Pioniers Inge en Janine veroveren Instagram met hun bordspellenmanie: ‘Er is voor iedereen een bordspel’

inge en janine pionier pion_iers
Foto | Geke Minnema

De Groningse Inge Kuipers en Janine Zuidema leven hun droom: ze testen en reviewen bordspellen op hun eigen instagramaccount Pion_iers! Samen hebben ze al meer dan honderd spellen getest en inmiddels duizenden fans. Maar dat niet alleen, want ze verkleden zich ook nog in het thema van de spellen die ze testen en zoeken toffe locaties om de sfeer van het spel zo goed mogelijk neer te zetten. Wij spraken Inge over cosplay, echte interactie en kregen tips voor de ultieme bordspellen. Inge: “Alles komt samen op Pion_iers.”

Spellenclub

Pion_iers ontstond tijdens de tweede lockdown, begin dit jaar. “Onze zoons zijn beste vrienden, dus we kwamen nogal eens bij elkaar over de vloer. Je gaat toch in een bubbel. Toen ontdekten we onze gezamenlijke liefde voor bordspellen”, vertelt Inge.

“Toen dachten we: het is wel heel leuk om een spellenclub te beginnen. Maarja, Janine en ik zijn allebei meteen heel enthousiast, dus dan gaan we er ook voor. We maakten direct een logo en een Instagramaccount en zagen het helemaal voor ons”, lacht Inge. “We begonnen eerst met reviewen, het verkleden kwam er later pas bij.”

inge en janine pionier pion_iers
Foto | Peter Russchen

Échte interactie

“In een tijd dat digitaal bijeenkomen de norm wordt, ging ik nog meer hechten aan de momenten van verbinding en dat je fysiek bij elkaar bent. Dat komt voor mij tot uiting tijdens het spelen van bordspellen. Dan ben je daadwerkelijk samen, heb je interactie en zit je niet de hele tijd op je mobiel. Dat verlies je als je alleen maar online met elkaar communiceert,” vertelt Inge

Veel mensen vinden zichzelf niet zo’n spelletjestype, maar daar zijn Inge en Janine het niet mee eens. “Wij zijn ervan overtuigd dat er voor íédereen een spel is. Er zijn zoveel spellen en zoveel soorten spellen. Het kan ingewikkeld en lang, of simpel en kort. Tegenwoordig zijn er ook veel coöperatieve spellen op de markt, waarbij je samen werkt, in plaats van dat je elkaar tegen moet zitten.”

inge en janine pionier pion_iers
Foto | Peter Russchen

Cosplay

Inge en Janine besloten om hun account verder te brengen dan alleen een review. “We houden ervan om in een rol te kruipen. Verkleden en visagie is gewoon heel erg leuk! Het begon allemaal toen we een weekend weg waren en een hele toffe setting zagen. Daar maakten we toen een foto voor een spel, waarin alles klopte en samenkwam. Daar kwam het idee om structureel cosplay foto’s te maken waarbij we alles aanpassen aan de sfeer van het spel. Je kunt je helemaal verliezen in een spel en dat laten we zo zien!”

Tot het uiterste

Maar het stopt niet bij verkleden voor de dames: “Het leuke ervan is dat we nu echt tot het uiterste gaan voor een goede foto. Daardoor beleven we allemaal avonturen en gaan naar unieke plekken waarvan we nooit hadden gedacht dat we daar zouden komen. Zo zijn we al met grote, levende kakkerlakken op de foto geweest, hebben we geshoot in het laboratorium van het Wessel Gansfort College en gingen we zelfs naar de vliegschool in Eelde!” vertelt Inge vol onbevangen enthousiasme.

inge en janine pionier pion_iers
Pion_iers gaan tot het uiterste. Foto | Inge Kuipers en Janine Zuidema

Spelregels op YouTube

Sommige mensen vinden het een belemmering dat je je door een hele speluitleg moet worstelen. Daar heeft Inge een tip voor: “Van bijna elk spel zijn er online filmpjes te vinden op YouTube die je uitleggen hoe je aan de slag kunt. Als je dat volgt, dan kun je binnen tien minuten beginnen met spelen. We gebruiken dat zelf ook vaak.”

Daarnaast helpt ervaring: “Ik merk dat je hoe meer je speelt, hoe sneller je nieuwe spellen onder de knie hebt. Je leert bepaalde spelmechanismen herkennen. Het uitvogelen van een spel wordt zodoende steeds makkelijker.”

inge en janine pionier pion_iers
Foto | Peter Russchen

Met de fam

Inge en Janine spelen ook veel spelletjes met hun kinderen. “Het is eigenlijk heel belangrijk, want je kunt superveel leren door bordspellen. Je leert natuurlijk strategieën ontwikkelen en omgaan met verliezen. Maar je hebt vaak erg leerzame thema’s in spellen over bijvoorbeeld geschiedenis. Zo leer je spelenderwijs iets over een onderwerp. We gaan zelfs spellen op de school van onze kinderen inzetten!”

inge en janine pionier pion_iers
Foto | Peter Russchen

Niet gesponsord

Inge en Janine worden niet betaald voor de reviews. “Nee, en dat willen we ook echt niet. We willen onafhankelijk blijven. Bovendien denk ik dat als je betaald krijgt voor iets dat je heel leuk vindt je ineens een soort druk voelt. Dus daar beginnen we niet aan. We krijgen wel spellen opgestuurd, maar daarvan zeggen we altijd eerlijk wat we ervan vinden.”

inge en janine pionier pion_iers
Foto | Peter Russchen

De look and feel

Uiteindelijk draait het voor de meiden om namelijk één ding: de review. “Dat is waar het allemaal om gaat. Het is moeilijk om te zeggen of iets wel of niet leuk is, want dat is persoonlijk. Maar we bekijken wel kritisch of een spel geschikt is voor verschillende typen mensen. Is het meer een geluksspel of is het juist meer strategisch? Zitten de spelmechanismen goed in elkaar?”

Bovendien kijk de meiden naar hoe het spel is vormgegeven. “De look and feel vinden we enorm belangrijk en dat kunnen we ook waarderen als het niet onze smaak is. Met hoeveel zorg en aandacht is het spel gemaakt? Artwork doet echt wat met de sfeer waarin je je begeeft tijdens het spelen.”

inge en janine pionier pion_iers
Foto | Inge Kuipers en Janine Zuidema

Nóg dieper in het spel

Tot nu toe brengt Pion_iers Inge en Janine alleen maar mooie dingen: “We kunnen visagie, fotografie, schrijven, cosplay en natuurlijk de passie voor bordspellen hier helemaal in kwijt. Het is eigenlijk alles wat we leuk vinden!” Bovendien verandert het hoe ze naar spelletjes kijken: “Normaal ben ik heel competitief, maar als een spel heel leuk is, is winnen tegenwoordig van ondergeschikt belang.”

Wel zouden Inge en Janine soms juist nóg meer tijd aan bepaalde spellen willen besteden. “We zouden wel nog dieper in de spellen willen duiken. Nu testen we elk spel uitgebreid voor we een review schrijven, maar daarna gaan we naar het volgende. Je hebt ook mensen die helemaal opgaan in één spel, zoals Magic the Gathering of Dungeons and Dragons. Dat vind ik ook heel interessant. We zijn ons nu meer in dat soort spellen aan het verdiepen.”

inge en janine pionier pion_iers
Foto | Inge Kuipers en Janine Zuidema

Tips

Uiteraard hebben we Inge en Janine gevraagd naar hun ultieme bordspeltips om de gure najaarsdagen mee door te komen. Wat zijn hun ultieme favorieten? “Het is lastig om één spel te kiezen, juist omdat er zoveel variatie op de markt is. Dus we delen het graag op in zes categorieën.” Pion_ierstips:

 • Familiespel: “Meepleland vinden we echt geweldig en is geschikt voor het hele gezin. De bedoeling is dat je je eigen attractiepark bouwt. Het is eigenlijk een soort bordspelversie van Rollercoaster Tycoon. Wij spelen het al met onze kinderen vanaf zes jaar.”
 • Expertspel: “Een expertspel is een spel voor mensen die al wat ervaring hebben en niet terugdeinzen voor een spel dat een paar uur duurt. In deze categorie kiezen we voor De Verdwenen Ruïnes van Arnak. We waren eerst bang dat dit spel misschien te moeilijk was. Maar we waren enorm verrast! Het bleek goed te doen, er zijn veel mogelijkheden en wat een mooie sfeer. Echt een aanrader!”
 • Partyspel: “Valse Motten vinden wij het perfecte spel om met meerdere mensen te doen. Er zit ontzettend veel plezier in. Het leukste van alles is dat gewiekst valsspelen wordt beloond. Valspelen is júíst de kunst!”
 • Kinderspel: “Het spel Spookslot kenden we nog uit onze jeugd en is recent opnieuw uitgegeven. Een aanrader voor de feestdagen en leuk voor al heel jonge kinderen. Maar ook voor het hele gezin! Het spelmechanisme is simpel: je dobbelt en loopt door het slot heen. Soms moet je op het spookje drukken: spannend wat er dan gebeurd! De vormgeving is erg mooi en helemaal 3D.”
 • Roll/flip & ride: “Dit is een nieuw soort spel wat in opkomst is. In het geval van Cartographers moet je kaarten trekken om te zien wat je moet gaan tekenen. Je tekent je eigen kaart.”
 • 2 spelersspel: “Parijs de Lichtstad is een superleuk 2 spelersspel. Ook hier vinden we de sfeer weer fantastisch neergezet. Daarnaast zijn lang niet alle spelen even geschikt voor twee personen of heeft één speler veel meer voordeel dan de ander. Hierin is dat niet het geval. Een aanrader dus!”

Meer in deze categorie

Groninger van de Week

Ga naar “De Pioniers reviewen: Het Groningse familiespel Grunn”

De Pioniers reviewen: Het Groningse familiespel Grunn

Ga naar “Wie maakt toch al die vrouwengezichten op de muren van Groningen?”

Wie maakt toch al die vrouwengezichten op de muren van Groningen?

Ga naar “Groningse Dylan is christen en homoseksueel dus schreef hij daar een boek over: ‘We hebben een progressieve God’”

Groningse Dylan is christen en homoseksueel dus schreef hij daar een boek over: ‘We hebben een progressieve God’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Quality Operator koffieautomaten Groningen”

Quality Operator koffieautomaten Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen”

BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Management assistent”

Management assistent

 • Tempo-Team
 • Parttime