachend.

Rosa geniet van alle verschillende dingen die ze doet. “Ik denk niet dat alles maar lukt, maar ik ben wel naïef in de zin van dat ik dingen die me leuk lijken gewoon probeer. Soms slaat het aan en sommige dingen worden niets, dat is ook prima. Ik heb er dan plezier van gehad!”

Maar ze begint niet halfslachtig aan dingen. “Ik moet het van mezelf wel een tijdje volhouden. Anders heb je allemaal hobby’s die je niet afmaakt. Maar ik kan me wel heel erg vinden in m’n Roverswol en dit hou ik nu al een tijd vol. Voor de toekomst zou ik er wel meer mee willen, zoals workshops vilten willen geven, op basisscholen bijvoorbeeld. Hartstikke leuk!”, besluit Rosa enthousiast.

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’”

Yamen en Azar richten De Verbinders op: ‘We willen het zelfvertrouwen van buurtgenoten opkrikken’

Ga naar “Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’”

Herman van pop-up boekhandel de Winkel van Niks: ‘Ik probeer de zwaarte lief te hebben’

de winkel van niks de jacht op de zwaartekracht herman annema
Ga naar “Van de bieb tot BOEL: creatieve tandem VAAF kleurt de stad met spraakmakende ‘murals’”

Van de bieb tot BOEL: creatieve tandem VAAF kleurt de stad met spraakmakende ‘murals’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Kinderfiets vanaf € 59,99”

Kinderfiets vanaf € 59,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Spijkerjasje € 22,99”

Spijkerjasje € 22,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Horeca topper”

Horeca topper

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Studiezaken”

Medewerker Studiezaken

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding”

Afdelingshoofd sfeer, interieur & kleding

 • Tuinland Groningen
 • Fulltime
Ga naar “Klantenservicemedewerker NS”

Klantenservicemedewerker NS

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Intercedent”

Intercedent

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime